background img
banner
banner

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η αρδευτική σεζόν

ΕΛΗΞΕ Η… ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΡΔΕΥΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΟΥΝ

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινά φέτος η άρδευση για τα χωριά της Αιγιάλειας καθώς μετά την πρώτη χρονιά που κρίθηκε αναγνωριστική, με βάση τη γνώση του αντικειμένου από τον ιδιώτη που έχει αναλάβει το έργο σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΑ, εκτιμάται ότι αφενός όλα θα… κυλήσουν ρολόι την τρέχουσα περίοδο και αφετέρου θα γίνουν σταθερά βήματα ως προς τον μελλοντικό εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται τα έργα που εκτελούνται από τη Δημοτική Επιχείρηση, με την αξιοποίηση μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, παλιών υποδομών που δεν λειτούργησαν ποτέ…
Όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, ΄΄φέτος η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε πως νωρίς για συγκεκριμένες περιοχές, όπως αυτές της Ροδιάς και του Ελαιώνα όπου ευδοκιμούν δέντρα (π.χ. μούσμουλα) που χρειάζονται νωρίτερα ποτιστικό νερό, ενώ σιγά – σιγά ξεκινάμε και για τις άλλες περιοχές. Έχουν ήδη προσληφθεί οι υδρονομείς κι εμείς σαν Δημοτική Επιχείρηση που είμαστε υπεύθυνοι για την άρδευση, κάναμε δύο συναντήσεις μαζί τους, μία στην Ανατολική και μία στη Δυτική Αιγιάλεια, με σκοπό να τους δώσουμε κατευθύνσεις. Ουσιαστικά, αυτό που τους μεταφέραμε είναι ότι μπορεί πέρυσι σαν πρώτη χρονιά να δόθηκε χάρη σε πολλούς και να πότισαν χωρίς να καταβάλουν τέλη, πλην όμως από φέτος είναι όλοι υποχρεωμένοι να πληρώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να κάνουν χρήση του ποτιστικού νερού και να λειτουργούν εις βάρος των άλλων΄΄.

΄΄Ουσιαστικά, η περσινή χρονιά ήταν μία περίοδος γνωριμίας και χάριτος, σε κάποιους δόθηκε νερό και στη συνέχεια δεν ήρθαν να εγγραφούν στα μητρώα της ΔΕΥΑ, δεν κατέστησαν γνωστό ότι έχουν αρδεύσιμες εκτάσεις, δεν εκδόθηκαν λογαριασμοί γι’ αυτούς και δεν πλήρωσαν. Βεβαίως, υπάρχουν και λογαριασμοί που έχουν σταλεί και δεν έχουν εξοφληθεί΄΄, σημείωσε ακόμη η κ. Βασιλακοπούλου, τονίζοντας: ΄΄Έτσι πέρυσι πότισαν όλοι και οι συνεπείς κι αυτοί που αδιαφόρησαν, όμως αυτό δεν θα επαναληφθεί. Έχουμε φτιάξει δύο ειδών φυλλάδια για τους υδρονομείς. Στο μεν ένα συμπληρώνονται τα στοιχεία αυτών που ποτίζουν και σε δε άλλο ο υδρονομέας σημειώνει όταν κάποιος ποτίζει αυθαίρετα και δεν πληρώνει΄΄.

Θα προσδώσει άλλη δυναμική η εγγραφή όλων

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΑ, ως ώρας έχουν εγγραφεί στα μητρώα 3.800 άτομα. ΄΄Καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε την άρδευση και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο κι αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των προέδρων των κοινοτήτων που είναι ευχαριστημένοι. Αυτό που ζητούμε από τους ιδιοκτήτες εκτάσεων είναι να έρθουν όλοι να εγγραφούν διότι και οι ίδιοι θα επωφεληθούν με τα έργα και την αναβάθμιση του δικτύου αλλά και όταν θα είναι περισσότεροι οι εγγεγραμμένοι τότε θα έχουμε άλλη δυναμική σαν οργανισμός και θα μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα κονδύλια τόσο από το κράτος όσο και από την Ε.Ε.΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Βασιλακοπούλου. Σε ό,τι αφορά το έργα, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ είπε πως ΄΄δεν σταμάτησαν ποτέ να εκτελούνται εργασίες. Από τότε που τελείωσε η αρδευτική περίοδος, ο εργολάβος δεν είχε εξαντλήσει τα χρήματα της χρονιάς, αξιοποιώντας τα εναπομείναντα για να εκτελεί εργασίες, να συντηρεί το δίκτυο και να καθαρίζει αυλάκια, έτσι ώστε σήμερα να εξυπηρετείται η διαδικασία΄΄.

Δέση ποταμού Κερυνίτη και αξιοποίηση υφιστάμενου αγωγού για την άρδευση Ροδιάς και Ελαιώνα

Εν τω μεταξύ, στον ποταμό Κερυνίτη, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Ροδιάς και Ελαιώνα που αφορά τη βελτίωση της δέσης για την καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτων κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου. Όπως εξηγεί στo protionline.gr ο τεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων κάθε χρόνο, τα τελευταία 27 χρόνια, εξηγώντας την αναγκαιότητα, ζητούσαν να υλοποιηθεί το αίτημά τους αλλά οι εκάστοτε δήμοι αδυνατούσαν να το υλοποιήσουν. Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας αξιοποιώντας το έργο που είχε κατασκευάσει η νομαρχία το 1994 με σωλήνες διαμέτρου Φ450 (που ήταν χωμένες μέχρι σήμερα) κατάφερε να πραγματοποιήσει το έργο σταθμό για την περιοχή. Είναι ένα έργο με μεγάλη σημασία γιατί σε αυτές τις δύσκολες περιόδους με την έλλειψη νερού που υπάρχει, θα βελτιώσει τις συνθήκες άρδευσης των εκτάσεων και το εισόδημα των κατοίκων΄΄.

Ευχαριστίες από την Τ.Κ. Ροδιάς

Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Κοινότητα Ροδιάς επισημαίνει: ΄΄Η άψογη συνεργασία που έχουμε εδώ και δύο χρόνια με την ΔΕΥΑΑ, αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο έργο που εκτελέστηκε στον τομέα της άρδευσης. Ένα έργο που η Κοινότητά μας αιτούνταν χρόνια, τώρα πήρε «σάρκα και οστά». Ευχαριστούμε θερμά τη ΔΕΥΑΑ και τον εργολάβο της άρδευσης΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr