background img
banner
banner

«Μουδιασμένος» ο κόσμος, δεν έχει το ξέσπασμα στην εστίαση

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Καταστήματα εστίασης και αναψυχής άναψαν τα φώτα τους, οι… αλυσίδες των μετακινήσεων έσπασαν, τα καταλύματα ετοιμάστηκαν, όμως τα επακόλουθα της καραντίνας αρχίζουν και γίνονται εμφανή λίγες μέρες μετά την άρση των περιορισμών. Το ξέσπασμα του κόσμου προς τα έξω δεν ήρθε και οι κρατήσεις για τη θερινή τουριστική σεζόν της Αιγιάλειας, είναι περιορισμένες. Το «μούδιασμα» σε όλα τα επίπεδα έχει τις ρίζες του σε τρία σημεία: Αρνητική ψυχολογία, ανασφάλεια και έλλειψη χρημάτων είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι καταστηματάρχες εστίασης – αναψυχής περίμεναν εναγωνίως την επανεκκίνηση ωστόσο οι προσδοκίες τους δεν δικαιώθηκαν. Η «δίψα» του κόσμου δεν μεταφράστηκε σε έξοδο και η κίνηση ως τώρα μοιάζει υποτονική, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ημέρες του 2019 όταν ακόμη η πανδημία δεν είχε… χτυπήσει την πόρτα της περιοχής. Βεβαίως, υπάρχει και ο περιορισμός της αποκλειστικής αξιοποίησης των εξωτερικών χώρων και ο καιρός, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν ευνόησε.

Εμφανής η μείωση της οικονομικής δυνατότητας

΄΄Η έξοδος του κόσμου ως τώρα είναι συγκρατημένη και δυστυχώς δεν είναι ακόμη αυτό που περιμέναμε, ότι δηλαδή θα ξεχυθεί ο κόσμος στα καταστήματα μόλις ανοίξουν. Είναι εμφανές ότι υπάρχει φοβία και ανασφάλεια. Όσο θα υπάρχουν νέα κρούσματα και διασπορά του ιού, πιστεύω πως αυτό είναι αναπόφευκτο. Από την άλλη πάντως, τα καταστήματα της περιοχής μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και τηρούν τις αποστάσεις που προβλέπουν τα πρωτόκολλα, οπότε ο κόσμος είναι ασφαλής στις εξόδους του΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης. Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Από την άλλη δεν αποκλείεται πολλοί να έχουν συνηθίσει το… μέσα. Πιστεύω όμως ότι σύντομα και όταν αρχίσει να βελτιώνεται κι άλλο ο καιρός, αυτό θα αλλάξει διότι μπορεί να αλλάξαμε για λίγο συνήθειες όμως όλοι έχουμε ανάγκη να βγούμε και να περάσουμε καλά΄΄. ΄΄Κυρίως όμως΄΄, σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, ΄΄αυτό που είναι βέβαιο ότι έχει επηρεάσει αρνητικά, είναι η μείωση της οικονομικής δυνατότητας του κόσμου, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εξαιτίας της πανδημίας είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματά τους΄΄.

«Ποντάρουν» πολλά στον εγχώριο τουρισμό

Ερωτηθείς σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής του δήμου, σχετικά με την επισκεψιμότητα στην περιοχή, ο κ. Βαρδάκης τονίζει: ΄΄Η περιοχή μας πάντα είχε να περιμένει από τον εγχώριο τουρισμό και ειδικά αυτό θα κάνει και φέτος που η συγκυρία ευνοεί την περιοχή μας δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στα αστικά κέντρα. Εκτιμώ λοιπόν ότι σε αυτό το κομμάτι είμαι σε καλύτερη μοίρα από άλλες περιοχές. Όπως και να έχει, είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα΄΄.

Ποιο είναι το κλίμα όμως στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής; ΄΄Όλος ο κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής από την άποψη ότι ενώ υπάρχουν προκρατήσεις, δεν έχουν αρχίσει ακόμη να υλοποιούνται κρατήσεις κι αυτό μας προβληματίζει. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μετά τις 15 Ιουνίου και ως το τέλος του μήνα θα αρχίσει να δυναμώνει το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό. Τα περισσότερα καταλύματα θα ξεκινήσουν να δέχονται ξένους τουρίστες μετά τις 15 -20 Ιουνίου. Υπάρχει ως τώρα μία σχετική ζήτηση για Ιούλιο και Αύγουστο από Έλληνες που και φέτος θα παίξουν τον κύριο ρόλο στην επισκεψιμότητα τη περιοχής μας΄΄, επεσήμανε στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, προσθέτοντας πως ΄΄τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τα ίδια με πέρυσι ωστόσο φέτος υπάρχει η προσθήκη των self tests. Αυτή η αυστηρότητα γεννά και μία σιγουριά τόσο σε εμάς όσο και στους επισκέπτες, αφού είναι βέβαιο πως όλοι οι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις΄΄.

Αναμένεται διπλασιασμός κρατήσεων από πέρυσι

Στο ερώτημα εάν βάσει εκτιμήσεων φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο τουριστικά για την Αιγιάλεια εν συγκρίσει με το περσινό που ήταν το πιο υποτονικό όλων, ο κ. Κανελλής ανέφερε πως ΄΄με βάση κάποιες μετρήσεις που έχει κάνει το Επιμελητήριο, θεωρεί ότι θα φτάσουμε στο 40% με 50% της πληρότητας που υπήρχε το 2019. Αυτό εάν συμβεί θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2020 ο τουρισμός άγγιξε μόλις το 20% των δεδομένων του 2019. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, περιμένουμε διπλασιασμό των κρατήσεων από πέρυσι. Όμως, όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο και πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα παραμείνουμε στην πράσινη λίστα και αυτό το καλοκαίρι, καθώς αυτό θα επηρεάσει θετικά την επισκεψιμότητα των ξένων. Εάν όμως πάμε στο «κόκκινο» σίγουρα θα αλλάξουν πολλά΄΄.

Στήριξη της τοπικής οικονομίας της Ανατ. Αιγιάλειας από Αθηναίους που διαθέτουν διαμερίσματα

Στην Ανατολική Αιγιάλεια πάντως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων ήταν εμφανές αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού πολλοί Αθηναίοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην περιοχή, επέλεξαν να έρθουν μετά από πολύ καιρό. Το γεγονός επιβεβαιώνει μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Όπως αναφέρει, ΄΄αυτό το Σαββατοκύριακο ήρθαν ετεροδημότες που έχουν σπίτια κυρίως στην παραλιακή ζώνη και παρατηρείται μία κινητικότητα. Κατ’ επέκταση, είναι αυξημένη και η κίνηση στα καταστήματα, τόσο αυτά που έχουν να κάνουν με εστίαση και αναψυχή όσο και με την πώληση προϊόντων΄΄. Στο ερώτημα εάν άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις μετά τη λήξη του lock down, ο πρόεδρος του Συλλόγου, έκανε γνωστό πως όχι μόνο λειτούργησαν όλες αλλά δημιουργήθηκαν και κάποια νέα καταστήματα, γεγονός ενθαρρυντικό για την περιοχή. ΄΄Τα καταστήματα άνοιξαν όλα και λειτουργούν εφαρμόζοντας κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί και από τον καιρό΄΄, είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα τη θερινή σεζόν, σημείωσε: ΄΄Ο κόσμος είναι… μουδιασμένος και αναποφάσιστος για το τι θα κάνει και ίσως αυτό δικαιολογείται. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον για Ιούλιο και Αύγουστο και όπως φαίνεται θα υπάρξει μία πληρότητα στα καταλύματα. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη, η περιοχή μας μπορεί να προσφέρει ασφαλείς, φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Η Ανατολική Αιγιάλεια βέβαια διαθέτει και πολλές παραθεριστικές κατοικίες κι αυτό είναι θετικό. Τα Σαββατοκύριακα και τριήμερα παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα κι αυτή η «δεξαμενή» ενισχύει την τοπική οικονομία΄΄. ΄΄Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι΄΄, κατέληξε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr