background img
banner
banner

Ο ιός είναι ανάμεσά μας και χρειάζεται διαρκής επιφυλακή

-Της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ-

Πολύ φοβάμαι ότι η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, σήμανε για την κοινωνία, και άρση των προσωπικών μέτρων προστασίας.
Τουλάχιστον αυτό εισπράττουμε στην καθημερινότητά μας. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει πετάξει τη μάσκα και φυσικά δεν τηρεί τις αποστάσεις. Επίσης ορισμένες πλατείες και πεζόδρομους δεν μπορείς να τους διασχίσεις λόγω της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και της πυκνότητας του κόσμου. Και μέσα σε αυτά συνεχίζονται βέβαια και τα υπαίθρια πάρτι.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία έχει την εντύπωση ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά η όποια χαλαρότητα μπορεί να μας οδηγήσει ταχύτατα σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας με ολέθρια αποτελέσματα.

Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι διασωληνομένοι είναι εκατοντάδες.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουμε και το μέτωπο των μεταλλάξεων που ουδείς γνωρίζει τη φύση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν. Βλέπουμε ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί έχουν οδηγήσει αρκετές χώρες στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπό τις συνθήκες αυτές κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το αύριο.

Επομένως γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας και χρειάζεται διαρκής επιφυλακή.

Όπως επισημαίνουν και οι πλέον ειδικοί, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη καμπή. Ή θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας ώστε, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, να παγιώσουμε την ελεγχόμενη εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή ή θα φερθούμε ανεύθυνα και θα ανατρέψουμε κάθε καλό αποτέλεσμα που πετύχαμε μέσα από την πολύμηνη προσπάθεια και κυρίως την υπομονής μας.

Το σύνθημα για το εάν και πότε θα βγει η μάσκα από τη ζωή μας, θα το δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες. Αυτοί έχουν την ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης. Η δική μας ευθύνη αφορά την υπακοή στις αποφάσεις που λαμβάνουν και στις κατευθύνσεις που δίνουν.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική καταφέραμε μέχρι τώρα να σταθούμε όρθιοι και σιγά – σιγά να ξεκινήσει η άρση των απαγορεύσεων. Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και στην παρούσα χρονική στιγμή.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr