background img
banner
banner

Η αντιπολίτευση έκανε την έκπληξη στο Δημοτικό Συμβούλιο

«ΠΕΡΑΣΕ» Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕ 20 ΨΗΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ 12 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Καλά μελετημένες ήταν οι κινήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στη «σκακιέρα» του Δημοτικού Συμβουλίου στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, υιοθετώντας τελικώς κατά πλειοψηφία την πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου. Ο δήμαρχος έκανε υποχώρηση εκφράζοντας τη διάθεση να στηρίξει την πρόταση της παράταξης Γούτου αρκεί να γίνει μία μικρή διόρθωση, ωστόσο ο Χρήστος Γούτος έκανε την ανατροπή αποσύροντας το σχέδιό του και στηρίζοντας μετέπειτα την πρόταση της παράταξης του κ. Παπακωνσταντινόπουλου. Συμβατή με το αίσθημα περί δικαίου χαρακτήρισε την πρότασή της η Βάσω Ψυχράμη.

Ψηφοφορία… γκραν γκινιόλ

Σε ψηφοφορία τέθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής που έχει αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή και εστάλη από το Παρατηρητήριο η οποία ψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου και του κ. Τριανταφυλλόπουλου, καθώς και από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Στράτο Βαρδάκη, λαμβάνοντας 12 ψήφους. Ακολούθως, σε ψηφοφορία τέθηκε η πρόταση της κ. Ψυχράμη που υποστηρίχθηκε από τους συμβούλους της παράταξής της λαμβάνοντας 5 ψήφους και τέλος η πρόταση του Παπακωνσταντινόπουλου που ψηφίστηκε από την παράταξη του ιδίου, την παράταξη του κ. Γούτου καθώς και τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιώργο Γκίκα μετρώντας 15 ψήφους. Ακολούθησε επαναληπτική ψηφοφορία για τις προτάσεις των δύο παρατάξεων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους για να υπερισχύσει τελικώς η πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου που στην δεύτερη ψηφοφορία υποστηρίχθηκε πέρα από την κ. Γούτο και από την παράταξη Ψυχράμη λαμβάνοντας 20 ψήφους έναντι 12 αυτής της δημοτικής αρχής.

΄΄Όλες οι εναλλακτικές έχουν την αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας΄΄ προειδοποίησε η δημοτική αρχή

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος διάβασε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δεν ενέκρινε την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος με την αιτιολογία ότι στερείται νομιμότητας. Τόνισε πως πρόκειται για την υπέρτατη απόφαση για τη λειτουργία του δήμου επισημαίνοντας πως όλες οι εναλλακτικές προτάσεις βάσει των εισηγήσεων της οικονομικής υπηρεσίας, στερούνται νομιμότητας, συμπεραίνοντας πως όποια και να πλειοψηφήσει θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και τονίζοντας πως είναι υποχρεωτική η θετική εισήγηση της Ο.Υ. Κάλεσε δε το Σώμα να λειτουργήσει με σύνεση καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ο δήμος χωρίς προϋπολογισμό από 31 Μαΐου είναι στον… αέρα δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι κορυφαίο γεγονός που συμβολίζει τη λειτουργία του δήμου τονίζοντας πως εάν δεν ψηφιστεί θα υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση των θεμάτων του δήμου και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. ΄΄Έγινε ό,τι έγινε η αντιπολίτευση παρουσιαζόταν ως ενιαίο μέτωπο δεν ήθελα να πιστέψω ότι υπήρχε δόλος θα φανεί όμως σήμερα από τη στάση που θα τηρήσουμε όλοι μας΄΄, είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως ΄΄αφού οι εναλλακτικές προτάσεις έχουν έλλειψη νομιμότητας και χαρακτήρα ακυρωτικό, αν ψηφιστούν δεν έχει νόημα γιατί θα ακυρωθούν από την Αποκεντρωμένη΄΄. Παράλληλα, είπε πως η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την πρόταση Γούτου, την οποία χαρακτήρισε ρεαλιστική, αρκεί να διευθετηθεί η διαφορά των 36.000 ευρώ προκειμένου να καταστεί νόμιμη και να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση, ενώ καταλήγοντας είπε πως ΄΄δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών αν δεν πάρουμε απόφαση΄΄.

Η δέσμευση των κωδικών

Ο κ. Γούτος τότε απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε: ΄΄Γιατί δεν ψηφίσατε από την περασμένη φορά την πρότασή μας αφού είναι ρεαλιστική; Και φτάσαμε το καλοκαίρι να ψηφίζουμε προϋπολογισμό και δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί ή αν υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα που μέσα Μάη δεν έχει προϋπολογισμό. Γιατί κάνατε ένσταση στα τέλη και φτάσαμε εδώ; Δεν ξέρατε ότι θα φτάσουμε σε αδιέξοδο; Θα μπορούσαμε να έχουμε προϋπολογισμό από 15 Γενάρη. Για πρώτη φορά ακούω με χαρά αυτά που είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος. Επίσης, είδα ότι και κάποιοι άλλοι στη δημοτική αρχή αρχίζουν να καταλαβαίνουν, όπως είναι ο κ. Καλαμίδας που είπε ότι οι ευθύνες είναι 50-50. Όχι σαν τον δήμαρχο που χαρακτηρίζει αποκλειστικά υπεύθυνη την αντιπολίτευση. Ο νόμος μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε εναλλακτικές. Όταν όμως έχετε δεσμεύσει τόσους πολλούς κωδικούς και μας στερείτε τη δυνατότητα να κάνουμε μία ακόμη πιο ρεαλιστική πρόταση πώς είναι δυνατόν να μην την απορρίψει η Αποκεντρωμένη;΄΄. ΄΄Για κάθε παροχή υπηρεσίας στον δήμο έχετε και έναν σύμβουλο. Θα φτάσουμε να παίρνουμε περισσότερους συμβούλους από υπαλλήλους΄΄, σχολίασε ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η κ. Ψυχράμη από την πλευρά της, τόνισε: ΄΄Δε χαιρόμαστε ιδιαίτερα αφού βλέπουμε πως ο δήμαρχος κάνει πίσω γιατί είναι σε αδιέξοδο, γιατί φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας των ενστάσεων, με το να κρατάτε εσείς κ. πρόεδρε τις αποφάσεις για τα τέλη στο συρτάρι ένα μήναμ με την καθυστέρηση από την Αποκεντρωμένη κ.ο.κ. Τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είναι αδιάλλακτος και αλαζόνας πλέον ο δήμαρχος; Είναι κατά την άποψή μας αλλά τελειώνει ο χρόνος και κάνει την πρόταση αυτή. Θα πω στον δήμαρχο να εφαρμόσει αυτό για το οποίο πρόσφατα δεσμεύθηκε δηλαδή την ενίσχυση των απόρων του δήμου περικόπτοντας τη χρηματοδότηση νομικού προσώπου. Την πρόταση αυτή την είχαμε υποβάλει 20 δημοτικοί σύμβουλοι όταν ψηφίζαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Είχαμε πει τότε ότι θα τα περικόπταμε από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., αυτή τη φιλοσοφία την συμμεριζόμαστε όλοι και όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες. Αν τους ρωτήσουμε αν θέλουν διαδικτυακή εκδήλωση ή δρόμους και φωτισμό θα πουν το δεύτερο. Και δεν μπορεί ο δήμαρχος να κατηγορεί την αντιπολίτευση. Να φερθεί πραγματικά σαν δήμαρχος να σεβαστεί κι εμάς και τους δημότες. Αγαπάω τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και όλο το συμβούλιό της καταλαβαίνω τον κόπο και τη δουλειά τους, αναγνωρίζω στον δήμαρχο ότι βοήθησε το 2011 όταν είχαμε χρέη αλλά με 300.000 ευρώ κάναμε εκδηλώσεις. Σήμερα γίνεται κατασπατάληση. Πόσοι τις παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις από το διαδίκτυο και χρεωθήκαμε 500.000 ευρώ στο 2020; Αν ήμουν στη θέση της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. από μόνη μου θα το ζητούσα. Εμείς τα βάλαμε τα χρήματα αυτά στην προμήθεια του έτοιμου σκυροδέματος΄΄.

Η υποχρεωτικότητα της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας

΄΄Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική δείτε τον νόμο΄΄, είπε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, με τον πρόεδρο να του απαντά ότι ο ίδιος ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης στην απάντησή του καθιστά σαφές ότι είναι υποχρεωτική. ΄΄Πού είναι οι παράνομοι και πού είναι οι νόμιμοι; Στόχος των εναλλακτικών είναι να ανακουφίσουν τον κόσμο να φύγουν από τους εργολάβους και τις σπατάλες. Να πάνε τα χρήματα στους άπορους, στα σωματεία που παράγουν τον πολιτισμό. Αυτό είναι παράνομο; Εμείς είμαστε κατά της δικής σας νομιμότητας. Εμείς πιστεύουμε ότι και η Οικονομική Υπηρεσία κάνει λάθος. Εμμένουμε στην πρότασή μας και πιστεύουμε ότι δεν θα απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη΄΄, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Ένταση, προκλήσεις και εκπλήξεις

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος παρατήρησε πως η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης είναι πανομοιότυπη με αυτή της δημοτικής αρχής και πως ό,τι υπάρχει είναι ένα προσχηματικό ζήτημα που οδηγεί σε ματαίωση ώστε να μην έχουμε προϋπολογισμό.

΄΄Οι διαφορές στις προτάσεις είναι λογιστικού χαρακτήρα και κινούνται στη λογική των εσόδων από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες και των εξόδων που εισπράττουν οι εργολάβοι΄΄, σχολίασε η κ. Κουρή.

΄΄Η Ο.Υ. μπορεί να εισηγείται χωρίς να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα στην Αποκεντρωμένη΄΄, διευκρίνισε ο κ. Καλαμίδας τονίζοντας πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες αν δεν ψηφιστεί προϋπολογισμός και τα απορρίμματα θα παραμείνουν στον δρόμο.

΄΄Αποσύρω την πρότασή μου δεν τη βάζω σε ψηφοφορία΄΄, απεφάνθη ο κ. Γούτος προκαλώντας έκπληξη και αιφνιδιάζοντας το Σώμα.

Ένταση προκλήθηκε όταν η κ. Ψυχράμη ανέφερε πως «όλη η δημοτική αρχή λέει ψέματα» όταν αναφέρει ότι δεν πληρώνει λόγω έλλειψης προϋπολογισμού και πως φταίει η αντιπολίτευση γι’ αυτό. Ο πρόεδρος της αφαίρεσε τον λόγο για προσβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμώντας πως μιλά επί προσωπικού.

΄΄Έχουν εμμονή και λαϊκίζουν αφόρητα΄΄ είπε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά για τους κ. Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλο καταθέτοντας πρόταση να δεσμευτεί ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών για την αποδέσμευση κάποιων κωδικών, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκλίνουμε και να ψηφίσουμε προϋπολογισμό. Αν η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μπορεί να σώσει τον δήμο τότε κλείστε τη.

Πρόταση συναινετικού προϋπολογισμού έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου που υιοθετήθηκε περιλαμβάνει περικοπή της χρηματοδότησης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και διάθεση των χρημάτων προς την ενίσχυση των ενδεών οικογενειών αλλά και των πολιτιστικών σωματείων της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr