background img
banner
banner

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ: ‘’Κομβικός ο ρόλος των παιδιών’’

Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ  ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Η αυξημένη συχνότητα των διαφόρων περιστατικών των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή της Αιγιάλειας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα των ημερών που ζει και βιώνει η κοινωνία εν μέσω του κορωνοϊού, κάνει την τρυφερή ηλικία ένα… παρατηρητήριο πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο.

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού αποκτά πολύ έντονο ¨ενδιαφέρον¨ και η προσέγγισή τους για το τι είναι η πανδημία ακριβώς, μια μεγάλη… “ακαταλαβίστικη απορία¨. Κι ενώ τα νοσοκομεία της περιοχής συνεχίζουν τα εμβόλια με αρκετό ¨ζήλο¨ κι ενώ τα δεδομένα της γενικής εικόνας της πορείας του ιού αλλάζουν από μέρα σε μέρα… παρατηρείται μια ¨σταθερή ένδειξη¨ που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φανερώνει καθημερινά στους επιστήμονες νέα δεδομένα για τον covid-19: Τα παιδιά.

Λίγα λόγια για την νεοφερμένη Παιδίατρο του Κ.Υ. της Ακράτας

Η Παναγιώτα Κακκαβά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Πατρών και αμέσως μετά, ολοκλήρωσε τις σπουδές της ακλουθώντας την ειδικότητα της Παιδιατρικής, στην πτέρυγα της Παιδιατρικής Κλινικής και την Μονάδα της Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΠΓΝΠ. Διαθέτει την ειδική πιστοποίηση που χορηγείται για την δοκιμασία “ΠΑΙΣ” και που αφορά την πρώιμη ανίχνευση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 4 ετών. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας και συνεχίζει με αρκετό ζήλο και αυταπάρνηση την πορεία της μέσα από τα παιδιά, την ιδιαιτερότητά τους και τα… καπρίτσια τους. Είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού 11 μηνών.

Το protionline.gr συνομίλησε με την επιστήμονα και της παρέθεσε μερικά καίρια ερωτήματα, όπως για το ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνία σήμερα σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς και το ποια είναι η επόμενη ημέρα για την τοπική κοινότητα. Η επιστημονική προσέγγιση της Παιδιάτρου παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς το κεφάλαιο… ¨παιδιά¨ αποδεικνύεται αρκετά σύνθετο και μεγάλο τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν φοβούνται τον ίδιο τον κορωνοϊό, αλλά μόνο τις επιπτώσεις του. Κι αυτές, όχι και πολύ…

Ο ιός προκαλεί αρκετές αλλαγές συμπεριφορών τον τελευταίο χρόνο στα παιδιά. Ποια είναι η εκτίμηση σας για αυτό;
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, αλλαγές που… τα παιδιά αντιλαμβάνονται σε πιο μεγάλο βαθμό από τους ενήλικες. Οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες του περιορισμού είναι πολλές και αναπόφευκτες. Αυτό που λείπει στα παιδιά δεν είναι μόνο οι φίλοι τους, αλλά ταυτόχρονα και όλες οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητές τους. Θέλουν το παιχνίδι, αναζητούν το καθημερινό πρόγραμμα και κυρίως τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Το κλείσιμο των σχολείων ήταν κομβικό για την ψυχολογία των παιδιών. Τα σχολεία, εκτός από χώρος εκμάθησης είναι και χώρος κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής ανάπτυξης. Τα παιδιά εμφανίζονται με μεγαλύτερη εξάρτηση από τους γονείς πλέον και με αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμα και με δυσκολίες στον ύπνο. Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα δε, έχει οδηγήσει αρκετά παιδιά σε ένα αναπόφευκτα αυξημένο σωματικό βάρος το τελευταίο διάστημα. Οι έφηβοι είναι πλέον περισσότερο καταθλιπτικοί και με ένα έντονο και μόνιμο αίσθημα της αγωνίας για το μέλλον.

Τα self test στις σχολικές μονάδες θα κάνουν σωστή δουλειά στην γενική εικόνα; Το θεωρείτε ένα ορθό μέτρο;
Η καθολική λειτουργία των self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το κράτος για την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Ο στόχος τους είναι να βρίσκονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα. Αυτό θα συμβάλλει οπωσδήποτε στην έγκαιρη απομόνωση τους και τελικά στην μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι να τονιστεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Πιστεύετε ότι θα ήταν απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών ανεξάρτητα από την ηλικία τους; Πόσο κινδυνεύουν από τον covid-19;
Τα δεδομένα γύρω από τον Covid-19 στα παιδιά αλλάζουν συνεχώς. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία εμφανίζονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Επίσης, νοσηλεύονται πλέον και παιδιά σε ΜΕΘ, κάτι που συνέβαινε πολύ σπάνια μέχρι πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα παιδιά διατρέχουν σαφώς μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από ό,τι κάποιος ενήλικας. Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της ¨Pfizer-BioNTech¨ το οποίο βρέθηκε ότι λειτουργεί αρκετά καλά σε παιδιά ηλικίας 12-15 χρονών και αυτό, είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τα παιδιά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των περισσότερων χωρών, οπότε σίγουρα θα παίξουν ¨κομβικό ρόλο¨ για να διασφαλιστεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Η ειδικότητά σας είναι μια αρκετά “κομβική θέση”. Τι έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής;
Το φάσμα που καλύπτει η ειδικότητα ενός παιδιάτρου είναι ευρύ από απλά περιστατικά έως πιο περίπλοκα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενός παιδιού, δεν καλύπτεται μόνο με τους εμβολιασμούς αλλά με τακτικές παιδιατρικές επισκέψεις όπου εκτιμάται επί τόπου η σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη του. Είναι ευκαιρία να συζητηθούν απορίες και να δοθούν συμβουλές γονέα – παιδιού. Αυτή την περίοδο η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη λόγω της μειωμένης νοσηρότητας που σημειώνεται από την χρήση των μασκών και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Το σημαντικό είναι ότι οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερα δεκτικοί στο να εμπιστευτούν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σαν νέα μητέρα κι εγώ, αναγνωρίζω τον φόβο και την αγωνία που μπορεί να έχει ο κάθε γονέας. Στόχος μου είναι η άριστη συνεργασία με τις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του κάθε παιδιού, τόσο σε τακτική όσο και σε επείγουσα βάση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις σε γειτονικά νοσοκομεία. Το Κ.Υ. της Ακράτας είναι αρκετά οργανωμένο και προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθά σε κάθε περίπτωση τον κόσμο της Ανατολικής Αιγιάλειας και όχι μόνο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr