background img
banner
banner

Συνάντηση ουσίας με έναν… φίλο της Π.Ε.Σ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Η επιτυχής κατάληξη ένταξης της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αλλά και η αναγκαιότητα εφαρμογής προγράμματος στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των σταφιδοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία, ήταν τα δύο θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών.

Η συνάντηση έγινε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού στο Αίγιο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την Παναγία Τρυπητή και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα, δεδομένης και της σχέσης εμπιστοσύνης που είχε καλλιεργήσει ο κ. Βορίδης με την Π.Ε.Σ., κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Π.Ε.Σ. επιθυμώντας να τιμήσει μία από τις καλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Κατέφθασε συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ιάσονα Φωτήλα, Ανδρέα Κατσανιώτη και Άγγελο Τσιγκρή, ενώ τον υποδέχθηκαν με ικανοποίηση ο πρόεδρος Θανάσης Σωτηρόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και ο διευθυντής της Ένωσης Μίλτος Σταυρόπουλος, αναγνωρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του στο σύντομο διάστημα που ο κ. Βορίδης διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιλύθηκαν αρκετά χρονίζοντα προβλήματα των παραγωγών.

 

Σταυρόπουλος: Τιμή στον υπουργό για την επιτυχία της αναδιάρθρωσης

΄΄Θέλαμε και από την πλευρά μας να τιμήσουμε τον υπουργό που πραγματικά, κατά τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο, συνέβαλε στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων. Τα θέματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη θητεία του ήταν η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας, των γερασμένων δηλαδή αμπελώνων, με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, ήταν η ένταξη των ελαιοπαραγωγών της Αιγιάλειας σε πρόγραμμα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων. Είχε να ενταχθεί σε πρόγραμμα περίπου τρία χρόνια. Τα δύο αυτά σημαντικά θέματα για τους παραγωγούς, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, επιλύθηκαν με ενέργειες της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών αφού κανένας άλλος δεν συμμετείχε στις συσκέψεις στο υπουργείο και δεν πραγματοποίησε επαφές πολιτικού επιπέδου που ήταν χρόνιες και επίπονες. Ευτυχώς βρήκαμε ώτα ευήκοα στη θητεία του κ. Βορίδη, έδωσε λύση και πλέον το θέμα της αναδιάρθρωσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενταγμένο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης΄΄, επισήμανε μιλώντας στo protionline.gr ο κ. Σταυρόπουλος.

Ζητείται πρόγραμμα στήριξης για να μην… κατρακυλήσει η τιμή

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζήτησε να μάθει για τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής και την Π.Ε.Σ., για να του μεταφερθεί το φλέγον θέμα που έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη χρονιά, να έχει απομείνει σημαντική ποσότητα αδιάθετη. Κάτι ανάλογο όμως συνέβη και με άλλα προϊόντα για τα οποία η πολιτεία έσπευσε και έπραξε το καθήκον της, στηρίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και τους παραγωγούς.

΄΄Όπως συνέβη και με άλλα προϊόντα, όπως π.χ. ο οίνος, αυτό είναι το αίτημά μας και για τη σταφίδα. Μάλιστα, το αίτημα αυτό το έχουμε εκφράσει μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν το 80% των εξαγωγών. Υπάρχει όμως και μία μερίδα ιδιωτών που εκπροσωπεί περίπου το 20% του προϊόντος, οι οποίοι, για συντεχνιακούς λόγους και δίχως να λάβουν υπόψη το συμφέρον των παραγωγών, δεν στηρίζουν αυτό το αίτημα΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Η Ένωση μαζί με τους υπόλοιπους εξαγωγείς που αποτελούν το 80%, θεωρούν σίγουρο ότι αυτό είναι πολύ κοντόφθαλμο γιατί εάν πέσουν οι τιμές, ένεκα των πλεονασμάτων και δεδομένου του ότι φέτος αναμένεται μία καλή χρονιά, είναι αναπόφευκτο να επέλθει κατάρρευση των τιμών΄΄. Παράλληλα, ο πρόεδρος έκρουσε… καμπανάκι, λέγοντας πως ΄΄εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει εγκατάλειψη της καλλιέργειας της σταφίδας, διότι οι σταφιδοπαραγωγοί δεν αντέχουν άλλη μείωση της τιμής. Γι’αυτό ακριβώς η Ένωση μαζί με τους άλλους εξαγωγείς πασχίζει να προφυλάξει τους παραγωγούς, γνωρίζοντας πως χωρίς καλλιέργεια δεν θα υπάρξει σταφίδα για κανέναν΄΄.

΄΄Κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, ευτυχώς μικρά σε μέγεθος, παρασκηνιακά, θέλουν να αφεθούν στην τύχη τους οι παραγωγοί με αναπόφευκτο αποτέλεσμα μία καταστροφική πτώση των τιμών τον Αύγουστο, ένεκα των πλεονασμάτων και της νέας εσοδείας΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄η Π.Ε.Σ. ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης του προϊόντος αλλά και εκπρόσωπος των παραγωγών συνεχίζει να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το τι θα ακολουθήσει. Η Ένωση δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν αυτά τα κερδοσκοπικά σενάρια σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Οι παραγωγοί όχι μόνο δεν αντέχουν… λεπτό λιγότερο από την τιμή που είχε πέρυσι η σταφίδα, αλλά αξιώνουν υψηλότερη τιμή προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καλλιέργεια του προϊόντος. Διαφορετικά, ας το λάβουν όλοι τους σοβαρά υπόψη, θα εγκαταλειφθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, και τότε θα γνωρίζουν όλοι ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό΄΄.

Σωτηρόπουλος: Άλλοι κάνουν επιζήμιες δεύτερες σκέψεις

΄΄ Άλλοι σκέφτονται με ιδιοτέλεια και λειτουργούν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ζημιά στην Π.Ε.Σ. που είναι ο μεγαλύτερος φορέας άνω του 60% της διαχείρισης και των εξαγωγών της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, με δεύτερη σκέψη πώς θα πάρουν το προϊόν δίνοντας τη χαμηλότερη τιμή στους παραγωγούς, πράγμα καταστροφικό για τους ίδιους και το μέλλον του προϊόντος΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Εγκαίρως εκφράζουμε φωνή αγωνίας «μην αφήνετε στα χέρια των ολίγων που έχουν ιδιοτελείς σκέψεις την τύχη της κορινθιακής σταφίδας». Η Π.Ε.Σ. θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς όλες τις κατευθύνσεις. Ήδη οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου έχουν ενημερωθεί και έχουν υποβάλλει και ανάλογα αιτήματα στο υπουργείο ώστε να λάβει μέτρα, όπως έπραξε και με άλλα προϊόντα που επλήγησαν. Μην ξεχνάμε ότι επί υπουργίας του κ. Βορίδη, λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας του οίνου και των οινοποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο κάλυψε αποτελεσματικά τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και τον παραγωγό σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την εμπορία και αυτού του προϊόντος. Ομοίως και οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν ένα ανάλογο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ίδιους ώστε να μην μείνουν αβοήθητοι στα χέρια των εμπόρων΄΄.

Ο κ. Βορίδης άκουσε με μεγάλη προσοχή το αίτημα των παραγωγών και των επιχειρήσεων, που του μεταφέρθηκε από τα στελέχη της Π.Ε.Σ., κάτι που έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιούν για το θέμα στην πολιτική ηγεσία για την επίλυση του θέματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr