background img
banner
banner

Το τρενάκι γυρίζει ξανά φωτισμένο και… γεμάτο

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ… ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις είχε η παρατεταμένη… ¨παύση¨ του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου κατά την περίοδο του lock down του κορωνοϊού των τελευταίων μηνών.
Το γραφικό και όμορφο τρενάκι της περιοχής που μεταφέρει και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, παίρνει πλέον το “πράσινο φως” για την επαναλειτουργία του.
Η έναρξη του ορίζεται κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Μαΐου με την έναρξη και της τουριστικής περιόδου. Βέβαια αυτό από μόνο του… είναι συνάμα και το πιο θετικό, ελπιδοφόρο μήνυμα των ημερών: Η οριστική ¨επανεκκίνηση¨ φέρνει ταυτόχρονα και τα χαμόγελα των ντόπιων, με αφορμή την ανάπτυξη που αναμένεται.

Έχουν δρομολογηθεί οι προϋποθέσεις και όλοι περιμένουν το… start

Τα τουριστικά καταλύματα, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής που… «ποντάρουν» στον Οδοντωτό, δηλώνουν ήδη έτοιμοι.
Τώρα που το τρένο μπαίνει ξανά στις… ράγες του και η περιοχή θα γίνει και πάλι ο πόλος έλξης των επισκεπτών, η επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου γίνεται μαζί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αυτοσκοπός.

Έχουν δρομολογηθεί όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό και σαφώς όλοι οι υπάλληλοι της εταιρείας, ο τοπικός κόσμος αλλά και οι ωφελούμενοι επιχειρηματίες είναι σε εγρήγορση και πανέτοιμοι.

Η διαδρομή από το Διακοπτό ως και τον τερματισμό στα Καλάβρυτα θα είναι σε ετοιμότητα, καθώς παλαιότερα θέματα που είχαν προκύψει (μικρές κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής) έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Στα Καλάβρυτα μάλιστα, το κλίμα που επικρατεί για το “start” από τα μέσα του μήνα, είναι πολύ ενθαρρυντικό με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους όλων των περιοχών να περιμένουν πως και πως το τρενάκι που θα “σφυρίξει” και πάλι.

«Όλα έτοιμα για να δουλέψει φέτος το τρενάκι που αγαπάμε»

Τα μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να τηρούνται, είναι εκείνα που σε κάθε περίπτωση θα ισχύσουν για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητές: Οι αποστάσεις και οι μάσκες κατά την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών ή κατά την διάρκεια της διαδρομής και σε όλους τους περιβάλλοντες χώρους.

Το σκεπτικό της εταιρείας που διαχειρίζεται τις διαδρομές, σκέφτεται να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα και η γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου που εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες, δηλαδή η γραμμή Κιάτο – Αίγιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Καλαβρύτων – Διακοπτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, τονίζει στο protionline.gr για το θέμα του Οδοντωτού: «Η γραμμή είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε να ανακοινωθεί και επίσημα από την εταιρεία που διαχειρίζεται το τρενάκι η επανέναρξη των δρομολογίων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι αυτή που οργανώνει τις συνθήκες, τα νέα δεδομένα, το προσωπικό λειτουργίας και έχει την αποκλειστική διαχείριση. Θα περιμένουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις, για να ξέρουμε το πως θα δουλέψει φέτος το τρενάκι που αγαπάμε. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα λειτουργήσει ή στις 15 Μαΐου με το “άνοιγμα” του τουρισμού, ή στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Πέρσι, έπειτα από την πρώτη καραντίνα του κορωνοϊού, είχαμε εκκίνηση αρχές Ιουνίου. Ίσως κάτι τέτοιο συμβεί και φέτος, ίσως όχι».

Ούτε και φέτος το “Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού”

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, για το ποια είναι η απώτερη σημασία αυτής της επανεκκίνησης, τονίζει: «Φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από το ‘21 και αναμένουμε πολύ περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές. Τα Καλάβρυτα ήταν η το επίκεντρο των εορτασμών και συνεχίζουν να είναι, θεωρώ ότι πολύς κόσμος θα βρεθεί στο μέρος που σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης να δει και να θαυμάσει το μέρος. Ταυτόχρονα, για εμάς συμπληρώνονται 125 χρόνια από την πρώτη διαδρομή του Οδοντωτού και νομίζω ότι είναι η πιο όμορφη και σημαντική συγκυρία, ώστε να κάνουμε λίγες αλλά συμβολικού χαρακτήρα και περιορισμένου χαρακτήρα εκδηλώσεις. Το “Πανελλήνιο Πέρασμα από το Φαράγγι του Βουραϊκού” που διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων αναβλήθηκε και φέτος και θέλω να πιστεύω ότι ήταν και η τελευταία χρονιά, δίχως αυτό. Η τροφή του Οδοντωτού είναι η επισκέπτες του και το “νερό” που δίνει ζωή στην περιοχή, ο τουρισμός».

Συνάντηση Τσουκαλά – Ρουφογάλη – Καραπαναγιώτη σε πολύ καλό κλίμα

Λίγο πριν τις αργίες του Πάσχα έγινε μια κοινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της κοινότητας Διακοπτού κ. Ρουφογάλη, του κ. Καραπαναγιώτη και της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την βοήθεια που ζήτησε ο Σύλλογος από τον δημοτικό φορέα, ώστε να υπάρξει υλικοτεχνική βοήθεια και εθελοντική εργασία για τον καθαρισμό των χώρων του σταθμού και του τρένου και γενικά να υποστηρίξει την γενική εικόνα της κατάστασης σε επίπεδο καθαριότητας, εν όψει της επαναλειτουργίας. Η δράση περιλαμβάνει την καλυτέρευση του χώρου που είναι η αφετηρία του Οδοντωτού και την σάρωση από σκουπίδια, χόρτα, άχρηστα αντικείμενα ή καλλωπισμό, στα εξωτερικά σημεία σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από τον σταθμό. Θα γίνει συντήρηση κάποιων μηχανών ( τα βαγόνια 8002, 8005 και 8011), θα βαφτούν και θα συντηρηθούν οι παλαιές ατμομηχανές και κυρίως η κεντρική, που ανήκει στο μουσείο, αλλά και όσες βρίσκονται μέσα στο κηπάριο. «Η συνάντηση μας ήταν σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε αρκετά θετική αντιμετώπιση από όλες τις πλευρές. Ετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για την ανάδειξη του Οδοντωτού και του Βουραϊκού περάσματος. Για τον δήμο και για μένα προσωπικά, το σημείο του Διακοπτού ήταν, είναι και θα είναι η αφετηρία όλων των εκδηλώσεων και η μετουσίωση της προοπτικής και της εξέλιξης. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που η κοινωνία σιγά – σιγά επιστρέφει στην ομαλότητα» αναφέρει η κ. Τσουκαλά για την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr