background img
banner
banner

Τύμπανα πολέμου για Παπανικολού

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Δ.Ε. ΕΡΙΝΕΟΥ

Την ώρα που στη δημοτική αρχή αισθάνονται ανακούφιση μετά την ανάθεση του έργου τής μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων που θα παράγει ο δήμος μέχρι τέλος του καλοκαιριού, εν μέσω έντονων αντιδράσεων βέβαια από πλευράς αντιπολίτευσης για το κόστος της απευθείας ανάθεσης, «σύννεφα πολέμου» αρχίζουν να συγκεντρώνονται στη Δυτική Αιγιάλεια, μετά την απόφαση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον ΧΥΤΥ στην Παπανικολού, δείχνοντας σαφή πρόθεση για επανέναρξη των εργασιών.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξε συνάντηση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Ερινεού και πολιτών στη Ζήρια, παρουσία του νομικού τους συμβούλου, εκεί όπου εκφράστηκε η δυσπιστία τους για τις προθέσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας σχετικά με το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις εφόσον προχωρήσει στην ολοκλήρωσή τους, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε κίνηση θα τους βρει αντίθετους και έτοιμους να υπερασπιστούν την περιοχή τους. Μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι θα αντιδράσουν για όποια μορφή υποδομής σκοπεύει να δημιουργήσει ο Σύνδεσμος, ακόμη κι αν είναι η πιο ήπια, δηλώνοντας έτοιμοι να ακολουθήσουν και πάλι τον δρόμο της δικαιοσύνης…

Αμετακίνητοι και έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη πρόεδροι και κάτοικοι

Για το θέμα ρωτήθηκε από το protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, κάνοντας γνωστό πως η σύσκεψη συνεκλήθη από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. έχει εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον ΧΥΤΥ Παπανικολούς, θέτοντας την ΑΕΠΟ σε διαβούλευση μέχρι την 1η Ιουνίου για τους περιβαλλοντικούς όρους. ΄΄Συναντηθήκαμε για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και να δούμε πώς θα κινηθούμε περαιτέρω. Καταλήξαμε στο ότι διαφωνούμε στην πάσης φύσεως λειτουργία αυτού του χώρου και ως ΚΔΑΥ και ως ΧΥΤΥ δεδομένου ότι δεν πληροί καμία προϋπόθεση για οτιδήποτε. Υπάρχουν πολλά κενά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι… στον αέρα κι εμείς θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες από τη στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο εγκριθεί η μελέτη και θα προσφύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ΄΄, επισήμανε ο κ. Περλέγκας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κίνησή τους, είπε: ΄΄Θα συντάξουμε κείμενο που θα το στείλουμε στο υπουργείο και θα εκθέσουμε αυτές τις αντιρρήσεις που έχουμε. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει δρόμος, δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης. Μιλούν για ΧΥΤΥ όμως έχουν ξεκινήσει ανάποδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία μονάδα επεξεργασίας. Όλο αυτό μας υποψηιάζει ότι λειτουργεί εκ του πονηρού και μας βάζει σε σκέψεις για τη χρήση της υποδομής που θα δημιουργηθεί.
Ένας ΧΥΤΥ δεν χρειάζεται τέτοια έκταση όπως έχει κατασκευαστεί ο εν λόγω χώρος, δεν χρειάζονται αυτές οι ποσότητες. Η περιβαλλοντική μελέτη αναφέρει ότι ένας ΧΥΤΥ δέχεται 1.500 τόνους ετησίως. Δεδομένου του αδιεξόδου που υπάρχει με τα απορρίμματα και το ότι η μεταφορά τους κοστίζει πολλά χρήματα, είμαστε δύσπιστοι σε κάθε κίνηση΄΄.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Καμαρών ανέφερε πως ΄΄έχει κινηθεί αυτή η διαδικασία για εκπόνηση και έγκριση μελέτης και δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση από το Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αυτό δεν είναι νόμιμο. Έχουμε αναζητήσει μία τέτοια απόφαση, έχουμε αιτηθεί να μας την στείλουν όμως δεν υπάρχει κι έτσι τίθεται θέμα νομιμότητας΄΄.
Επιπλέον, οι πρόεδροι αναμένουν να δουν και ποια στάση θα τηρήσουν τα μέλη που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., από τον δήμο Αιγιαλείας.

Σαφής η απόφαση του δήμου για Παπανικολού

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος που σχετίζεται άμεσα με την περιοχή, ανέφερε πως πράγματι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μία νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση του δήμου πάνω στη λειτουργία της Παπανικολούς. ΄΄Ο δήμος έχει πάρει απόφαση και τάσσεται ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στον χώρο, συζητώντας το ενδεχόμενο λειτουργίας του ως Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή διαλογής που επ’ ουδενί θα έχει τον χαρακτήρα μεταφοράς ή ταφής απορριμμάτων. Αυτό είναι σαφές και σε αυτή την απόφαση θα επιμείνουμε με την προοπτική αυτό να αποτελέσει περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Από εκεί και πέρα αναμένουμε την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού από Σεπτέμβρη, ευελπιστώντας ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για ένταξή μας στο εργοστάσιο΄΄, ανέφερε ο κ. Ντίνος, προσθέτοντας πως ΄΄από τη στιγμή που η μελέτη τίθεται σε διαβούλευση, ο καθένας μπορεί να την προσβάλει. Κι αν δικαιώθηκαν οι κάτοικοι και η προηγούμενη μελέτη περιβαλλοντικών όρων χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο, μπορούν και τώρα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με τα ανάλογα αποτελέσματα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr