background img
banner
banner

Φωνή διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που «σιγοβράζει»…

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με “ηχηρή” παρουσία σήμερα 6 Μαΐου, εκπρόσωποι σωματείων και ενώσεων, συλλόγων και κομμάτων αλλά και απλοί πολίτες, τίμησαν την απεργιακή συγκέντρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Η καλή και ηλιόλουστη μέρα σε συνδυασμό με την επιστροφή της κοινωνίας στην ομαλότητα, και βέβαια τα νέα εργασιακά δεδομένα που… ξεπροβάλουν αλλά και τα προβλήματα που απορρέουν από την πανδημία, έκαναν την κινητοποίηση πιο “δυνατή” και ιδιαίτερη από ποτέ.

Διαχωρίζοντας τη θέση τους από τη ΓΣΕΕ που τίμησε την Πρωτομαγιά την Τρίτη του Πάσχα, εργατικά σωματεία της περιοχής, το ΚΚΕ αλλά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν και εκδήλωσαν την ανησυχία τους για την πολιτική της κυβέρνησης σε καίρια εργασιακά ζητήματα.

Η διοργάνωση ανήκε στο Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, την Αγωνιστική Επιτροπή Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου και τον Αγροτικό Σύλλογο ενώ κάλεσμα είχε απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας. Το «παρών» (εκτός αυτών) έδωσε και η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας διά της προέδρου της και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου Αποστόλης Ασπρούκος, ο οποίος ανέφερε στo protionline.gr: «Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος. Μαζί με τους νεκρούς της πανδημίας θα έχουμε και την κοινωνική προετοιμασία για πολεμικές συγκρούσεις ενάντια στο κατεστημένο και τους οικονομικά και πολιτικά ¨δυνατούς¨ του τόπου. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ένα κυβερνητικό ¨κύμα¨ καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και μιας εκσυγχρονισμένης ¨βιαιότητας¨ κατά του απλού κόσμου από το κράτος. Όμως με αγώνες, οργάνωση και αλληλεγγύη, θα πετύχουμε. Η σημερινή κινητοποίηση δεν είναι απλά ένα ηχηρό ¨ράπισμα¨ στο πρόσωπο του κεφαλαίου αλλά πολύ περισσότερο, μια συσπείρωση και ενδυνάμωση των δυνάμεων των εργαζομένων, που προετοιμάζονται με κάθε τρόπο. Προετοιμαζόμαστε με κάθε μέσον, από κάθε πόστο, για όλα τα ενδεχόμενα. Οι εργαζόμενοι δεν θα λυγίσουν, Θα νικήσουν».

Τι ζητούν – Τι διεκδικούν

Την ουσιαστική ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με την ταυτόχρονη επίταξη του  Θεραπευτικού Κέντρου  “ΟΛΥΜΠΙΟΝ”. Μέτρα για την προστασία του λαού και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και άμεση διάθεση σε όλους τους εργαζόμενους όλων των εταιρειών των εμβολίων. Να πληρώσει το κεφάλαιο την νέα οικονομική κρίση και το χρέος. Όχι στο 10ωρο. Σταθερή  δουλειά για όλους με αυξήσεις στα μεροκάματα και άμεση υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μέτρα για την λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων. Όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή και κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης των συνδικάτων.

«Πόλεμος» ενάντια στο σύγχρονο… δουλεμπόριο

Πρώτος μίλησε και έστειλε θερμό χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης. Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του, ανέφερε στο protionline.gr: «Ζητάμε όσα θα ζητούσε κάποιος εργαζόμενος στην επέτειο μιας τέτοιας συμβολικής ημέρας: Ζητάμε τα δικαιώματά μας! Θέλουμε να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, θέλουμε η οκτάωρη πενθήμερη εργασία να μείνει ακλόνητη και να μην βλέπει το κράτος και το κεφάλαιο τους πολίτες ως δούλους και υποχείρια. Όλοι πρέπει να αμείβονται σύμφωνα με το τι παράγουν, όλοι να έχουν δικαίωμα στην 8ωρη ξεκούραση και τον 8ωρο ελεύθερο χρόνο, στις 24 ώρες τις ημέρας. Η κυβέρνηση ¨σιγοβράζει¨ ένα νομοσχέδιο περί κατάργησης των όσων ισχύουν και μας τάζει ότι θα μας κάνει καλό και ότι θα είναι ευέλικτο το ωράριο και ένα… σωρό ψέματα. Το μόνο που προσπαθούν να επιβάλλουν είναι ένα σύγχρονο και εξελιγμένο δουλεμπόριο, αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να κάνουν τον εργαζόμενο ένα υποτακτικό αμίλητο ρομπότ».  «Καταστρατηγούνται τα πάντα. Εμείς θα πολεμήσουμε ενάντια σε όλα αυτά. Δεν θα περάσει τίποτα από όσα θέλουν οι φιλελεύθεροι νεόπλουτοι του εκσυγχρονισμού που κυβερνούν. Αυτά που προσπαθεί το κράτος να επιβάλλει για εμάς είναι ένας πόλεμος. Ένας πόλεμος που τελικά, δεν θα τον χάσουν οι εργαζόμενοι», κατέληξε ο κ. Νύχτης.

Με πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία, ανερχόμενοι την μισή οδό Μητροπόλεως για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης, μη χάνοντας την συσπείρωση τους.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr