background img
banner
banner

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και συγκίνηση η Αιγιάλεια υποκλίθηκε στην Παναγία Τρυπητή

Η Παναγία Τρυπητή, με τη λάμψη και τη χάρη Της έδιωξε όλα τα σύννεφα από τον ουρανό της Αιγιάλειας, ανθοφορώντας την ελπίδα στις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία. Ούτε οι περιορισμοί και ούτε ο φόβος της πανδημίας στάθηκαν ικανοί λόγοι για να μετριάσουν την πίστη και να αλλοιώσουν τη λαμπρή Της ημέρα. Η πολιούχος του Αιγίου εορτάστηκε με επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη φέτος, την Παρασκευή 7 Μαΐου της Διακαινησίμου, στο ¨προσωρινό της σπίτι¨ τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης.

Ο φετινός εορτασμός – αν μη τι άλλο – φανερώνει πως όταν Εκκλησία, ο Δήμος και οι απλοί πιστοί το επιθυμούν πραγματικά να γιορτάσουν την «Κυρά του Αιγίου» τότε και το πρωτόκολλο τηρείται και οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρίστανται και τα μέτρα ενάντια στον covid-19 τηρούνται. Και κυρίως δίνεται η δυνατότητα στους πιστούς να ανάψουν το κερί τους, να προσευχηθούν στη «μάνα όλων» και να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ως επίσημος προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου,  Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και βεβαίως πλήθος κόσμου, όλοι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερη συγκίνηση για την μεγάλη τοπική γιορτή της ορθοδοξίας. Η προσέλευση στο προσωρινό «σπίτι» της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής, ήταν μεγάλη από την παραμονή της εορτής, που τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός συλλειτουργούντος και του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου. Στον Εσπερινό της Φανερωμένης, τον θείο λόγο απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης, π. Χριστόφορος Αγγελόπουλος.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους τρεις Μητροπολίτες και αρκετούς ιερείς. Η είσοδος στον ναό επιτρεπόταν σε λιγοστούς, λόγω της τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

Πρώτη ¨στάση¨ του υπουργού των Εσωτερικών, ο Ναός της Φανερωμένης

Ο επίσημος προσκεκλημένος του δήμου Αιγιάλειας, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης έφτασε στο κέντρο της πόλης και στον προαύλιο χώρο του ναού στις 10 παρά τέταρτο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο ΔΗΜ ΤΟ Ν/Δ Αιγιαλείας Βασίλη Σταθάκαρο. Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας που φιλοξενεί την εικόνα της εορτάζουσας Παναγιάς της Τρυπητής και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία με μεγάλη κατάνυξη και ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Η πολιτεία σέβεται τον Χριστό, σέβεται τον Τριαδικό Θεό και αγαπά την Μεγαλόχαρη»

Απευθυνόμενος με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη προς το ποίμνιο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ανέφερε για το πανηγυρικό την ημέρας: «Καλωσορίζουμε όλους σας, όλους εσάς που παραβρεθήκατε προς τιμήν της προστάτιδας μας  της Παναγιάς μας της Τρυπητής. Χαιρόμαστε γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή που είναι ότι η πολιτεία μας  σέβεται τον Χριστό, σέβεται τον Τριαδικό Θεό, σέβεται και αγαπά την Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και τις παραδόσεις μας. Σε μια σύγχρονη εποχή όπου τα πάντα σιγά – σιγά τελειώνουν στον κόσμο ολόκληρο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αφουγκραζόμαστε τις καθημερινές εξελίξεις. Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ ενωμένη είναι με τον Ιησού Χριστό. Και έτσι, μπορεί να παραμένει ενωμένη και με την πολιτεία και την κοινωνία. Και όταν έτσι, όλοι μαζί είμαστε συσπειρωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Αυτό έχουμε διδαχθεί μέσα από την ιστορία μας».

Συνεχίζοντας τον Ιερό του λόγο ο κ. Ιερώνυμος και απευθυνόμενος στους πολιτικούς ηγέτες που τίμησαν με την παρουσία του την μεγάλη αυτή γιορτή της ιεροσύνης, δήλωσε: «Κύριε Υπουργέ, κύριοι βουλευτές, κύριε δήμαρχε και λοιποί τοπικοί ηγέτες, σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ και γιορτάζετε μαζί μας την Μεγαλόχαρη μας και συμμετέχετε στην χαρά μας. Μέσα στο διάβα των αιώνων η Παναγιά, βρέθηκε και προστάτεψε  αυτήν την πόλη και τον λαό του. Αυτό έκανε και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Αυτό έκανε και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, το ίδιο έπραξε και στην ιταλογερμανική κατοχή. Προστάτευσε την Αιγιάλεια σε περιόδου λοιμών, ασθενειών, και σκέπασε με το πέπλο Της την Ιερά Μητρόπολη και τον λαό της. Να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί μαζί μας και να πρωτοστατήσει σε αυτή την λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας, μαζί με τον άλλον σεπτό γέροντα μας κ. Αμβρόσιο. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα της εκκλησίας, με την πολιτεία και των λαό. Θέλω να ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτή την ενότητα να κρατήσουμε. Όταν υπάρχει η ευλογία του Θεού και η κατανόηση της ένωσης, όλα μπορούν να συμβούν. Χρόνια πολλά σε όλον τον κόσμο, η Παναγιά να βρίσκεται και να είναι πάντοτε στο πλάι σας, όπως και εσείς σε Εκείνη».

Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης: «Ο Θεός με έναν Του λόγο θα είχε σταματήσει τον κορωνοϊό αν όλοι πιστεύαμε»

Ακολούθως, στο ιερό βήμα ανέβηκε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος μίλησε αρκετή ώρα στους πιστούς με θρησκευτικές παραβολές και πάντα βασιζόμενος σε ιερά γεγονότα για την ιδιαιτερότητα της ημέρας, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είχαμε παρακαλέσει τον Θεό, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, να είμαστε δυνατοί και οπλισμένοι με υπομονή και την Θεία Χάρη της Παναγιάς μας, στο πλευρό μας. Ο Θεός με έναν Του λόγο θα τα είχε σταματήσει όλα όσα έγιναν με τον κορωνοϊό, αν Τον είχαμε παρακαλέσει από την καρδιά μας να συμβεί αυτό. Όντας επάνω στην γη και στην θάλασσα της Τιβεριάδας… της είπε: φιμώθηκε και κόπασε. Ο Θεός  περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει το πνεύμα και τον λόγο Του, μας περιμένει να τον παρακαλέσουμε να σταματήσουν τα δεινά. Να Του το ζητήσουμε αβίαστα και ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει το Φως, θα γίνει ίλεως. Υπεραγία Θεοτόκε και Παναγιά μας Τρυπητή να πρεσβεύεις τα υπέρ ημών. Ας είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και ορθόδοξοι. Χρόνια πολλά σε όλους, η δύναμη της Μεγαλόχαρης μαζί σας».

Περιφορά και ομιλία στο προαύλιο

Στη συνέχεια, άπαντες εξήλθαν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και ξεκίνησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, που κρατείτο στα χέρια, ενώ ο κόσμος ακολουθούσε διακριτικά και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Η  περιφορά ακολούθησε την διαδρομή: Μητροπόλεως, Μελετοπούλων, Φαραζουλή Παναγιωτοπούλων και έπειτα έστριψε αριστερά βγαίνοντας πάλι στην οδό Μητροπόλεως όπου και σταμάτησε, για να εκφωνηθεί από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού. Αμέσως μετά, η εικόνα της Παναγίας μεταφορτώθηκε σε ένα μαύρο τζιπ, όπου ακολούθησε  τη διαδρομή Μητροπόλεως, Σολωμού, Παγοποιείο, Νοσοκομείο, Γήπεδο, Μητροπόλεως, Σολωμού, Ζωοδόχου Πηγής, Ταξιαρχών, Κλ. Οικονόμου, Αιγιαλέως, Ρωμανιώλη, Μητροπόλεως και έπειτα επιστροφή στη βάση, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης

Άπαντες ευχήθηκαν από βάθους καρδιάς, του χρόνου η εορτή της Παναγίας Τρυπητής να βρει τους Αιγιαλείς υγιείς και ελεύθερους από το βάρος της πανδημίας, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να γιορτάσουν με ακόμη μεγαλύτερες τιμές την προστάτιδά τους!

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, προς τιμή του υπουργού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr