background img
banner
banner

Άνοιξε ο δρόμος για τα δίκτυα αποχέτευσης

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ 34,7ΕΚ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Απέσυρε αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας 28/6 την προσφυγή της στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών η εταιρία «Μεσόγειος» που διεκδικούσε το έργο των 34,7 εκ. ευρώ και αφορά στα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας.

Η εξέταση της προσφυγής, ήταν ορισμένη για χθες Δευτέρα και εάν προχωρούσε έβαζε «φρένο» στη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που υλοποιεί το έργο, να υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο εταιρία που είναι η Intrakat. Μετά την τελευταία εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για την ΔΕΥΑ να στείλει τη σύμβαση και τα νομιμοποιητικά έγγραφα της κατασκευάστριας εταιρίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Μετά την έγκριση από το δικαστήριο, παίρνει σειρά για έγκριση της σύμβασης, το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου και όπως υπολογίζουν στη ΔΕΥΑ σε ένα μήνα από σήμερα, η Δημοτική Επιχείρηση θα μπορεί να υπογράψει σύμβαση με την Intrakat, βάζοντας το σε τροχιά υλοποίησης.

Στην τελική ευθεία το αποχετευτικό

Θυμίζουμε πως η Intrakat είχε κερδίσει τον διαγωνισμό μετά από δικαστικές διαμάχες με την Μεσόγειο, στις οποίες κρίθηκε ότι είχε καλύτερη τεχνική προσφορά με σημείο –κλειδί τους 192 μήνες δωρεάν συντήρησης του έργου.

Σε επίπεδο οικονομικών προσφορών, μειοδότης ήταν η Μεσόγειος με έκπτωση 35%, με την Intrakat να δίνει έκπτωση 26%, κάτι που δεν άλλαξε την τελική βαθμολογία αφού σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η τεχνική προσφορά ήταν «βαρύτερη» της οικονομικής.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί σε λιγότερο από 20 μήνες και αφορά τη σύνδεση των μεγάλων παραλιακών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας, Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Λόγγος, Καμάρες, με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων που οδηγεί στον Βιολογικό Καθαρισμό στην Μυρτιά Αιγίου.

Έτσι, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο αποχετευτικό της Αιγιάλειας, που περιλαμβάνει τρεις φάσεις: α. αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού για να μπορεί να υποδέχεται τα λύματα 70.000 κατοίκων (έχει ολοκληρωθεί), β. συλλεκτήριος αγωγός λυμάτων από Αιγείρα μέχρι Λαμπίρη (έχει ολοκληρωθεί) και γ. εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης που θα συνδέουν τις οικίες στις παραπάνω Κοινότητες με τον μεγάλο αγωγό.

 

Μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγίου!

Εντωμεταξύ βρισκόμενη πάντα σε… ετοιμότητα ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό «εργαλείο» προς όφελος της Αιγιάλειας και των κατοίκων της, η ΔΕΥΑΑ προχωρά στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης για ένα από τα σημαντικότερα έργα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας άρδευσης στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγίου. Πρόκειται για το έργο που θα αφορά την αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τής κεντρικής δεξαμενής της πόλης Αιγίου, το κόστος του οποίου μπορεί να φτάνει και τα 5 εκατ. ευρώ!

Πρωτοπόρα ως προς την άντληση κονδυλίων μέσω προγραμμάτων και την εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, η ΔΕΥΑΑ ανοίγει έναν νέο κύκλο μελετών, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Το πρώτο «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση, είναι στο πλαίσιο του φιλόδοξου πλάνου αντικατάστασης του παλαιού και με αμίαντο δικτύου ύδρευσης με νέο σύγχρονων προδιαγραφών!

Ανάθεση της εκπόνησης μελέτης

Προς τούτο, στην τελευταία συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, έλαβε απόφαση κατά πλειοψηφία, υπέρ του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού που αφορούσε την αποσφράγιση και αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής-τεχνικής και οικονομικής που υποβλήθηκε στα πλαίσια του συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης. Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία προσήλθε ένας ενδιαφερόμενος, η εταιρεία «ΣΙΓΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.» που κρίθηκε ότι καλύπτει σε υψηλό βαθμό τις απαιτήσεις της προς εκπόνηση μελέτης, ενώ τεκμηριώνεται η δυνατότητα υλοποίησης και η αξιοπιστία του χρονοδιαγράμματος σε συνδυασμό με την στελέχωση της ομάδας μελέτης. Η δε προσφερόμενη τιμή ανήλθε στο ποσό των 71.881,81€ (με ΦΠΑ 24%) και η εταιρεία κρίθηκε ως προσωρινή ανάδοχος για το έργο της μελέτης.

Ό,τι μελέτη υπήρχε, εντάχθηκε σε πρόγραμμα

Ερωτηθείς από το protionline.gr αναφορικά με το έργο, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος ανέφερε: ΄΄Δεδομένου ότι «τρέχουν» πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα και από τη στιγμή που έχουμε καταφέρει προωθώντας τις μελέτες που έχουμε εκπονήσει, να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα, ανοίγουμε ένα κύκλο για την εκπόνηση νέων μελετών για έργα απαραίτητα για την περιοχή. Προκρίναμε το έργο της αντικατάστασης των κεντρικών αγωγών ύδρευσης της πόλης του Αιγίου και σε ό,τι αφορά τη δεξαμενή που τροφοδοτεί ένα μεγάλο τμήμα της πόλης (όλη την Μητροπόλεως μέχρι τέρμα Κορίνθου και όλη τη Νικ. Πλαστήρα) καθώς, μέσω και του συστήματος τηλεμετριών που έχουμε θέσει σε εφαρμογή ελέγχοντας πλήρως τα εσωτερικά δίκτυα, διαπιστώνουμε ότι το εν λόγω τμήμα παρουσιάζει τις περισσότερες και σοβαρότερες βλάβες, άρα είναι και πιο δαπανηρό. Πρόκειται για το κεντρικό δίκτυο που περιλαμβάνει τους μεγάλους αγωγούς. Αν αλλάξουμε αυτό, θα γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την αντικατάσταση σε όλο το εύρος΄΄. Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του πλάνου για αντικατάσταση του δικτύου σε όλο τον δήμο εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί περίπου 20 εκατ. ευρώ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr