background img
banner
banner

Έργο «πνοής» που θα… ξεδιψάσει την Ανατολική Αιγιάλεια

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Ένα πολύ σημαντικό έργο μπαίνει σε… ροή σε λίγο καιρό και αφορά την κοινωνία της Ανατολικής Αιγιάλειας. Πρόκειται για την αντικατάσταση του εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού Αιγείρας και την αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Κοινότητας Διακοπτού που αναμένεται να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης.

Το έργο δημοπρατήθηκε από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 14η Ιουνίου, ενώ οι προσφορές θα ανοιχτούν τέσσερις ημέρες μετά από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού, επιλέγοντας την πιο συμφέρουσα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης για την έναρξη των εργασιών το συντομότερο δυνατό. Ο καταθλιπτικός αγωγός που θα αντικατασταθεί, ξεκινά από την υφιστάμενη γεώτρηση-αντλιοστάσιο στον ποταμό Κράθη και καταλήγει στη δεξαμενή της Αιγείρας, στον οικισμό Μαρμάρων. Οι νέοι σωλήνες θα είναι φτιαγμένοι από ελατό χυτοσίδηρο σφαιροειδούς γραφίτη επειδή παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή σε πίεση, στο χρόνο καθώς και στις καταπονήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και έντονων καιρικών φαινομένων, έχοντας παράλληλα μεγάλη ευκολία μηχανικής επεξεργασίας.

Αναγκαίο για να εκλείψουν οι βλάβες

΄΄Η αντικατάσταση του εξωτερικού καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης Αιγείρας, αλλά και η αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Διακοπτού, είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας καθώς εδώ και χρόνια προκύπτουν συνεχείς βλάβες δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Αυτό ακριβώς ήθελε να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΑ προχωρώντας στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει πλήρης ωριμότητα του έργου για να ενταχθεί και να εγκριθεί τελικά η χρηματοδότησή του μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020΄΄, επισήμανε στο protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Διαμάντω Βασιλακοπούλου.

Υπενθύμισε ακόμη πως το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.388.387,61€ (χωρίς ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού από τη γεώτρηση στον ποταμό Κράθη μέχρι τη δεξαμενή της Αιγείρας με συνολικό μήκος του προς αντικατάσταση αγωγού 5.000μ. διαμέτρου DI, Φ250 και την αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Τ.Κ. Διακοπτού του Δήμου Αιγιαλείας συνολικού μήκους 700 μ. καθώς και μικροεπεμβάσεις στα εσωτερικά δίκτυα ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και αποδοτικά. Σημειώνεται ότι η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 1.388.387,61€, ενώ η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα είναι 1.376.169,80€ και το υπόλοιπο ποσό των 12.217,81€ που δεν εγγράφεται στο ΠΔΕ καλύπτεται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Η… διαδρομή του έργου

Το φυσικό αντικείμενο του υποέργου I περιλαμβάνει: α) την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού από τη γεώτρηση στον ποταμό Κράθη μέχρι τη δεξαμενή της Αιγείρας. Η χάραξη του αγωγού ξεκινάει από την υφιστάμενη γεώτρηση-αντλιοστάσιο, ακολουθεί πορεία βορειοανατολική επί του υφιστάμενου χωματόδρομου για μήκος 785μ περίπου. Αφού έχει περάσει κάτω από τη γέφυρα της Ολυμπίας Οδού, ο αγωγός περνάει τη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή με διάβαση εντός του τεχνικού αρδευτικού του ΤΟΕΒ μέχρι την Π.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών (ΚΡ2). Από τη Χ.Θ = 0+795 έως τη Χ.Θ = 4+009 ο αγωγός ακολουθεί την Π.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών (ΚΡ11). Σε αυτό το τμήμα ο αγωγός θα περάσει εναέρια με ανάρτηση στο δύο υφιστάμενα τεχνικά (ΚΡ5-6) και (ΚΡ9-10). Από το σημείο ΚΡ11 έως τη Δεξ. Αιγείρας ο αγωγός ακολουθεί την κοινοτική οδό προς Μάρμαρα, Αμπελόκηπους και Χρυσάνθιο. Διέρχεται κάτω από Ολυμπία Οδό και Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή μέσω των Κάτω Διαβάσεων και το τμήμα αυτό έχει μήκος 891μ. Έτσι το συνολικό στρογγυλοποιημένο μήκος του προς αντικατάσταση αγωγού είναι 5.000μ. και διαμέτρου DI, Φ250.

β) Την αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Τ.Κ. Διακοπτού του Δήμου Αιγιαλείας συνολικού μήκους 700μ καθώς και μικροπαρεμβάσεις στα εσωτερικά δίκτυα ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και αποδοτικά. Επίσης περιλαμβάνει την αντικατάσταση / επέκταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Δ.Κ. Διακοπτού, 500 μ. του αγωγού ύδρευσης με HDPE 90 / 10 atm, 200 μ του αγωγού ύδρευσης με HDPE 63 / 10 atm, τοποθέτηση δικλείδων, πυροσβεστικών κρουνών και μικροεπεμβάσεις στα εσωτερικά δίκτυα για την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού. Επίσης θα τοποθετηθούν 22 δικλείδες ελέγχου και εκκένωσης δικτύου, θα κατασκευαστούν 12 φρεάτια δικλείδων και εκκένωσης και θα τοποθετηθούν συνολικά 150 παροχές.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr