background img
banner
banner

«Αναζωπύρωση» ενδιαφέροντος

ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που εντοπίζει τις τιμές ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, αλλά και στη ΔΟΥ Αιγίου απευθύνονται πολλοί Αιγιαλείας προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, προσδιορίζοντας επακριβώς την αξία των ακινήτων τους. Ο προσδιορισμός των αξιών και σε νέες εντάξεις σηματοδοτεί αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και εμφανίζεται η τιμή ζώνης που ισχύει σήμερα και μέχρι τέλος του έτους και τη νέα τιμή ζώνης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022. Ο ψηφιακός χάρτης ενημερώνεται σταδιακά.

Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021, για να δει ποιες αλλαγές έχουν επέλθει και να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις.

Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής.

Εξέταση ανά περίπτωση

Να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες εστάλησαν στη ΔΟΥ Αιγίου αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς από το protionline.gr ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νικόλαος Καραμάνης, αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, επισημαίνοντας: ΄΄Ως μια τελική εικόνα, έχουμε μια μείωση των αξιών που υπάρχουν ως σήμερα, αλλά και πάλι, για να είναι κάποιος σαφής, θα πρέπει να εξετάζει περιπτώσεις. Η κάθε περίπτωση, δεν έχει μόνο την τιμή ζώνης σε κάθε περιοχή, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο: ο συντελεστής εμπορικότητας ή διάφορα στοιχεία άλλα που μπορούν να καθορίσουν την τελική αξία. Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα, είναι ότι έχουν εξορθολογιστεί οι αξίες. Για την πόλη του Αιγίου και όσον αφορά τον αντικειμενικό ορθολογισμό, δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν και τόσο ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Για τους οικισμούς και τα χωριά, έχουμε κάποιες αλλαγές των τιμών αρκετά σημαντικές΄΄.

Όπως παρατήρησε ο κ. Καραμάνης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εντάσσονται όλες οι περιοχές. ΄΄Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αντικειμενικό προσδιορισμό παντού, σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινότητες ή οικισμούς. Ίσως όχι σαν εκείνες που είχαμε κάποτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά έχουμε. Στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα έχουμε διαφορές πια στον αντικειμενικό προσδιορισμό΄΄.

«Μπούσουλας» ο αντικειμενικός προσδιορισμός

Στο ερώτημα εάν η ένταξη όλων των περιοχών στις αντικειμενικές αξίες απαλλάσσει την Υπηρεσία του από το «βάρος» του προσδιορισμού, σημείωσε: ΄΄Δεν είναι τόσο σημαντικό ότι απαλλάσσει την υπηρεσία από αυτή την υποχρέωση. Τα σημαντικότερα είναι δύο: Πρώτον ότι ξέρει ο καθένας από πριν, το κόστος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε μεταβίβαση θέλει να κάνει σε όποιο ακίνητο (είτε σε φόρους, είτε σε έξοδα) και δεύτερον, ξέρει πλέον να εκτιμήσει εάν πρέπει να την κάνει ή όχι και πως έχει προσδιοριστεί με κοινωνικό τρόπο. Και αυτός ο προσδιορισμός δεν ενέχει τίποτα το υποκειμενικό. Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι πολύ σημαντικά και γι’ αυτό και τόσα χρόνια ζητούσαμε να γίνουν πράξη. Πέρασαν από πολλά «κύματα» μέχρι να γίνει πράξη΄΄.

Πώς θα διαμορφωθεί όμως η κατάσταση σε συνάρτηση με τη φορολογία; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να αποτρέψει το κύμα των επιβαρύνσεων που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δρομολογεί τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα «τρέξει» την άσκηση της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών σε φόρους (πλην του ΕΝΦΙΑ), σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της άσκησης θα ετοιμάσει και θα καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή των φόρων, τελών και επιδομάτων στα νέα δεδομένα. Παράλληλα θα δουλεύει και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο ΕΝΦΙΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr