background img
banner
banner

«Ανοιχτή» η δυνατότητα αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων μέσω χρηματοδότησης!

ΓΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014

Τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει τις αιτήσεις που είχε καταθέσει στον ΤΑΣ για αποκατάσταση σεισμόπληκτων κτιρίων το 2014, έχει τώρα ο δήμος Αιγιαλείας μέσω συμπληρωματικής διάταξης που του παραχωρεί το σχετικό δικαίωμα. Πρόκειται για είκοσι δημοτικά κτίρια, ορισμένα από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, τη στιγμή που ο δήμος αναγκάζεται να μισθώνει κτίρια για τη στέγαση υπηρεσιών του…

Οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί από τον δήμο Αιγιαλείας, επί δημαρχίας Θανάση Παναγόπουλου το 2014, μετά τον σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Κι ενώ κάποια από τα κτίρια αποκαταστάθηκαν διότι οι φθορές που παρουσίαζαν δεν ήταν σοβαρές ή είχαν ήδη δρομολογηθεί, υπάρχουν κτίρια που είτε είναι ετοιμόρροπα, είτε με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Άρα, στην τελευταία περίπτωση, ο δήμος θα μπορούσε μέσω της αίτησης να επιχορηγηθεί για την κατεδάφισή τους για την ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει βέβαια για ορισμένα και η προοπτική αποκατάστασης των ζημιών και χρήσης τους προς όφελος του δήμου και των πολιτών.

Δάνεια με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους

Όπως εξήγησε στo protionline.gr ο σύμβουλος της Κοινότητας Αιγίου Θανάσης Κάλπης, ΄΄πρόκειται για είκοσι κτίρια για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις χρηματοδότησης στον ΤΑΣ, που όμως στη συνέχεια δεν προωθήθηκαν με τους ανάλογους φακέλους και τις μελέτες, με αποτέλεσμα τα αιτήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Προσφάτως, μία συμπληρωματική διάταξη, δίνει το δικαίωμα στον δήμο να επαναφέρει τις αιτήσεις και να λάβει για τα κτίρια αυτά, δάνεια με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους. Βεβαίως, τα κριτήρια για τα δάνεια διαφέρουν, ανάλογα και με την κατάσταση των κτιρίων, σε κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν διενεργηθεί και αυτοψίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όροι είναι πάρα πολύ ευνοϊκοί, πολύ περισσότεροι από εκείνους που αφορούσαν τα δάνεια του 1995΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Κάλπης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ιδιαιτέρως ευνοϊκοί είναι οι όροι δανεισμού για τα διατηρητέα κτίρια για τα οποία ενδεχομένως η ιδία συμμετοχή του δήμου να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Τα κτίρια αυτά χωρίζονται σε τρεις περιπτώσεις. Σε αυτά που χρήζουν μιας επισκευής, σε αυτά που οι επισκευές είναι πολλές και χρηματοδοτούνται εφόσον φέρουν και τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα άρα κρίνονται κατεδαφιστέα.

Για ποια κτίσματα είχαν κατατεθεί αιτήσεις στον ΤΑΣ πριν επτά χρόνια

Τα κτίρια που το 2014 περιλαμβάνονταν στη λίστα του δήμου Αιγιαλείας, ήταν: Πύργος Υψηλών Αλωνίων, Αποθήκες σιδηροδρομικού σταθμού, Δημοτικό γκαράζ, Παλαιό λιμεναρχείο, Παλαιό νοσοκομείο, Δημαρχείο, Πρώην ΙΚΑ, Σκακιστική Λέσχη, Κατοικία Μπαγκλάρα, Ιχθυαγορά, Παλιά δημοτικά σφαγεία, Παιδικός σταθμός, Κτίριο «Στέμμα», Κυλικείο, Κτίριο Κοτζιά, ΠΙΚΠΑ, Χαρτοποιία, Αποθήκες αρχαιολογικής, Κτίριο Αντωνάτου και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί εκ νέου το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, θα γίνει επιλογή των κτιρίων που θα προκριθούν βάσει των αναγκών και της χρησιμότητάς τους. Στην περίπτωση που υποβληθούν πλήρεις μελέτες, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα τύχουν της επιθυμούμενης υποστήριξης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr