background img
banner
banner

Γέμισαν ασφυκτικά τα κοιμητήρια στην Αιγιάλεια

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ – ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Μείζον πρόβλημα τείνει να γίνει για τις κατά τόπους κοινωνίες η έλλειψη χώρων ταφής νεκρών. Τα κοιμητήρια έχουν γεμίσει ασφυκτικά τόσο στην έδρα του δήμου όσο και σε πολλές παραλιακές κοινότητες. Κάθε εγχείρημα δημιουργίας νέων οργανωμένων χώρων ¨σκοντάφτει¨ στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, αλλά και στις ποικίλες κοινωνικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να είναι σύνηθες το φαινόμενο να ενταφιάζονται άνθρωποι μακριά από τον τόπο που διέμεναν ή να… ¨αξιοποιούνται¨ παλιοί τάφοι συγγενών.

Πολλές από τις παραλιακές κοινότητες δε, με διόλου ευκαταφρόνητο πληθυσμό, όπως για παράδειγμα οι κοινότητες Καμαρών, Σελιανιτίκων και Ροδοδάφνης από την δυτική μεριά του δήμου και Κραθίου, Ποροβίτσας και Συλιβαινιωτίκων από την ανατολική, έχουν πληρότητα που αγγίζει το 99%.

Γκιώνης: ‘’Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης’’

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χώρου του Αιγίου που καλύπτει σχεδόν (υπάρχει συνοικία με δικό της κοιμητήριο) όλη την πόλη, όπου αυτή τη στιγμή και το 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο κοντεύει να γεμίσει καθώς υπολείπονται μόλις λίγες θέσεις. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, επισήμανε για το ζήτημα: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης. Οι θέσεις που έχουν απομείνει στο 3ο νεκροταφείο για νέους τάφους είναι ελάχιστες. Από πλευράς δήμου εξαντλούνται όλα τα περιθώρια για να παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία νέων τάφων, αφού λόγω της έλλειψης χώρου, διερευνάται εάν υπάρχει παλαιός οικογενειακός τάφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και αν δεν πρόκειται για πρώτου βαθμού συγγένεια. Επίσης, εξετάζεται αυστηρά το εάν ο θανών ήταν μόνιμος κάτοικος Αιγίου και αν είναι και η οικογένειά του. Κάτοικος της περιοχής, για παράδειγμα, είχε ζητήσει νέο τάφο ώστε να ταφεί η σύζυγός του που ήταν αλλοδαπή και πράγματι, δεν του παραχωρήθηκε».

Ίσως εφαρμοστεί το σύστημα της Αθήνας

Στο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται το οικόπεδο που έχει αγοραστεί πλησίον του 3ου Κοιμητηρίου, ο κ. Γκιώνης είπε πως δεν είναι απλή διαδικασία για να λειτουργήσει ένας χώρος σαν νεκροταφείο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως για να δημιουργηθεί ένα νέο κοιμητήριο μπορεί να χρειαστούν ως και δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκινούν οι διαδικασίες. Χρειάζονται μελέτες για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα. Παραδείγματος χάρη, εάν περνούν υπόγεια ύδατα από το σημείο, δεν μπορεί ένας χώρος να γίνει νεκροταφείο. Επίσης, εάν ¨συγκατοικεί¨ με κατοικημένη περιοχή, πάλι απαγορεύεται. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και κοινωνικές αντιδράσεις, αφού κάποιοι δεν θέλουν να γίνει κοιμητήριο κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα τον δήμο Αιγιαλείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, με το Αυτοτελές Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος να έχει εκπονήσει μία έκθεση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, καταλήγοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση είναι να εφαρμοστεί το σύστημα που ισχύει σε κορεσμένες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, δηλαδή ο κάθε τάφος να δίδεται για τρία έτη και στη συνέχεια να γίνεται μεταφορά σε οστεοφυλάκιο και ο τάφος να παραχωρείται αλλού.

Γραφειοκρατία που παίρνει μέχρι και μια… δεκαετία “υπομονής”

Ταυτόχρονα, η πληρότητα στα κοιμητήρια της ανατολικής πλευράς του δήμου αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 95% ή ακόμα και το 100%. Μάλιστα, αυτό που δυσκολεύει πιο πολύ τα πράγματα είναι ότι δεν μπορούν οι κοινότητες να κάνουν επέκταση, είτε λόγω μη κατάλληλου όμορου χώρου, είτε λόγω των πολλών αντιδράσεων των συγγενών των αποθανόντων. Να σημειωθεί ότι, η οποιαδήποτε επέκταση ενός ήδη υπάρχοντος νεκροταφείου σε διπλανά χωράφια ή ιδιοκτησίες, είναι τόσο χρονοβόρα διαδικασία βάσει νόμου και σε αυτή την περίπτωση, που το “κόλλημα” για να διαπιστωθεί, να αναλυθεί, να γίνει η αυτοψία από ειδική επιτροπή και τέλος να πάρει το… δρόμο με την γραφειοκρατία που υπάρχει, δεν αποκλείεται να πάρει μέχρι μια… δεκαετία “υπομονής”. Οι μελέτες που χρειάζονται από ειδικά κλιμάκια και οι διευκρινίσεις για νομικά πλαίσια, λέγεται ότι είναι ίσως το πιο “σύνθετο” πρόβλημα που υπάρχει στην γενική ατζέντα του κράτους.

Οι μικροί οικισμοί ή όσοι είναι ημιορεινοί – ορεινοί, δεν παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς αφενός βοηθά το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερος “χώρος” και αφετέρου, οι κάτοικοι δεν είναι σε αριθμό τόσοι όπως οι μεγάλες κοινότητες που συνήθως είναι παραλιακές, οι οποίες ξεπερνούν τους 2000 μόνιμους κατοίκους ή τους 5000 (!) των θερινών μηνών που πολλές από αυτές, αγγίζουν. Το επιπρόσθετο “βάσανο” που ο νόμος ορίζει, είναι πως η οποιαδήποτε επέκταση νεκροταφείου πρέπει να είναι υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι τουλάχιστον 150 μέτρα μακριά από το κέντρο της εκάστοτε κοινότητας, ώστε να λογίζεται ως ακρινό, όχι δηλαδή στο οργανικό χώρο της εκάστοτε περιοχής.

Σταθακόπουλος: «Η κατάσταση είναι δραματική και δεν ξέρω τι λύση μπορεί να δοθεί»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος για το θέμα, τονίζει στo protionline.gr: «Υπάρχουν νεκροταφεία στην ανατολική πλευρά του δήμου που, ναι μεν είναι σε πληρότητα που ξεπερνά το 90% αλλά τουλάχιστον τα… περπατάς! Στην δική μας περίπτωση και στην κοινότητα που εγώ εκπροσωπώ, δυστυχώς, πατάς επάνω σε μνήματα για να το διασχίσει κάποιος! Δεν υπάρχει καν διάδρομος, δεν υπάρχει πρόσβαση καθόλου. Πολλές φορές κάποιες γριούλες που θέλουν να ανάψουν ένα καντήλι ή ένας επισκέπτης που θέλει να προσευχηθεί, κάνει κυριολεκτικά σλάλομ για μπορέσει να φτάσει στον τάφο του συγγενή του. Η κατάσταση είναι δραματική και δεν ξέρω πως μπορεί να δοθεί λύση σε κάτι τέτοιο. Αυτό που σίγουρα ξέρω και μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά, είναι ότι επειδή είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, με κοινωνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις, πρέπει να βρεθεί μια λύση για τις κοινότητες που έχουν άμεσο πρόβλημα. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, να μην έχουμε που να θα θάψουμε τους νεκρούς μας. Ας βρεθεί μια λύση από την πολιτεία, από την Περιφέρεια, από την δημοτική αρχή. Αρκεί να βρεθεί. Είναι το πιο μακάβριο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΝΠΔΔ Αιγιάλειας Τάκη Ανδριόπουλου, το πρόβλημα πληρότητας στην δυτική πλευρά του δήμου, εστιάζεται κυρίως στις κοινότητες Καμαρών, Σελιανιτίκων και Ροδοδάφνης, με μεγαλύτερο αυτή την στιγμή το χωριό των Καμαρών να έχει τρομερό πρόβλημα χώρου και τις συνθήκες για να βρεθεί άμεση λύση, αντίξοες όπως σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες παραλιακές κοινότητες.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr