background img
banner
banner

Η ανάπτυξη Ανατολικά της… ΕΔΕΜ

ΣΥΛΙΒΑΙΝΑ, ΚΡΑΘΙΟ, ΑΙΓΕΙΡΑ, ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η Ανατολική Αιγιάλεια είναι ένας τόπος εύπορος, ευλογημένος θα έλεγε κανείς και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό της ως “φιλέτο του δήμου”. Η οικονομική κρίση, η νέα μορφή αυτοδιοίκησης με την ένταξή της στον διευρυμένο δήμο Αιγιαλείας και το “βάρος” των απορριμμάτων, ή και εσχάτως και ο κορωνοϊός… οδήγησαν τον τόπο σε μια στασιμότητα που για αρκετούς, αν δεν λέγεται “μαρασμός” σίγουρα δεν μπορεί να βαπτιστεί… ανάπτυξη. Το αίσθημα της “αδικημένης περιοχής” κυριαρχεί και αυτό εκφράζεται και διά στομάτων των προέδρων των κοινοτήτων.

Η “καρδιά” της Ανατολικής Αιγιάλειας χτυπά με ταχύτατους ρυθμούς. Η τοπική οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει, οι κοινότητες «παλεύουν» με μικροέργα και χωρίς παγίες προκαταβολές λόγω των γνωστών προβλημάτων της έλλειψης προϋπολογισμού στον δήμο, οι παραθεριστές αρχίζουν σιγά – σιγά να καταφθάνουν ενώ ταυτόχρονα, οι φορείς δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για απόσχιση και δημιουργία ανεξάρτητου δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας. Η έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής, ο φόβος των απορριμμάτων και η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, το νέο καθεστώς στην άρδευση, οι λιγοστές έως και… ανύπαρκτες επενδύσεις παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει “έρθει” πιο κοντά στην Αθήνα και τα ανταποδοτικά που… περιμένουν, είναι τα θέματα που μονοπωλούν τη συζήτηση.

«Οι κοινότητες σήμερα έχουν χάσει την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση»

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, στα όσα συμβαίνουν στον δήμο και συγκρίνοντάς τα με άλλες, παλαιότερες εποχές, τονίζει: «Όσα έπαθαν τα χωριά στην ύπαιθρο με το “πρόγραμμα Καποδίστριας” κάποτε, έπαθαν η Αιγείρα και η Ακράτα με το “πρόγραμμα Καλλικράτης” στο σήμερα. Κάποτε οι κοινότητες ήταν δυνατές και οργανωμένες. Είχαν υγεία και το ταμείο τους ήταν γεμάτο εάν γινόταν καλή διαχείριση. Όταν δημιουργήθηκε ο “Καλλικράτης” όλα αυτά, χάθηκαν. Σταμάτησαν να είναι αυτοκέφαλες και έχασαν την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση. Στις περισσότερες περιοχές, δεν έχει γίνει σοβαρό έργο με δαπάνες και χρήματα, με κύρος. Τώρα πια η κατάσταση είναι έτσι που σχεδόν όλες οι ηρωικές κοινότητες της ανατολικής Αιγιάλειας, ζουν με τον παλμό της καθημερινότητας. Ζουν με το σκεπτικό της “βραχυπρόθεσμης επιβίωσης” δίχως κάποιο μεγάλο έργο που θα κάνει τη διαφορά ή που θα αφήσει εποχή. Το άγχος πλέον είναι απλώς να μην έχουμε σκουπίδια στους κάδους ή να έχουμε λάμπες στους δρόμους και να χρησιμοποιήσουμε μερικά τσουβαλάκια πίσσας σε δρόμους για να καλύψουμε μια λακκούβα που ταλαιπωρεί τους ντόπιους».

«Επί Καποδίστρια τα προγράμματα υλοποιούνταν κατά το ήμισυ… σήμερα ούτε το 5%»

Δηλώνοντας την δική του θέση για το ζήτημα των διαφορετικών συνθηκών και της σύγκρισης όπως λειτουργούν σήμερα σε σχέση με πριν από 15 χρόνια οι περιοχές, ο πρόεδρος της κοινότητας Κραθίου Δημήτρης Δημητρίου, αναφέρει: «Τα παλαιά χρόνια και επί “Καποδίστρια” τα τοπικά τεχνικά προγράμματα που είχαν μελετηθεί αρχικά υλοποιούνταν έστω και κατά το ήμισυ. Όμως έστω κι έτσι… το 50% γινόταν! Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, ούτε καν το 5% δεν γίνονται από όσα αρχικά έχουν προβλεφθεί. Τα ορεινά χωριά όπως η Βαλιμή ή το Βούτσιμο, η Νωνάκριδα ή η Άμπελος έχουν μαραζώσει μεν γιατί δεν πέφτουν χρήματα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η δική μας πλευρά, διανύει τη χειρότερη φάση της ζωής της. Οι δικές μας περιοχές ενώ έχουν τουρισμό, πρόκειται πολύ γρήγορα να “ξεψυχήσουν”. Εδώ και μια δεκαετία δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό έργο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παιδική χαρά! Ζητάω από τον δήμο εδώ και χρόνια την κατασκευή μιας σύγχρονης παιδικής χαράς στο Κράθιο. Παραχώρησα χώρο… μάζεψα δικαιολογητικά… τα κατέθεσα στην Τεχνική Υπηρεσία… τους παρακάλεσα και τους χιλιοπαρακάλεσα… ο ένας με στέλνει στον άλλον και κανείς δεν ξέρει τίποτα! Πιο μεγάλη απογοήτευση από αυτή μπορεί να υπάρξει; Πώς να εμπιστευτώ τη συγκεκριμένη ή την εκάστοτε δημοτική αρχή που υπόσχεται… και ποτέ δεν εμφανίζεται;»

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα των 15 ευρώ το χρόνο για… τάφο

Οι πρόεδροι (με ένα στόμα μια φωνή) εν συνεχεία, υποστήριξαν ότι τα τέλη που πληρώνει ο λαός της ανατολικής πλευράς του δήμου, πρέπει να είναι ανταποδοτικά και ότι είναι πολύ σημαντικό και βιώσιμο για τις κοινότητες το περισσότερο μέρος αυτών των χρημάτων να επιστρέφουν στους δημότες με έργα και υπηρεσίες. Αναφερόμενοι δε σε αυτό το γεγονός, περιέγραψαν την περίπτωση του τέλους των τάφων στα κοιμητήρια, δηλαδή τα 15 ευρώ που πληρώνει ο κάθε πολίτης τον χρόνο ώστε να διατηρεί δικό του τάφο. Υποστηρίζουν ότι αν αυτά τα χρήματα αντί να πληρώνονται στον δήμο έμεναν στο ταμείο της εκάστοτε κοινότητας, τότε θα υπήρχε έργο. Θα μπορούσαν να γίνονται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις και να συντηρούνται τα ζητήματα που σήμερα, ελλείψει χρημάτων δεν μπορούν να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοιμητήριο της κοινότητας Αιγείρας, για το οποίο ενώ υπάρχει έγγραφη απόφαση δημιουργίας νέου νεκροταφείου σε επιλεγμένη θέση και με συγκεκριμένες συνθήκες, έχει… “παγώσει” λόγω της έλλειψης κεφαλαίου από την ίδια την κοινότητα, σαν προσωπικό της ταμείο, ενώ ο δήμος δεν έχει κάνει καν κίνηση να μελετήσει το ζήτημα. Οι πρόεδροι αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα ήταν χίλιες φορές καλύτερα αυτά τα χρήματα να “επιστρέφουν” στις ανάγκες του τόπου και όχι να τα καρπώνονται τα ταμεία του δήμου, δίχως να αποδώσουν ποτέ τα ανάλογα, σε παρεμβάσεις, έργα ή συντηρήσεις – επισκευές διαφόρων αναγκών.

Παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δεν είχαν καν μελέτες… ήταν ουσιαστικά του… ¨ποδαριού¨»

Εν συνεχεία τον λόγο στη συζήτηση πήρε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος, ο οποίος θέλησε να αναφερθεί στον αγωγό Φ280 και στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΔΕΥΑΑ και των τοπικών κοινοτήτων, λέγοντας στo protionline.gr: «Απλά θα αναφέρω το πρόβλημα του σπασίματος του αγωγού της Αιγείρας, ο οποίος είναι 45 ετών. Πριν από 20 ημέρες είχαμε τρία διαφορετικά σπασίματα μέσα σε 24 ώρες! Οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΑ (να ‘ναι καλά τα παιδιά που έδειξαν τέτοιο ζήλο) δούλευαν από τις 6 το πρωί και για όλη την ημέρα μέχρι για να αποκατασταθεί το θέμα. Ο αγωγός αυτός, ξεκινά από την Ποροβίτσα από το ποτάμι και καταλήγει στα Μάρμαρα. Από εκεί “δίνει” σε δύο ακόμα δεξαμενές και σε μια Τρίτη, στην θέση Λαμπινός. Πριν από λίγες ημέρες έσπασε και σε άλλη μεριά ο αγωγός… Όπως ο καθένας καταλαβαίνει το ζήτημα είναι όχι απλά πρώτης προτεραιότητας, αλλά πραγματικά ζήτημα επιβίωσης. Η συνεργασία μεταξύ ημών και της ΔΕΥΑΑ είναι άψογη. Εργάζονται με ταχύτητες και η υπηρεσία δουλεύει “ρολόι” και κάθε μπράβο, είναι σαφώς λίγο! Όμως επί του πρακτικού μέρους… ο αγωγός πρέπει να αλλάξει, όλος. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό κάθε λίγο και λιγάκι. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει. Η ίδια η περιοχή δεν αντέχει. Χρειαζόμαστε μόνιμη και άμεση λύση».

Ζητούν την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και γερά κονδύλια

Να σημειωθεί ότι αν εξαιρεθεί το τελευταίο και οπωσδήποτε σημαντικό έργο του καταθλιπτικού αγωγού το οποίο είναι εξ ολοκλήρου της ΔΕΥΑΑ, δεν έχει γίνει κανένα απολύτως άλλο σε καμία περιοχή, της ίδιας αξίας ή εμβέλειας. Κάθε χρόνο που αποφασίζονται τα ¨έργα ένταξης¨ στα τεχνικά προγράμματα οι περισσότεροι πρόεδροι της παραλιακής ζώνης, ζητούν την ανάπλαση της ζώνης και κονδύλια ώστε να καλυτερεύσει η εικόνα των ακτών, να γίνεται τακτική καθημερινή σάρωση των σκουπιδιών, έργα που θα αναδείξουν τον τόπο και θα αναγκάσουν τους επισκέπτες και τους τουρίστες να έρθουν και να ξαναέρθουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι πρόεδροι μάλιστα θεωρούν ότι πολλές παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει για διάφορα ζητήματα, δεν είχαν πλάνο και θεωρήθηκαν εν τέλει μελέτες του “ποδαριού”.

Οι κινήσεις που γίνονται για να επιτευχτεί η απόσχιση πλέον είναι στοχευόμενες

Οι εικοσιπέντε τον αριθμό κοινότητες που στηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση και επιδιώκουν την απόσχιση τους από τον δήμο Αιγιάλειας, δείχνουν ένα ενιαίο μέτωπο και μια κοινή προοπτική για το καλό της “επόμενης μέρας” για όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η δράση τους μάλιστα έχει εντατικοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των προέδρων, οι κινήσεις που γίνονται πλέον είναι στοχευόμενες και συγκεκριμένες.

Το επόμενο διάστημα δρομολογείται μια επίσκεψη στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και επιπλέον στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αφού πολιτεύεται στην Αχαΐα, προκειμένου να διερευνηθεί και να ισχυροποιηθεί η μέχρι τώρα συνολική προσπάθεια που γίνεται. Η πρόσφατη προσπάθεια και η επιδίωξη της συνάντησης της επιτροπής της κίνησης της απόσχισης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές ημέρες, ήταν μόνο η αρχή. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι τον αριθμό από τους 25 προέδρους, που θεωρούν την αποκοπή τους από τον δήμο όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και… δεδομένη.

«Καταστηματάρχες και μέλη του Συλλόγου βάζουν “πλάτη” κάθε χρόνο»

«Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει μόνο αυτοί που έχουν και διατηρούν δική τους οικεία στις περιοχές. Επίσης, είναι κάποιοι εκδρομείς που έρχονται ή αυθημερόν ή μόνο για σαββατοκύριακο. Η Ανατολική Αιγιάλεια πάντα “τραβούσε” κόσμο και πάντοτε ήταν ένας πολύ κοντινός και εξαίσιος καλοκαιρινός προορισμός, παρόλο που δεν ανήκει στις δημοφιλείς κατηγορίες προορισμού και στα “must” των επιλογών» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος και συμπλήρωσε: «Οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες βάζουν συνέχεια “πλάτη” κάθε χρόνο ώστε να ευημερεί και να προτιμάται από τους τουρίστες η γη μας. Εμείς συντηρούμαστε από τις συνδρομές των μελών ή από ποσά – “δωρεές” προκειμένου να καλυφθούν τα απαραίτητα έξοδα που προκύπτουν. Το μεγαλύτερο άγχος μας, είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο που θα επιλέξει να έρθει και να κάνει διακοπές, να φύγει με τις πιο θετικές εντυπώσεις. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μείνει ο κόσμος με την απόλυτη ικανοποίηση από την καθαριότητα, τις παροχές και την φιλοξενία μας».

Το πλεονέκτημα των καθαρών νερών και της κοντινής απόστασης

Ένα μεγάλο και σημαντικό “αβαντάζ” που καταγράφει η ευρύτερη περιοχή είναι αυτό που πάντα πλεονεκτούσε σε σχέση με τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα του κόσμου, είτε αλλοδαποί είτε των εγχώριων ταξιδευτών. Οι πολύ καλές και καθαρές παραλίες είναι για άλλη μια φορά και φέτος, το πιο δυνατό και “τρανταχτό” σημείο, με τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες σε όλο το φάσμα, να κάνουν λόγο για “σταθερά ανοδική πορεία” όταν απαραίτητα, πέφτουν… χρήματα συντήρησης και προετοιμασίας. Να επισημανθεί ότι τα όρια των τριών παραλιακών κοινοτήτων, είναι συγκεκριμένα: Από την θέση Μάρμαρα και το λιμάνι, μέχρι το βενζινάδικο για την Αιγείρα, από το ύψος του βενζινάδικου μέχρι τα κεντρικά φανάρια, για το Κράθιο και τέλος από τα φανάρια μέχρι το ποτάμι και ως το ύψος του Κ.Υ. Ακράτας, για τα Συλιβαινιώτικα. Ως ενιαία γραμμή και δράση, οι τρεις κοινότητες έχουν αποφασίσει την ευρεσιτεχνία του Πανεπιστημίου της Πάτρας seatrack για μια ακόμα χρονιά, όπως και πέρσι δηλαδή, την επί καθημερινής βάσεως συντήρηση και φύλαξη των ακτών και βεβαίως, την συνεχόμενη και ασταμάτητη δράση των εθελοντών, που πολύ συχνά καθαρίζουν τις παραλίες από σκουπίδια και μικροαντικείμενα. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι εκτός από τον απλό κόσμο και τους επιχειρηματίες των περιοχών που τελούν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη δυνατή ποιότητα της εικόνας του τόπου, μεγάλη και σημαντική βοήθεια και σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο, έχει ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, ο οποίος απαριθμεί 330 μέλη και αποτελείται από έμπορους, ξενοδόχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εκπρόσωπους της επιχειρηματικότητας. Να σημειωθεί ότι, οι περιοχές που τα μέλη του συλλόγου “κινούνται” είναι με βάση την Ακράτα, την Αιγείρα και τέλος, τις δύο πρώην δημοτικές ενότητες και τις όμορες περιοχές τους.
Αναφερόμενοι στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, οι πρόεδροι επισήμαναν επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσουν να θέσουν τα αιτήματά τους και στους τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης στον νομό. Υπό την πίεση των άμεσων εξελίξεων και των συνθηκών που επικρατούν στην ανατολική πλευρά του δήμου δε, θεωρείται βέβαιο ότι πολλά μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε επίπεδο δήμου, πιστεύεται ότι προτιμά και “σιγοντάρει” την εν λόγω προσπάθεια, με την πρώτη ευκαιρία και σε πολλές περιπτώσεις που απορρέουν από την καθημερινότητα.

“Εκσυγχρονισμός τώρα ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε…”

Οι τρεις πρόεδροι και ο κ. Σακελλαρόπουλος μιλώντας με το protionline.gr δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο κομμάτι του προϋπολογισμού που “χωλαίνει” εκτός από τα ταμεία του δήμου και κάθε… νοικοκυριό στην Αιγιάλεια, ενώ επισημάνθηκε πως στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υπάρχει ο προϋπολογισμός για την συντήρηση των γηπέδων της περιοχής και πως κακώς και ψευδώς αναφέρουν κάποιοι ότι έχουν “παρθεί” διάφορα χρηματικά ποσά. Κάτι ακόμα αξιοπερίεργο που επισημαίνουν οι τρεις τοπικοί “άρχοντες” είναι ότι υπάρχουν ανυψωτικά μηχανήματα και γκρέιντερ, οδοστρωτήρες και 5 βυτία που ανήκουν στις ανατολικές κοινότητες, αλλά πλέον δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, καθώς ο δήμος τα “διοχετεύει” σε άλλες ανάγκες και κυρίως σε άλλες περιοχές. Επίσης, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προσωπικό και εργάτες καθαριότητας ή γενικών καθηκόντων, για τις δε αγροτικές εργασίες δεν έχει προβλεφθεί ποτέ το ανάλογο εργατικό δυναμικό. “Ζητάμε εκσυγχρονισμό. Και τον ζητάμε τώρα. Είναι θέμα αντοχής και επιβίωσης πλέον” αναφέρουν με αγωνία, με μία “φωνή” οι πρόεδροι.

Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα

Κλείνοντας, η συζήτηση άφησε σε όλους μια… γλυκόπικρη αίσθηση. Η επίσκεψη του protionline.gr στα ανατολικά μέρη του δήμου κατέγραψε ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι και θα είναι πάντα το μεγαλύτερο “όπλο” στην… φαρέτρα της περιοχής και φυσικά, την διάθεση των ανθρώπων της για δημιουργία και αλλαγές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των προέδρων, τα έσοδα που έχει η ανατολική πλευρά του δήμου, φτάνουν το 35% των συνολικών εσόδων, τα οποία όμως δεν έχουν “ανταπόδοση” και όλα βρίσκονται υπό το τέλμα που έχει δημιουργήσει η απουσία προϋπολογισμού. Τέλος, ερωτώμενοι οι κ. Κρικέτος, Δημητρίου και Σταθακόπουλος, για το τι κατά την κρίση τους είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον τόπο τους, είπαν: Η Αιγείρα χρειάζεται μια κεντρική πλατεία, που ενώ υπάρχει χώρος δεν υπάρχει έγκριση και επικαιροποιήση από τον δήμο των τεσσάρων στρεμμάτων για το καινούριο νεκροταφείο. Η κοινότητα Συλιβενιωτίκων έχει άμεση ανάγκη από την οριστική λύση με το πρόβλημα της πληρότητας στο κοιμητήριό της και με την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης που δεν γίνεται αλλά… προέχει. Στο δε Κράθιο, τα δύο κύρια θέματα που “καίνε” τους κατοίκους παραμένουν να είναι, η οριοθέτηση της πλατείας Χαραλαμποπούλου και βεβαίως, η έλλειψη μιας σύγχρονης και λειτουργικής παιδικής χαράς που θα δώσει άλλη πνοή, σε κάθε περίπτωση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr