background img
banner
banner

Θετικό το υπουργείο για ένταξη κι άλλων παραλιών

ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο του Διακοπτού αλλά και σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν, πραγματοποιούνται από τον δήμο Αιγιαλείας. Χθες ξεκίνησαν εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου στο Διακοπτό που είχε υποστεί φθορά από τη διάβρωση, ενώ ακολουθούν ανάλογες παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα και σε άλλες κοινότητες.

Η οριστική λύση ωστόσο θα έρθει από το υπουργείο, με τον δήμο να ασκεί πιέσεις για ένταξη περισσότερων παραλιών της Αιγιάλειας στην υπό εκπόνηση μελέτη, βρίσκοντας «καρποφόρο έδαφος».

Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκε προσωρινή αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου που παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης της θάλασσας στο Διακοπό.
Τα έργα έγιναν με αυτεπιστασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, έχουν ωστόσο προσωρινό χαρακτήρα. Οι συνέπειες της διάβρωσης σε πάρα πολλές παραλίες της Αιγιάλειας είναι εμφανείς και δημιουργούν προβλήματα, η αντιμετώπισή τους όμως χρειάζεται μόνιμη λύση.

Β. Χριστόπουλος: «Οριστική λύση μέσα από τη μελέτη του υπουργείου»

Όπως επισημαίνει στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ως δήμος κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν για έργα πάνω στον αιγιαλό. Τα υπόλοιπα είναι στη δικαιοδοσία το υπουργείου Περιβάλλοντος που εκπονεί την μελέτη αποκατάστασης για την περιοχή μας. Την οριστική λύση θα την δώσουν αυτά τα έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος για να τα αναλάβει δήμος και θα δημοπρατηθούν κάποια στιγμή είτε από το υπουργείο είτα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Έως τότε θα γίνεται τακτική αποκατάσταση΄΄.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόπουλος έκανε γνωστό πως με παρέμβαση του δήμου Αιγιαλείας προς το υπουργείο, έγινε αποδεκτό το αίτημα να ενταχθούν κι άλλες παραλίες στη μελέτη που εκπονεί το υπουργείο, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για την περιοχή. ΄΄Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη αφού θα αρθούν οι αδικίες, δεδομένου ότι στην περιοχή μας δεν είναι μόνο τρεις οι περιοχές που πλήττονται από το φαινόμενο της διάβρωσης΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται ότι στη μελέτη είχαν μπει μόλις τρεις περιοχές του δήμου Αιγιαλείας. Αυτές είναι: Αιγείρα- Ακράτα με μήκος ακτογραμμής 2.600m, Διακοπτό με 2.600m και Σελιανίτικα- Λόγγος με 2.300m. Κατά συνέπεια, μόλις ολοκληρωνόταν η μελέτη και εφόσον προκηρυχθούν έργα, οι παρεμβάσεις θα αφορούσαν μόνο τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.

Ποιες επιπλέον παραλίες έχει ζητήσει ο δήμος να ενταχθούν

΄΄Με έγγραφό μας προς το υπουργείο ζητήσαμε να ενταχθούν κι άλλες παραλίες στη μελέτη αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού, αίτημα που έγινε αποδεκτό΄΄, επισήμανε ο κ. Χριστόπουλος. Συγκεκριμένα, οι παραλίες για τις οποίες ζητήθηκε συμπληρωματικά να ενταχθούν είναι: Η παραλία της Τ.Κ. Νικολαιΐκων με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, στο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων κ.ο.κ. (υποχώρηση ακτογραμμής), η παραλία της Τ.Κ. Ροδιάς με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, στο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων κ.ο.κ. (υποχώρηση ακτογραμμής), η παραλία στην Τ.Κ. Τράπεζας με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, (υποχώρηση ακτογραμμής), η ακτή της Τ.Κ. Βαλιμιτίκων με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, στην πλατεία κ.ο.κ. (υποχώρηση ακτογραμμής), η Τ.Κ. Τεμένης με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, (υποχώρηση ακτογραμμής) και η Τ.Κ. Διγιελιωτίκων με σημαντικές βλάβες στο οδικό δίκτυο, (υποχώρηση ακτογραμμής). Επίσης, με δεύτερο έγγραφό του ο δήμος ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν στις ακτές κοινοτήτων στη Δυτική Αιγιάλεια΄΄.

Κατέγραψαν επιπλέον 8.700μ με έντονη διάβρωση

Στην απάντησή της στον δήμο, η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει: ΄΄Η Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα διάβρωσης στις αναφερόμενες εντοπισμένες θέσεις των ακτών του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και το γεγονός ότι παρήλθε μεγάλο διάστημα από τη δημοπράτηση της μελέτης του θέματος και είναι πολύ πιθανό να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα διάβρωσης και σε άλλα τμήματα της ακτογραμμής του Κορινθιακού Κόλπου, τα οποία θα πρέπει να εντοπιστούν και να μελετηθούν, ώστε να αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα η διάβρωση των νοτίων ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, έδωσε εντολή στον Ανάδοχο της υπόψη μελέτης να προβεί: α) στον εντοπισμό άλλων περιοχών στις νότιες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, από Κόρινθο μέχρι Λαμπίρι με εμφανή προβλήματα διάβρωσης και β) στον προσδιορισμό των απαιτούμενων ερευνών και μελετών που θα πρέπει να εκπονηθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και την προστασία των παράκτιων περιοχών και στις εντοπισμένες θέσεις των ακτών του Κορινθιακού καθώς και στην προεκτίμηση της αμοιβής αυτών, ανά κατηγορία μελέτης και συνολικά. Από τον ανάδοχο της μελέτης εντοπίστηκαν συνολικά δέκα (10) περιοχές, συνολικού μήκους ακτογραμμής 25.300 μ με προβλήματα διάβρωσης. Από αυτές, οι πέντε (5) περιλαμβάνουν τα αναφερόμενα τμήματα ακτών του Δήμου Αγιαλείας, συνολικού μήκους 8.700μ με έντονη διάβρωση. Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα διάβρωσης στις νότες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, η υπηρεσία θα συμπεριλάβει στην υπό εκπόνηση μελέτη το σύνολο του αντικείμενου των μελετών που προέκυψαν, μέσω Συμπληρωματικής Σύμβασης, για τη σύναψη της οποίας απαιτείται θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό θα αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι ώστε να προκηρυχθεί νέα μελέτη΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr