background img
banner
banner

Κατερίνα Βασιλείου: Μία «λύκαινα» διπλωματούχος προπονήτρια στο ποδόσφαιρο!

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ UEFA C ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο η θέση της γυναίκας παραμένει υπό αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο μετράει αρκετές δεκαετίες ζωής και προσπαθεί να βρει το χώρο και τη θέση που του αξίζουν. Αυτό, αρχικά όσο αφορά στις παίκτριες. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι γυναίκες κάνουν έντονη την παρουσία τους και ως προπονήτριες, κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να γίνει… αποδεκτό από τους άνδρες συναδέλφους τους και ακόμη περισσότερο από τους φιλάθλους. Και όταν λέμε, γυναίκες προπονήτριες ποδοσφαίρου, δεν εννοούμε μόνο στις γυναικείες ομάδες, που είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά και σε ανδρικές!

Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, η 27χρονη, Τσαν Γιουέν-Τινγκ έγραψε ιστορία καθώς οδήγησε την Ίστερν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στους άνδρες. Στη Β΄ Γαλλίας, η Κλερμόν εμπιστεύθηκε τις τύχες του συλλόγου στην 42χρονη Κορίν Ντιάκρ, οδηγώντας τον σύλλογο στην κατάληψη της 7ης θέσης στο περυσινό πρωτάθλημα. Η απάντηση της Ελλάδας στις παραπάνω περιπτώσεις έρχεται μέσω της Ανθούλας Σαββίδου, η οποία φέτος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας που μετέχει στον Β΄ όμιλο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας!

Πρόσφατα, στη λίστα των διπλωματούχων προπονητριών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, προστέθηκε και μία «λύκαινα», η Κατερίνα Βασιλείου που στα 27 της χρόνια απέκτησε δίπλωμα Ουέφα C και δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει προπονητική καριέρα. Είναι η πρώτη κοπέλα από την περιοχή μας που πραγματοποιεί αυτό το βήμα και όπως η ίδια λέει: «Προς το παρόν θα ήθελα να προπονώ αγόρια και κορίτσια σε ακαδημίες καθώς και τις Λύκαινες, και στόχος μου για το άμεσο μέλλον είναι να αποκτήσω το Uefa B».

Από το Αγρίνιο ήρθε στο Αίγιο το 2015

Η Κατερίνα Βασιλείου κατάγεται από το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και γεννήθηκε στις 10/02/1994. Το 2012 πέρασε στη σχολή «Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου και αποφοίτησε το 2017. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και συγκεκριμένα το έτος 2016 φοίτησε για ένα εξάμηνο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Πρώτη φορά στο Αίγιο ήρθε το 2015 όπου έκανε και την πρακτική της στην Coca Cola 3E. Το 2015 συμμετείχε για πρώτη φορά σε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην Β’ Εθνική και το 2017 πήρε μεταγραφή για τις Λύκαινες. Τα τρία τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Αιγιώτικη ομάδα ως τερματοφύλακας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και δεν ήταν λίγες οι φορές που σε αγώνες της Γ΄ Εθνικής αναδείχθηκε κορυφαία της ομάδας της.

Κατερίνα, με την προπονητική πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς;
Ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι από το 2019 στις Λύκαινες με τον προπονητή Φώτη Φιτσιάλο, ο οποίος με παρότρυνε και έτσι αποφάσισα να παρακολουθήσω την Σχολή Προπονητών στην Σπάρτη όπου και απέκτησα το Δίπλωμα Uefa Β. Στην Σπάρτη ήμασταν 27 άτομα και ήμουν η μοναδική γυναίκα, γεγονός που δείχνει ότι ο χώρος παραμένει ανδροκρατούμενος. Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί ελπίζω πως στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει η κατάσταση. Οι γυναίκες προπονήτριες ποδοσφαίρου δεν νομίζω να υστερούν έναντι των ανδρών συναδέλφων τους. Εκτός από την εμπειρία βέβαια, αλλά αυτή αποκτάται με τα χρόνια.

Το γεγονός ότι ήσουν η μοναδική γυναίκα στη Σχολή σε έκανε να νοιώσεις μειονεκτικά, κατά κάποιον τρόπο;
Όχι, καθόλου. Όλα ήταν άψογα και με τους προπονητές, τον κ. Πριόνα και τον κ. Ιορδανίδη και όλους τους υποψήφιους.
Μπορεί να αισθάνθηκα λίγο περίεργα στην αρχή όταν είδα ότι ήμουν η μοναδική γυναίκα, αλλά αυτό κράτησε πολύ λίγο.
Ήταν μία όμορφη εμπειρία, γνώρισα ανθρώπους από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα καταρτισμένους από τους οποίους έμαθα αρκετά πράγματα.

Θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι στις Λύκαινες ή θα στραφείς αποκλειστικά προς την προπονητική;
Δυστυχώς δεν θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις προπονητικές μου βλέψεις. Πέρυσι τραυματίστηκα σοβαρά, υπέστην ρήξη συνδέσμων και μάλιστα δύο φορές μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Την μία σε προπόνηση και τη δεύτερη σε αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκάστηκα να σταματήσω.

Μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες σου. Έχεις σκεφτεί στο μέλλον ότι μπορείς να καθίσεις στον πάγκο μιας αντρικής ομάδας;
Μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβεί και αυτό.
Προς το παρόν, ξεκινώντας θέλω να αναλάβω ακαδημίες αγοριών και κοριτσιών και στη συνέχεια τις Λύκαινες. Για να προπονήσω ανδρική ομάδα που αγωνίζεται σε Εθνική κατηγορία θα πρέπει βέβαια πρώτα να αποκτήσω το επόμενο δίπλωμα, το uefa c, το οποίο είναι άλλωστε στα σχέδιά μου.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όμως λόγω της πανδημίας έχουν αναβληθεί αρκετές σχολές και θα πρέπει να περιμένω. Ναι, μπορεί να βρεθώ στο μέλλον και στον πάγκο ανδρικής ομάδας. Γιατί όχι;


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr