background img
banner
banner

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κωστής Παλαμάς – οι μούσες που αγάπησα»

ΤΗΣ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το νέο βιβλίο της Αιγιώτισσας συγγραφέα Μαρίας Παναγιωτακοπούλου κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες κι έχει τίτλο «Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Ένα βιβλίο που φωτίζει την ευαίσθητη πλευρά του Κωστή Παλαμά και τον έρωτά του με την αιώνια γυναίκα «μούσα», που, χαρίζοντάς του την έμπνευση, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Ο Κωστής Παλαμάς αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του. Μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ποιητικές του ανησυχίες, τον γάμο του, τα μεγάλα ποιητικά του αριστουργήματα, τον θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για τον δημοτικισμό και κυρίως για τις γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του, τη Μαρία, τη Ραχήλ, τη Λιλή, τη Φωτεινή, τη Μυρτιώτισσα, τη Μάγδα, τη Θάλεια, την Άρτεμι, τη Στέλλα… Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια καθώς και τη σχέση του με τη Γυναίκα και τον Έρωτα που αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν φωτογραφίες από την ομώνυμη θεατρική παράσταση, που βασίστηκε στο κείμενο του βιβλίου, και σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνοντας ο ίδιος τον ρόλο του Κωστή Παλαμά, παράσταση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και στο Αίγιο το περασμένο καλοκαίρι.

Τι αναφέρει η ίδια η συγγραφέας για το βιβλίο

΄΄Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο αρχικός στόχος μου ήταν η συγγραφή ενός θεατρικού μονολόγου. Καθώς όμως μελετούσα και εντρυφούσα στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά παρασύρθηκα και μου ήταν αδύνατον πλέον να περιοριστώ σε ένα κείμενο που θα αποτελούσε απλά έναν θεατρικό μονόλογο. Ομολογώ ότι ξέφυγα εντελώς από τον αρχικό μου στόχο. Με συνεπήρε ο λυρικός, ο ερωτικός Παλαμάς, ο μοναχικός -σχεδόν ασκητής- ποιητής, που συνέδεσε τη ζωή του με γνωστές και άγνωστες γυναίκες, κυρίως επίδοξες ποιήτριες, αλλά και θαυμάστριες, που τροφοδότησαν την έμπνευσή του και αποτέλεσαν πηγή της ποιητικής του δημιουργίας΄΄, αναφέρει η ίδια η συγγραφέας, προσθέτοντας: ΄΄Έτσι οι κανόνες συγγραφής του θεατρικού κειμένου εν μέρει καταστρατηγήθηκαν και γράφτηκε το παρόν βιβλίο, όπου ο ίδιος ο ποιητής αφηγείται τη ζωή του, μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ανησυχίες του, τον γάμο του, τα μεγάλα ποιητικά του αριστουργήματα, τον θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για τον δημοτικισμό και κυρίως για τις Γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του. Η αφήγησή του συμπληρώνεται από αποσπάσματα ποιημάτων του, αλλά και επιστολές του΄΄.

Επιπροσθέτως, αναφέρει: ΄΄Το ξέρω ότι δεκάδες βιβλία έχουν γραφτεί για τη ζωή του Κωστή Παλαμά, ιδιαίτερα για τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια. Αυτό το βιβλίο δεν έρχεται λοιπόν να προσφέρει κάτι εντελώς καινούριο στη βιβλιογραφία για τον Παλαμά. Έρχεται να φωτίσει απλά μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από την αφήγηση του ίδιου του ποιητή, την ανθρώπινη και κυρίως την προσωπική-ερωτική του πλευρά. Γιατί ο Παλαμάς δεν ήταν μόνο ο εθνικός, ο πατριδολάτρης ποιητής, όπως έχει μείνει. Ήταν και ερωτικός με την ερωτική-λυρική του ποίηση να καλύπτει μεγάλο μέρος του έργου του. Θα τολμούσα να πω ότι μερικά ποιήματά του φανερώνουν μια ηδονική και –γιατί όχι– μια σαρκολατρική διάθεση΄΄.

Ευχαριστίες και μία… συγγνώμη

Καταλήγοντας, η κ. Παναγιωτακοπούλου δεν παραλείπει να εκφράσει ευχαριστίες, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Ευχαριστώ πολύ το «Ίδρυμα Κωστή Παλαμά» για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και την αμέριστη βοήθειά του στην έρευνά μου. Ευχαριστώ επίσης τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό, που με την ευρηματική σκηνοθετική του ματιά και την κορυφαία ερμηνεία του, έδωσε πνοή στο βιβλίο αυτό μεταφέροντάς το στη θεατρική σκηνή. Τιμή μου η συνεργασία μαζί του και το ταξίδι που ξεκινήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί σε μια καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Να ευχαριστήσω επίσης τον Σάκη (Παπαδημητρίου), που του οφείλω πολλά (και στη ζωή και στην Τέχνη) και που η δική του μελοποίηση πάνω στην ερωτική ποίηση του Παλαμά ήταν αφορμή να ξεκινήσει αυτό το δημιουργικό ταξίδι που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με την έκδοση του μουσικού cd, που θα περιέχει τα μελοποιημένα ποιήματα, ερμηνευμένα από τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Έλενα Λεώνη. Θέλω τέλος να ζητήσω από τον μεγάλο ποιητή να με συγχωρήσει, που είχα το θράσος να «αναμειχτώ» σε τόσο προσωπικές του υποθέσεις. Όμως θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι μέσα από αυτό το βιβλίο τον αγάπησα περισσότερο. Ανακάλυψα έναν άλλον Παλαμά που δεν ήξερα και με συγκλόνισε. Έναν ασάλευτο ταξιδευτή της Αγάπης και του Έρωτα΄΄.

Το βιβλίο διατίθεται στην Αθήνα, στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Ιανός, Πατάκης, Πρωτοπορία. Στο Αίγιο στα βιβλιοπωλεία Σύγχρονη Σκέψη και Θεμέλιο. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παραγγείλουν στο e-shop των εκδόσεων Ηδύφωνο, στον παρακάτω σύνδεσμο https://idifono.gr/…/kostis-palamas-quot-oi-moyses-poy…/


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr