background img
banner
banner

Μονόδρομος ο εγχώριος τουρισμός, λιγοστοί οι ξένοι

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να «διαλευκάνουν» ως έναν βαθμό την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν για την Αιγιάλεια. Ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων και καταστημάτων αναψυχής βίωσαν έναν… «μικρό Δεκαπενταύγουστο» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι κρατήσεις δείχνουν αύξηση της επισκεψιμότητας των Ελλήνων τουριστών, πλην όμως η μείωση του αριθμού των ξένων επισκεπτών λόγω covid, θα αποτελέσει τον «ρυθμιστή» της όλης κατάστασης.

Η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί” λίστα στο σύστημα του “φωτεινού σηματοδότη” του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό κι έτσι η δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες κατά την επιστροφή τους θα συνεχίσει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για διακοπές. Τα πράγματα όμως, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, είναι ακόμη χειρότερα, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον το γεγονός ότι η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα προστεθούν στην “πράσινη” λίστα με τα μέρη που είναι ασφαλή να επισκεφθεί κανείς χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή, αναμένεται να διοχετεύσει την κίνηση προς τα εκεί. Δεύτερον, σύμφωνα με ξενοδόχους, ήδη πολλοί Βρετανοί που είχαν κάνει κράτηση, ελπίζοντας πως οι ελληνικοί προορισμοί θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, προχωρούν σε ακυρώσεις των πακέτων ή σε μετάθεσή τους για το 2022.

Κανελλής: Πώς η περιοχή επηρεάζεται από τη… βρετανική καραντίνα

Το ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι «γιατί να επηρεαστεί τόσο η Αιγιάλεια από τη μείωση των ξένων τουριστών αφού επί το πλείστον οι τουριστικές επιχειρήσεις της στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό;». Η απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η περιοχή καλείται φέτος να ανταγωνιστεί τις ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές που έχουν να επιδείξουν οι άλλοτε δημοφιλείς προορισμοί για ξένους, όπως τα Ιόνια Νησιά. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται Έλληνες που είχαν πρόθεση να βρεθούν στην Αιγιάλεια για διακοπές να προτιμήσουν τη Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά, αφού φέτος, ελλείψει Άγγλων, οι τιμές είναι προσιτές γι’ αυτούς και ίσως το δουν σαν ευκαιρία…

Βεβαίως, υπάρχει και η θετική πλευρά… Διότι η Αιγιάλεια μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό για τους εκδρομείς όλης της Δυτικής Ελλάδας ή στην αντίπερα όχθη έναν φθηνό και πολύ λίγο βεβαρημένο κοντινό προορισμό στην πρωτεύουσα. Το ζητούμενο για τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων ωστόσο, παραμένει να προσελκύσουν όχι τον επισκέπτη του Σαββατοκύριακου αλλά αυτόν που θα προτιμήσει την περιοχή για τις διακοπές του. Άλλωστε, με βάση τις ως τώρα κρατήσεις, όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου δείχνουν μία πληρότητα άνω του 90%, όπως κατέστη γνωστό στo protionline.gr από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή.

΄΄Είχαμε ένα πολύ καλό τριήμερο, του Αγ. Πνεύματος, όπου η πληρότητα κυμάνθηκε άνω του 90% κι αυτό ύστερα από έναν καταστροφικό χειμώνα αναγκαστικής αδράνειας που έφτασε τους συναδέλφους στα όριά τους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε Σαββατοκύριακα με Έλληνες επισκέπτες και πολύ λίγες μονάδες της περιοχής φιλοξενούν ξένους΄΄, επισήμανε ο κ. Κανελλής. Αναφορικά με το… πρόβλημα εξ Αγγλίας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων σημειώνει: ΄΄Τα προβλήματα με τον εισαγόμενο τουρισμό είναι πολλά και σοβαρά. Έχουμε μία εκμηδενισμένη βρετανική αγορά και οι προσφορές των Ιονίων Νησιών είναι εξοντωτικές για μας και η όλη κατάσταση μας πλήττει σε μεγάλο βαθμό. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τον εκ Ρωσίας τουρισμό όπου πολλές μονάδες στην Αιγιάλεια είχαν συνεργασία, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν αναγνωρίζεται το εμβόλιό τους κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Έτσι έχουμε επισκέπτες σε κάποιες μονάδες μόνο από Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία. Ελπίζουμε από τις αρχές Ιουλίου σιγά –σιγά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση΄΄. Και προσθέτει: ΄΄Στόχος είναι όπως και πέρυσι η ελληνική αγορά. Αν εξαιρέσουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο Ιούνιος έχει χαθεί΄΄.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για Ιούλιο – Αύγουστο, ο κ. Κανελλής τονίζει: ΄΄Οι κρατήσεις πυκνώνουν, για μετά τις 15-20 Ιουλίου και μέχρι τέλος Αυγούστου υπάρχει μεγάλη ζήτηση όπως κάθε χρόνο. Το στοίχημα είναι όμως κατά πόσο θα δουλέψουμε τον Σεπτέμβριο, διότι η ελληνική αγορά παύει στα τέλη Αυγούστου΄΄.

Χρονιά επιβίωσης…

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων έκανε μία σημαντική παρατήρηση: ΄΄Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι σε αντίθεση με πέρυσι που αρκετοί δεν άνοιξαν αφού σε πανελλήνιο επίπεδο τα τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά, φέτος άνοιξαν σχεδόν όλα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσο καλύτερα μπορούν τη σεζόν. Μάλιστα, η φετινή έχει χαρακτηριστεί ως χρονιά επιβίωσης για τους Έλληνες ξενοδόχους και το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό΄΄.

Πέρα βέβαια από τις ενδείξεις που υπάρχουν, έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας, τουριστική κύκλοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ακόμη και σήμερα «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη», καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρησάρα της πανδημίας». Κι αυτό διότι τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν αν για παράδειγμα υπάρξει έξαρση του ιού λόγω και της πρόσφατης μετάλλαξης.

Βαρδάκης: Ανακτά έδαφος η εστίαση

Την ίδια στιγμή, εστίαση και αναψυχή αρχίζουν σιγά – σιγά να ανακτούν έδαφος, με τα «σπασμένα» της νεκρής προηγούμενης σεζόν ωστόσο να μην έχουν «πληρωθεί». Είναι δε συγκεκριμένες οι τοποθεσίες της Αιγιάλειας που «τραβούν» κόσμο, ενώ κάποιες άλλες προσπαθούν ακόμη να βρουν τα πατήματά τους. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης παρατηρεί πως υπάρχει κινητικότητα όχι όμως στον βαθμό που παρατηρείτο στην προ πανδημίας εποχή.

΄΄Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πήγε ανέλπιστα καλά για την Αιγιάλεια. Ο κόσμος ήταν πολύς και ήταν εμφανής η ανάγκη του να βγει και να διασκεδάσει. Ωστόσο, φέτος υπήρξε κι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας. Η καθυστέρηση λήξης των σχολείων και των υποχρεώσεων των μαθητών, γεγονός που κράτησε λίγο πίσω την επισκεψιμότητα. Επίσης, και ο περιορισμός του κλεισίματος της εστίασης – αναψυχής στη 1.30 τη νύχτα λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους να βγουν. Όμως κι αυτό αίρεται κι ελπίζουμε πως ο κλάδος θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του΄΄, επισήμανε ο κ. Βαρδάκης. Επίσης, αναφέρθηκε και στις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου. ΄΄Είχαμε σχεδιάσει κάποιες δραστηριότητες και κάποιες προωθητικές ενέργειες που όμως δεν προχώρησαν ελλείψει προϋπολογισμού. Πλέον στοχεύουμε στην επόμενη χρονιά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε απαλλαγμένοι και από την πανδημία΄΄, τόνισε.

Σακελλαρόπουλος: Θετικά τα μηνύματα από κρατήσεις και επισκεψιμότητα στην Ανατ. Αιγιάλεια

Η Ανατολική Αιγιάλεια είναι ένας κατ’ εξοχήν προορισμός Αθηναίων, καθώς αρκετοί διαθέτουν παραθεριστική κατοικία στην περιοχή, ενώ είναι περιορισμένος ο αριθμός ξένων επισκεπτών. Αναφορικά με την ως τώρα εικόνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Γιώργος Σακελλαρόπουλος, αναφέρει στo protionline.gr: ΄΄Τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται το αδιαχώρητο στην Ανατολική Αιγιάλεια, από την άρση του lockdown και το άνοιγμα των μετακινήσεων και μετά. Μάλιστα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ζήσαμε έναν… Δεκαπενταύγουστο, αφού υπήρξαν πολλοί παραθεριστές που είχαν καιρό να έρθουν στα σπίτια τους και εκμεταλλεύτηκαν την αργία. Αυτό έγινε αισθητό και στα καταστήματα που παρουσιάστηκε αύξηση της κίνησης. Η Ανατολική Αιγιάλεια είναι ένας πάρα πολύ κοντινός προορισμός από την Αθήνα και σε αυτό αποδίδουμε την επισκεψιμότητα που υπάρχει κι έρχεται να προστεθεί στις ομορφιές του τόπου μας΄΄.

Σε σχέση με τις κρατήσεις στα καταλύματα που υπάρχουν, ο κ. Σακελλαρόπουλος είπε πως τα μηνύματα που υπάρχουν είναι στη θετική κατεύθυνση, σημειώνοντας: ΄΄Οι κρατήσεις είναι ενθαρρυντικές ως τώρα και διαπιστώνουμε πως υπάρχουν όχι μόνο για Ιούλιο και Αύγουστο, τους κατ’ εξοχήν δηλαδή τουριστικούς μήνες, αλλά και για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου΄΄. Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες συλλόγων και φορέων της περιοχής να προσελκύσουν κόσμο.

΄΄Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε την περιοχή μας και τα σημεία εκείνα που την κάνουν να ξεχωρίζει. Χαρακτηριστικές οι εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα το διήμερο στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια που προσέλκυσαν πολύ κόσμο. Και στα πολιτιστικά και παντού είμαστε «μάχιμοι» και έτοιμοι να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω στον κόσμο΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr