background img
banner
banner

«Μπλόκο» στην κατασκευή γλίστρας στις εγκαταστάσεις του Ι.Ν.Ο.Α.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Περίπου έντεκα μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας που έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση του Ιστιοπλοϊκού Ναυτικού Ομίλου Αιγίου για κατασκευή ράμπας – γλίστρας για την καθέλκυση και ανέλκυση σκαφών στην Αλυκή, η αρνητική γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών επενδύσεων έρχεται να «μπλοκάρει» κάθε ενέργεια.

Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές εισηγήσεις του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας με συγκεκριμένη αιτιολόγηση, πάνω στην οποία «πάτησε» και η Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.

Η κατασκευή ράμπας – γλίστρας είχε επανέλθει πέρυσι μετά από έξι χρόνια καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγίου είχε αποδεχτεί το σχετικό αίτημα του Ι.Ν.Ο.Α. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα είχε κατατεθεί και το 2014 από ιδιώτη που ενώ στην αρχή είχε γνωμοδοτηθεί θετικά, εν συνεχεία και μετά τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούσαν, η απόφαση είχε ανακληθεί και η κατασκευή της γλίστρας δεν προχώρησε.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα, με τη Γενική Διεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, να γνωρίζει στους ενδιαφερόμενους ότι στην περίπτωση που σκοπεύουν να επανέλθουν για την κατασκευή ράμπας σε εναλλακτική θέση, θα πρέπει να διευκρινιστεί από την αρμόδια αρχή που έχει αδειοδοτήσει και το καταφύγιο του Ι.Ν.Ο.Α., εάν το συμπληρωματικό έργο της γλίστρας απαιτεί περιβαλλοντική άδεια.

Οι λόγοι που απορρίφθηκε

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι λόγοι για τους οποίους υπήρξαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις έχουν να κάνουμε το γεγονός ότι το προτεινόμενο σημείο βρίσκεται πλησίον της εισόδου – εξόδου του λιμενίσκου γεγονός που απειλεί την ασφαλή ναυσιπλοΐα των σκαφών. Μία άλλη παράμετρος που ελήφθη υπόψη είναι ότι ο δρόμος μπροστά από τη θέση είναι στενός και δεν διαθέτει πεζοδρόμιο, ενώ εξυπηρετεί την πρόσβαση στην πολυσύχναστη παραλία της Αλυκής που βρίσκεται πλησίον (σε περίπου 700 μέτρα).

Επίσης, το σημείο χωροθέτησης της γλίστρας βρίσκεται πάνω σε επικίνδυνη στροφή χωρίς επαρκή ορατότητα. Ελήφθη ακόμη υπόψη το γεγονός ότι το σημείο δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης οχημάτων ξηράς που θα μεταφέρουν τις βάρκες που θα κάνουν χρήση της ράμπας προς και από τη θάλασσα.

Ένα άλλο σημείο που θίγουν οι αρμόδιες αρχές είναι ότι στην τεχνική μελέτη δεν φαίνεται η δυναμική των σκαφών που το προτεινόμενο έργο δύναται να εξυπηρετήσει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr