background img
banner
banner

Νωνάκριδα. Αγωνιστών Γη

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΡΙΔΙΟΥ «ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζουν «Τα Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης», Γιορτές Αγριδίου – 14 Μάρτη 1821, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου σε Περιστέρα και Σόλο αντίστοιχα.

Η «Αναγέννησις» Ακράτας τα τρία τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και στον τοπικό ιστορικό πλούτο. Τόσο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αιγιάλειας όσο κυρίως σε αυτόν της επαναστατικής Νωνάκριδας. Είναι ο κύριος διοργανωτής των επετειακών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στα χωριά της Νωνάκριδας, εκεί που έπεσαν τα πρώτα τουφέκια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, με την ελπίδα να συγκινήσει το ακροατήριο και να τους «κοινωνήσει» την ιστορία του τόπου.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της «Αναγέννησις», ΄΄σε αγαστή πάντα συνεργασία με τους φορείς και τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου προσπαθούμε να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη στις νεότερες γενιές, προσφέροντας εκδηλώσεις  που αναδεικνύουν την συνεισφορά της περιοχής μας  στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια της Επανάστασης και ο Σύλλογος συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα διήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων που προέκυψε από την συνεργασία ομάδων και φορέων, στην Περιστέρα και στο Σόλο της Νωνάκριδας΄΄.

Ποιοι συμμετέχουν

Σημειώνει ακόμη τα εξής: ΄΄Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., στέκεται δίπλα μας για άλλη μια φορά ως χορηγός όπως και η Αντιδημαρχία Διοικητικής Υποστήριξης. Για άλλη μια φορά θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός, Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, για τον καθιερωμένο πια ιστορικό περίπατο. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων  και τα ΓΑΚ Αιγιάλειας θα μας προσφέρουν στην πρώτη συνεργασία μας ένα αφιέρωμα για το Νικόλαο Σολιώτη. Ο χορευτικός Σύλλογος «Αχαιοί» και τμήμα του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» θα δώσουν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωσή μας. Η Αναστασία Ευσταθίου μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα έγραψε τα κείμενα για το θεατρικό δρώμενο, το οποίο δίδαξε και σκηνοθέτησε  ο Χρήστος Ασημακόπουλος΄΄.

΄΄Οι Κοινότητες Περιστέρας και Μεσσορουγίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστέρας «Νώνακρις» επί ποδός για να ετοιμάσουν τους χώρους των εκδηλώσεων και την ομαλή διεξαγωγή τους.  Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την εξαιρετική συνεργασία. Σας προσκαλούμε όλους το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου στην Νωνάκριδα, τη Γή των Αγωνιστών να ξαναζήσουμε την Ιστορία΄΄, καταλήγει ο Σύλλογος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 26 Ιουνίου, Περιστέρα: 18.30: Ιστορικός περίπατος στα σοκάκια της Περιστέρας με τον καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Αθανάσιο Φωτόπουλο. 19.00: Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στη μνήμη του Αγωνιστή της Επανάστασης Αναγνώστη Γιαννόπουλου (Πάτζος). 19.15: Παραδοσιακοίχ οροί από τον χορευτικό σύλλογο «Αχαιοί». 19.45: Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και των ΓΑΚ Αιγιαλείας για τον Αγωνιστή Νικόλαο Σολιώτη.

Κυριακή 27 Ιουνίου, Σόλος: 10.00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σόλου. 10.15: Πανηγυρικός της ημέρας από τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια. 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές και τους φορείς του τόπου. Απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική Ακράτας. 10.45: Παρέλαση Φιλαρμονικής, μαθητικών τμημάτων, θεατρικής ομάδας, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», τμήμα γυναικών με τις ιστορικές σημαίες της Επανάστασης. 11.00: Θεατρικά δρώμενα «Τα Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης». Παρουσίαση της τοπικής ιστορίας από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθεσία του Χρήστου Ασημακόπουλου.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διάδοση του ιού Covid-19.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr