background img
banner
banner

Προσφέροντας γνώση και ευκαιρίες!

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ

Ναι… η φετινή σχολική χρονιά ήταν για όλους τους μαθητές ξεχωριστή και αλλόκοτη, μια διαδικασία άγχους υπό δύσκολες συνθήκες. Τα ¨υποχρεωτικά τσαλίμια” άνευ προηγουμένου μπέρδεψαν και μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δίχως κοινή παλαιότερη ανάλογη εμπειρία, έκαναν το καλύτερο δυνατό ώστε να μετέχουν όλοι σωστά και να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Τελικά, με παγωμένες οθόνες και δεκάδες mpps να… σέρνονται ή με δεκάδες απουσίες και διδακτικές ελλείψεις που πρόεκυπταν συνεχώς, η διδακτική χρονιά πραγματοποιήθηκε. Το δεύτερο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αιγίου κατάφερε να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες των lock down και των “ανάποδων” κοινωνικά και ηθικά συνθηκών. Και αποδεικνύεται… υπολογίσιμη δύναμη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αιγιάλειας.

Από το 1993 όπου υφίσταται, εδρεύει και διδάσκει στο κτίριο της οδού Ξηρολιθίων και συνεχίζει να δίνει απλόχερα την ευκαιρία σε εργαζόμενους και μη μαθητές, να αποκτήσουν γνώσεις γενικής παιδείας ενώ παράλληλα, δίδει τη δυνατότητα σε παιδιά (μεγάλα ή μεγαλύτερα) να εκπαιδευτούν σε διάφορες ειδικότητες αιχμής και τεχνολογίας, προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και να καταστούν ανταγωνιστικοί στο απαιτητικό περιβάλλον εργασίας του αύριο. Αυτό ακριβώς έγινε και φέτος.

Το σχολείο προσελκύει μαθητές που οι καθημερινές ανάγκες για διαβίωση δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν σε ημερήσια σχολεία σε παλιότερα χρόνια. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να αποφοιτήσουν από το Λύκειο στην εφηβεία τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτό μαθητές που έχουν ήδη αποφοιτήσει από κάποιο άλλο Γενικό Λύκειο και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πλέον ένα πτυχίο σε κάποια από τις συγκεκριμένες ειδικότητες που ¨φιλοξενεί¨. Η μεγάλη σημασία και το κοινωνικό έργο που παρέχει το 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. στην εκπαίδευση και την τροφοδότηση γνώσης στην κοινωνία της Αιγιάλειας, είναι η αποφοίτηση ανθρώπων υψηλής κατάρτισης σε συνδυασμό με την εργασιακή τους εμπειρία.

Η φοίτηση, οι ειδικότητες και οι πανελλαδικές

Η φοίτηση διαρκεί 3 έτη συνολικά, με το πέρας της οποίας, οι μαθητές λαμβάνουν Απολυτήριο ισότιμο με εκείνο των Γενικών Λυκείων ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν και Πτυχίο Ειδικότητας ¨επιπέδου 4¨ σε τρεις προσφερόμενους τομείς:

Στον Τομέα της Μηχανολογίας με ειδικότητα Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, στον Τομέα της Ηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού με ειδικότητα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και τέλος, στον Τομέα της Διοίκησης και της Οικονομίας με ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών.
Οι απόφοιτοι μπορούν να μετέχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις και να διεκδικήσουν Πανεπιστημιακές Σχολές της αρεσκείας τους (με δυνατότητα επιλογής και Στρατιωτικών Σχολών, της Σχολής Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας καθώς και της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού) ή να συνεχίσουν με προτεραιότητα σε κάποιο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Επίσης, μπορούν να ακολουθήσουν ένα μετά-λυκειακό Έτος Μαθητείας με αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και τα ειδικά προγράμματα

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης όπως το ¨Leonardo Da Vinci¨ και το ¨Erasmus+¨ με τα οποία ενισχύει τις επαγγελματικές δεξιότητες των μαθητών του και παράλληλα τους προσφέρει εξωστρέφεια κατά την γνωριμία τους με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και το περιβάλλον εργασίας άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα το σχολείο έχει μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Τομεακό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης – Σχέδιο Κινητικότητας, Πρόγραμμα “Leonardo Da Vinci” που υλοποιήθηκε το 2014 στην Γρανάδα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus+2015” που υλοποιήθηκε το 2016 στη Λεμεσό της Κύπρου και τέλος στο πλαίσιο σχεδίου κινητικότητας για το πρόγραμμα “Erasmus+” που πραγματοποιήθηκε επίσης στην Λεμεσό το 2020.

Γιώργος Κάλπης «Δυσκόλεψε σημαντικά τη συμμετοχή των μαθητών η διαδικτυακή διαδικασία»

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές για το σχολικό έτος 2020-21 που… τρέχει και βρίσκεται πλέον στο τέλος του, είναι συνολικά 89 άτομα. Από αυτούς και λόγω μεταγραφών σε άλλες σχολικές μονάδες ή περιοχές, λόγω διακοπής της φοίτησης και για διάφορους άλλους προσωπικούς λόγους, κάποιοι δεν συνέχισαν την φοίτησή τους. Την τρέχουσα σχολική χρονιά δίδαξαν είκοσι εκπαιδευτικοί σε σύνολο, εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς δούλεψαν με διάθεση εργασίας για κάποιες ώρες, μεταφερόμενοι από άλλα σχολεία και που κυρίως αφορούσαν διδακτική ύλη σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικοτήτων. Μιλώντας στο protionline.gr ο διευθυντής του 2ου Εσπερινού Σχολείου Γιώργος Κάλπης, τονίζει για την πανδημία και το πώς κύλησε η ιδιαίτερη φετινή σχολική χρονιά: «Ο κορωνοϊός δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες που αντικειμενικά δυσκόλεψαν την συμμετοχή των μαθητών και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τηλεκπαίδευση αποτέλεσε την κύρια εκπαιδευτική διαδικασία, πολλοί μαθητές, απομονωμένοι και μακριά από τον φυσικό χώρο της σχολικής αίθουσας, αναγκάστηκαν να περνούν πολύ μεγάλο χρόνο συνδεδεμένοι με ηλεκτρονικά μέσα σε “ψηφιακές” τάξεις με μικρή ουσιαστική συμμετοχή».

 

Ειδική νομοθεσία λόγω της πανδημίας για τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων

Μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει γίνει γνωστή η περίοδος έναρξης των εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ. της χώρας, για την επόμενη σχολική χρονιά. Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τη λήξη της τρέχουσας και κατά πώς φαίνεται, μετά από τα μέσα του Ιουλίου. «Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και με ειδική νομοθεσία, τόσο οι μαθητές του σχολικού έτους 2019 – 20 όσο και του τρέχοντος, απαλλάχθηκαν από προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και προήχθησαν από την προφορική βαθμολογία των δύο τετραμήνων. Δημιουργήθηκε καθεστώς τηλεκπαίδευσης για μαθητές που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες με σοβαρά θέματα υγείας, συγκατοίκηση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή χρόνιες παθήσεις. Οι εν λόγω μαθητές συνεχίζουν την φοίτησή τους με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Όσοι επανήλθαν στα δια ζώσης μαθήματα ακολουθούν αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες και πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» αναφέρει ο φιλικός και πλήρως ενημερωμένος διευθυντής του σχολείου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πλαίσιο της έναρξης του νέου σχολικού έτους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και θα προσαρμοστεί σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η κοινωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μια εγγυημένη μαθησιακή λύση στα… σκαλοπάτια της εκπαίδευσης

Κατά τη χειμερινή και… υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, αντιμετώπισαν αρκετές τεχνικές δυσκολίες σε αρχικό στάδιο. Η δυνατότητα της διαδικτυακής ανταπόκρισης και η ποιότητα σύνδεσης ήταν αργή και προβληματική όμως στη συνέχεια βελτιώθηκαν.
Αυτό συνέβη κυρίως γιατί οι απαιτήσεις για την πραγματοποίησή της, συνιστούσαν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση και τεχνολογικό εξοπλισμό. Η τηλεκπαίδευση όμως, αποδείχτηκε θετική στην εξοικείωση με νέες τεχνολογίες. Και τελικά τον στόχο του… τον πέτυχε! Και συνεχίζει να είναι μια εγγυημένη μαθησιακή λύση, ένα ¨σκαλί¨ γερό και σίγουρο στα αρκετά σκαλοπάτια μιας εκπαίδευσης.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή του Συνοικισμού, πολύ κοντά στην οδό Νικολάου Πλαστήρα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης, ενώ συστεγάζεται με το 1ο ΕΠΑ.Λ. και το Ι.Ε.Κ. Αιγίου. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία είτε στο email [email protected].είτε στο τηλέφωνο 2691025552.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr