background img
banner
banner

Σε πανηγυρικό τόνο και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι διήμερες δράσεις

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΜΕΤΡΩΝ… COVID ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

Ένα “διαφορετικού τύπου” διήμερο έζησαν το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα, φορείς και μια μεγάλη “ομάδα” πεζοπόρων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Στην μετά μέτρων κορωνοϊού εποχή, το 41ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού μπορεί να θεωρείται πλέον άκρως επιτυχημένο. Ίσως να έγινε μεν με… καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου, αλλά στέφθηκε δε με επιτυχία, καθώς, παρόλο που ο ιός ακόμα… “ταλανίζει” την κοινωνία, δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει τη μεγάλη συμμετοχή.

Παπαδόπουλος: «Τα καταφέραμε με τις βοήθειες του υπουργείου, του κ. Φαρμάκη και του κόσμου»

Το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του ποταμού, αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9 και 10 Μαΐου πέρυσι, ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού, αναβλήθηκε και αναπρογραμματίσθηκε για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2020 αλλά και πάλι δεν υλοποιήθηκε για τους ίδιους λόγους. Τελικά αυτό το Σαββατοκύριακο τα… κατάφεραν! Αναφερόμενος στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης (5 Ιουνίου) η οποία είχε σαν αντικείμενο το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, τις ¨πράσινες¨ επεμβάσεις σε τοπικούς προορισμούς και βεβαίως, το 41ο Πανελλήνιο Πέρασμα από το Φαράγγι του Βουραϊκού, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, δήλωσε στo protionline.gr για τις εκδηλώσεις: «Είναι μια ημέρα σημαντική όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά, καθώς το περιβάλλον είναι το ¨σπίτι¨ μας και ο τόπος που μας φιλοξενεί. Πήραμε την απόφαση να γίνει η εκδήλωση και την μεταφέραμε αντί για τις αρχές Μαΐου που παραδοσιακά γινόταν, να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Έχουμε σαράντα χρόνια που κάνουμε αυτή την εκδήλωση και πέρυσι ήταν η μόνη χρονιά που αναβλήθηκε εντελώς. Φέτος όμως τα καταφέραμε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την βοήθεια του κ. Φαρμάκη και όλων των υπόλοιπων φορέων. Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν σαφώς ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε και να αναδείξουμε την αγάπη μας και την σημαντικότητα για ένα υγειές περιβάλλον και είμαστε στ’ αλήθεια ευτυχείς και για την συμμετοχή και για το ενδιαφέρον του κόσμου, παρόλο που οι συνθήκες λόγω του covid δεν ευνοούσαν».

Ποιοι παραβρέθηκαν το Σάββατο στην εκδήλωση της 1ης ημέρας

Στην εκδήλωση που διεξήχθη στον πολυχώρο εκδηλώσεων της αίθουσας συνεδριάσεων του δημαρχείου Καλαβρύτων στην πλατεία Πετμεζαίων, παραβρέθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές οι Λάμπρος Δημητρογιάννης (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ενέργειας Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων Χωροταξίας Αχαΐας), Χρήστος Μπούρας (πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής οικονομικών) και φυσικά, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο πρωτεργάτης του Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης και Προστασίας περιβάλλοντος των Καλαβρύτων κ. Χαρίλαος Ηλίας Ερμείδης. Τέλος, έγινε εκτενή αναφορά στο Θεματικό Πάρκο του 1821 από τον νομικό – δικηγόρο και Οθωμανολόγο δρ. Δ. Σταθακόπουλο και την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Πλήρως οργανωμένα όλα όπως κάθε άλλη χρονιά

Κατά την δεύτερη,  ημέρα των εκδηλώσεων (6η Ιουνίου) και η δράση που ούτως ή άλλως ¨κλέβει¨ πάντα την… παράσταση, έγινε το παραδοσιακό πλέον ¨πέρασμα¨ από το Φαράγγι του Βουραϊκού, όπου πλήθος κόσμου “απόλαυσε” κάθε του συγκίνηση και φυσική ομορφιά. Οι πεζοπόροι και τα μέλη του Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί, χθες Κυριακή, στον σταθμό του ΟΣΕ στην κεντρική πλατεία. Για κάποιους η εμπειρία ήταν για πρώτη φορά στη ζωή τους και για κάποιους άλλους ήταν… μια ακόμα αγαπημένη διαδικασία με εκπλήξεις και… γραφικές εικόνες. Οι συμμετέχοντες, μετά από μια πολύωρη και… ηθελημένη “ταλαιπωρία”, κατέληξαν στην θέση “Νιάματα” όπου εκεί, τους περίμεναν εκτός από αναψυκτικά, νερό, γλυκά ή κρασί και μια ακόμα έκπληξη: Οι διοργανωτές της δράσης μοίρασαν αναμνηστική πλακέτα και διπλώματα σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες, ευχαριστώντας τους έτσι με τον καλύτερο τρόπο για την επιλογή τους να συμμετάσχουν στο “41ο Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού” και το αξιοζήλευτο φαράγγι του. Η τεράστια παρέα… κατέληξε με πανηγυρικό κλίμα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού, με την υπόσχεση όλων ότι και του χρόνου, έχοντας φύγει τελείως ο κορωνοϊός και όσα δεινά έφερε μαζί του, η συμμετοχή του κόσμου να είναι η τριπλάσια από φέτος.

Ερμείδης: ‘’Το πιο μεγάλο μας παράπονο είναι… η απόλυτη απουσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων Χαρίλαος Ερμείδης, τονίζει: «Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι φέτος ο δήμος Καλαβρύτων μας στήριξε και ανέλαβε μεγάλη πρωτοβουλία σε σχέση με παλαιότερες χρονιές και εκτός από την χρηματοδότηση, μας παρείχε τεράστια βοήθεια με την κινητοποίηση κόσμου, ώστε να βοηθηθούμε σε κάθε επίπεδο, είτε με έμψυχο δυναμικό είτε με την γραφειοκρατική οργάνωση και την γραμματική υποστήριξη είτε με τις πρωτοβουλίες που πήρε σαν δήμος. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον δήμαρχο προσωπικά και σε όλους ανεξαιρέτως. Αυτό που μας συγκίνησε επιπλέον ήταν το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και την στήριξη που είχαμε για ακόμα μια φορά, καθώς τα τελευταία χρόνια μας βοηθά πολύ. Επίσης να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που ήταν μαζί μας στην όλη διαδικασία» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου στo protionline.gr. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες κινήσεις και δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για καθέναν απλό Σύλλογο αλλά και για φορείς και κόσμο και προσπαθούν να παραμείνουν ενεργοί και δημιουργικοί. Περιφέρεια και δήμος στάθηκαν αρωγοί στη προσπάθεια και αυτό από μόνο του είναι συγκινητικό και ουσιώδες.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 45 χρόνια ο σύλλογος είναι η σύγχρονη ιστορία της περιοχής των Καλαβρύτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει: «Αυτός ο σύλλογος είναι το δεύτερο σπίτι μας. Περάσαμε πολύ δύσκολα για να φτάσουμε ως εδώ, σήμερα. Για εμάς είναι μεγάλο κατόρθωμα να μας συνδράμουν ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης και να σταθούν δίπλα μας σε κάθε μας βήμα. Ο κόσμος αγκάλιασε τη προσπάθειά μας και αυτό για εμάς ήταν ακόμα πιο σημαντικό, ειδικά φέτος. Το πιο μεγάλο μας παράπονο όμως είναι… η απόλυτη απουσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της διοίκηση της. Είναι απαράδεκτο μια εταιρεία να προκαλεί τέτοια αναστάτωση στους επισκέπτες της δράσης και γενικότερα στον κόσμο. Παλεύουμε να αναβαθμίζουμε τον Οδοντωτό εδώ και δεκαετίες κάνοντας προσπάθεια… έμμεσα στις “τσέπες” της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αυτή, να μας “αδειάζει” ελαφρά τη καρδία! Αυτό το σημερινό, είναι ξεκάθαρα σαμποτάζ! Όχι μόνο για τις διαδρομές που πληροφορηθήκαμε τελευταία στιγμή πως δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά πολύ περισσότερο για το “κομφούζιο” και την απίστευτη ταλαιπωρία που δημιουργήθηκε σε εκατοντάδες ανθρώπους, με το “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” της διοίκησης της εταιρείας» τονίζει ο κ. Ερμείδης και καταλήγει: «Δεν περίμενα δυστυχώς ότι θα μπορούσε να… σαμποτάρει έτσι ανοιχτά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τόσες περιοχές, χιλιάδες ανθρώπους και εκατοντάδες λάτρεις της φύσης, ίσα – ίσα για να ικανοποιήσει τις αψυχολόγητες αποφάσεις της».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr