background img
banner
banner

Συνέδριο και αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 2-4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Δήμος Καλαβρύτων και η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στο πλαίσιο των Επετειακών Εορταστικών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, πραγματοποιούν Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καλάβρυτα: 200 χρόνια, η πρώτη Ελεύθερη Πόλη» που θα πραγματοποιηθεί στη μαρτυρική και ιστορική πόλη των Καλαβρύτων την Παρασκευή 2 Ιουλίου και το Σάββατο 3 Ιουλίου.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εορτασμό της επετείου της νικηφόρου μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου της 24ης Ιουνίου 1827 κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, και θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή στις 19.30 και περιλαμβάνει ομιλία από τον Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας, Νομικό, Αναπληρωτή Καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτή Α’ Αθηνών με θέμα, «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μια διαρκής προσπάθεια για την Εθνική ολοκλήρωση».

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου το πρωί της Παρασκευής θα είναι και ο π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου που θα μιλήσει με θέμα «Τα Μοναστήρια, κιβωτός του Ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας, μετά την άλωση (1453), διατήρησαν την φλόγα της ελευθερίας του γένους».

Όσον αφορά στον Επετειακό εορτασμό της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου της 24ης Ιουνίου 1827, κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός των Αρματωμένων.

Επετειακή ανάμνηση της ευλογιάς των «αρμάτων»

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, μπροστά στην ιστορική εικόνας της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, θα γίνει από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Καλλίνικο και τη Μοναστική Κοινότητα, η Ακολουθία του Εσπερινού και της ευλογίας για τους Αρματωμένους Φουστανελοφόρους, σε επετειακή ανάμνηση της ευλογιάς των «αρμάτων» των Αγωνιστών την παραμονή της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου (1827) κατά του Ιμπραήμ Πασά ενώ θα ακολουθήσει στις 20:30 η Αναπαράσταση των κινήσεων των αγωνιστών με αναμμένες δάδες και νυχτερινές λήψεις.

Το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και άλλων Μητροπολιτών, στο Καθολικό της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει το προαύλιο του μοναστηριού η Αναστασία Ευσταθίου – εκπαιδευτικός, με τίτλο «Το Αλφαβητάρι των Αγίων και Υπερασπιστών της Φυλής – Α: Άθλος Τοπικός, – Ε: Εθνική Μεγίστη Πράξη Μάχη Μεγάλου Σπηλαίου, 24 Ιουνίου 1827».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr