background img
banner
banner

«Τσιμπημένες» οι νέες αντικειμενικές αξίες στα παραλιακά «φιλέτα» της Αιγιάλειας | ΠΙΝΑΚΕΣ

ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ…

Επιπτώσεις σε μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων, ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, αναμένεται να έχει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύει από τις αρχές του 2022 και στην Αιγιάλεια. Ο χάρτης των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ανακοινώθηκε προχθές από τον υπουργό Οικονομικών και με τις αλλαγές που προέκυψαν καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από 85% που ήταν μέχρι τώρα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης των τιμών ζώνης και ανάλογα με την κατηγορία της ζώνης, οι ζώνες κατανέμονται στις παλαιές (υφιστάμενες) και στις νέες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις). Να σημειωθεί ότι στους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνονται στο σχετικό ΦΕΚ, σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια υπάρχουν 74 περιοχές που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «νέα ένταξη» και αφορούν την Α΄ ζώνη. Εκτιμάται μάλιστα ότι με την ένταξη αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, θα έρθουν τα πάνω… κάτω και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις αξιών είναι μεγάλες.

Η Αιγιάλεια σε… αριθμούς

Ειδικότερα, στην Αιγιάλεια εντάσσονται περιοχές και από τις έξι Δημοτικές Ενότητες με σημεία… φιλέτα να παρουσιάζονται στην Ανατολική Αιγιάλεια (παραλία Ακράτας) με αντικειμενικές αξίες από 1.100 έως 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αλλά και του κέντρου του Αιγίου με 1.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. «Ψηλά» (1.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) συγκαταλέγεται και η παραλία Αβύθου. Στις νέες εντάξεις περιλαμβάνεται η παραλία Αβύθου (Άκολη) αλλά και περιοχές Αιγείρας – Μαρμάρων, Ελαιώνα – Τερψιθέας, Παραλίας Ποροβίτσης, Σελιανιτίκων και Λαμπιρίου με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης, νέες εντάξεις υπάρχουν για Βαλιμίτικα και Πεύκα Καμαρών με 950 ευρώ το τετραγωνικό, Διγελιώτικα, Τέμενη, Παραλία Πλατάνου, Συλιβαινιώτικα (παραλία Ακράτας) και Ροδιά με 900 ευρώ και ακολουθούν Κουνινά, Διακοπτό, Παραλία Τράπεζας, Λόγγος και Ριζόμυλος με 850 ευρώ και Τσιβλός, Ελίκη, Νικολαίικα, Ζήρια και Ροδοδάφνη με 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στους πίνακες ως προς τις νέες εντάξεις συναντά κανείς ακόμη, Σελινούντας και Ζαχλωρίτικα με 750 ευρώ και Πλάτανος και Ζαρούχλα με 700 ευρώ το τετραγωνικό.

Επιπλέον, στους πίνακες υπάρχουν και 12 περιοχές τις Αιγιάλειας με προϋπάρχουσα ένταξη αλλά και αλλά και δύο επεκτάσεις. Σε επίπεδο Αχαΐας, υπάρχουν 209 νέες εντάξεις οικισμών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και 6 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι σε ορεινές περιοχές όπως Ζήρια, Καλυβήτης, Κερνίτσα, Καλαμιάς οι τιμές είναι σε σχετικά υψηλό επίπεδο (800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) με αρκετές παραλίες να κυμαίνονται χαμηλότερα. Στη δε έδρα του δήμου, το Αίγιο, οι περιοχές εντάσσονται σε εννέα ζώνες και οι τιμές κυμαίνονται από 750 ευρώ και 1150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τι ίσχυε ως σήμερα – Τι αλλάζει

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo protionline.gr η συμβολαιογράφος, αντιδήμαρχος Ακίνητης Περιουσίας του δήμου Μαρία Γιδά, η οποία επισήμανε: ΄΄Όπως προκύπτει, θα έχουμε ένταξη κάποιων περιοχών που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντικειμενικές αξίες και ήταν στο μεικτό σύστημα προσδιορισμού, δηλαδή είχαμε περιοχές που υπήρχαν αντικειμενικές αξίες στα κτίσματα αλλά για τα οικόπεδα καθόριζε την αξία τους η Εφορία με βάση συγκριτικά στοιχεία της περιοχής. Οπότε έμπαινε μία τιμή και εναπόκειτο στην ευχέρεια του υπαλλήλου της ΔΟΥ να καθορίσει την αξία του ακινήτου. Υπήρχε ένας κατάλογος με συγκριτικά στοιχεία με βάση τις πωλήσεις που γίνονταν και με αυτό καθοριζόταν η τιμή για κάθε περιοχή. Αυτό με το νέο ΦΕΚ θα σταματήσει να ισχύει, διότι τώρα έχουμε συγκεκριμένες τιμές. Υπήρχαν περιπτώσεις που, ιδίως στα παραλιακά, η Εφορία έδινε υψηλές τιμές. Με την ισχύ των νέων αντικειμενικών, κατ’ αρχήν θα έχουμε ένα στοιχείο για το οποίο δεν θα παρεμβάλει κάποιος, έχει καθοριστεί από το υπουργείο και θα ξέρει ο καθένας τις τιμές για την ιδιοκτησία του. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έρχεται κάποιος ενδιαφερόμενος για αγορά ακινήτου, μας ρωτά πόσο θα στοιχίσει η μεταβίβαση και του απαντούμε πως αυτό καθορίζεται από την τιμή που προσδίδει η ΔΟΥ. Από την 1η του χρόνου όμως οι τιμές θα είναι συγκεκριμένες. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι νέες αξίες είναι «τσιμπημένες» σε σύγκριση και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αρκετά πιο υψηλές από αυτές που θα έδινε η ΔΟΥ΄΄.

Σαν πρώτη εκτίμηση για τις τιμές, η κ. Γιδά, σημείωσε: ΄΄Αυτό που φαίνεται σε πρώτη φάση, είναι ότι έχουν ορίσει υψηλές τιμές στα παραλιακά, όπως π.χ. είναι η Άβυθος, τα Σελιανίτικα, η παραλία Ποροβίτσας, ο Ελαιώνας και το Λαμπίρι. Από τη στιγμή που δεν έχουμε την ακριβή εικόνα πόσο εκτιμείτο πριν, δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση και δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το κατά πόσο έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην περιοχή΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Από τη μία ο ορισμός των αντικειμενικών τιμών είναι σωστός γιατί πλέον θα έχουμε ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας των ακινήτων και δεν έχουμε χρειάζεται η παρεμβολή ενός εκτιμητή, από την άλλη όμως κάποιες τιμές είναι αρκετά υψηλές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το «1.000 ευρώ το τ.μ.» είναι περίπου 422 ευρώ το τ.μ. και με κάποιους συντελεστές γίνεται 1.000. Σε κάποια παραλιακά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αξιολογούσαν ψηλά αλλά όχι 422 ευρώ το τ.μ. Π.χ. στο Διακοπτό και στο Λαμπίρι είχαμε δει αξία 300 και 350 ευρώ το τ.μ., όμως όχι 400 ευρώ. Και βέβαια από τις αντικειμενικές αξίες καθορίζονται τα πάντα΄΄.

Αναμένεται αύξηση αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων μέχρι να ισχύσουν

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στις αγοραπωλησίες η αναπροσαρμογή των τιμών, τόνισε: ΄΄Το κόστος μεταβιβάσεων και η φορολόγηση των ακινήτων, δεδομένου ότι ισχύει το 3% στις αγορές και άλλοι φόροι σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.ο.κ., όλα εξαρτώνται από την αξία που έχει κάθε ακίνητο, οπότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αλλαγές. Ήδη υπάρχει αυξημένη κίνηση και στους μηχανικούς, δεδομένου ότι οι βεβαιώσεις του νόμου 4495/17 που αναφέρουν αν είναι νόμιμο ή όχι ένα κτίσμα, καταργούνται ως διαδικασία και θα έχουμε πλέον την ταυτότητα κτιρίου κι αυτό θα έχει μεγαλύτερο κόστος. Υπάρχει μία τάση να βιάζονται όλοι να τελειώσουν, εκτιμώ πως θα ενταθεί αυτό με τις νέες αξίες, καθώς ίσως κάποιοι σπεύσουν να κάνουν μεταβιβάσεις με την ισχύουσα κατάσταση΄΄.

Δεν θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Ο στόχος των αναπροσαρμογών βέβαια ήταν οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.

Το νέο σύστημα, ωστόσο κατ’ εκτιμήσεις, αναμένεται να συμπαρασύρει μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων, ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων φόρων, που υπολογίζονταν μέχρι σήμερα στη βάση χαμηλών αξιών από τις ΔΟΥ και στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπολείπονταν κατά πολύ από τις τρέχουσες τιμές. Επιπλέον, είναι μία μεταρρύθμιση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021 – αλλά με εφαρμογή από το 2022 -, με νέους συντελεστές, εναρμονισμένους με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με νέα δομή και διάρθρωση και με διατήρηση της συνολικής δημοσιονομικής ουδετερότητας του φόρου – δηλαδή, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθούν.

Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Οι ισχύουσες τιμές δεν ανταποκρίνονταν σε εισηγήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών

Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά τις παλαιές – υφιστάμενες ζώνες και, ειδικότερα, τη σύγκριση που διενεργείται βάσει των τιμών του 2018, ότι οι τιμές πριν τη μεταρρύθμιση δεν ανταποκρίνονταν στο σύνολό τους σε εισηγήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες είχαν υποβληθεί το 2018 κατά την προηγούμενη πανελλαδική επικαιροποίηση. Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών εμπεριέχουν και μεταβολές – της προηγούμενης περιόδου – που έπρεπε να είχαν ήδη ενσωματωθεί στις αντικειμενικές αξίες, αλλά αυτό δεν είχε γίνει. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις των νέων τιμών έναντι των προϋπαρχουσών, αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων, η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε το 2018 και η προσαρμογή της μετατέθηκε στο μέλλον.

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr