background img
banner
banner

«Φυσικοθεραπεία» Αιγίου και …δίδυμες πόλεις

– ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Δικηγόρου – πρ. Νομαρχ. συμβούλου Αχαΐας και πρ. αν. διοικητή Γ. Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας-

Στη δεκαετία του 1980, όταν ήμουν φοιτητής στη Νομική Αθηνών (τότε ο Πρύτανις και η Σύγκλητος ήταν κάτι «ασύλληπτο» για μας, περισσότερο στην αρχαία Ρώμη ..παρέπεμπε), υπήρξε ένα πολύ σοφό σχέδιο για τις λεγόμενες «ΔΙΔΥΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ», δηλαδή για την ανάπτυξη ταυτόχρονα δύο πολύ κοντινών πόλεων, και ένα δίδυμο εξ αυτών ήταν των πόλεων ΠΑΤΡΩΝ-ΑΙΓΙΟΥ. Το έξυπνο αυτό σχέδιο («Σκιαραρέσση»), ατυχώς δεν υλοποιήθηκε εν τέλει.

Σήμερα, όμως, ο χρόνος και η …ζωή τα «έφερε» έτσι και η Πάτρα και το Αίγιο κοντεύουν να ενωθούν! Προς τούτο συνετέλεσε η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη μεταξύ των μόλις 37 χιλιομέτρων που τις χωρίζουν (ενώνουν στην ουσία πια). Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η Νέα Εθνική (Ολυμπία οδός) ελαχιστοποίησε την, ούτως άλλως μικρή, απόσταση, μάλιστα δε το «Ρίον», όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Πατρών» είναι 15 περίπου λεπτά με την συγκοινωνία και 10-12 λεπτά με το Ι.Χ. (Πάτρα-Αίγιο 20-30 λεπτά)! Συνεπώς, προϊόντος του χρόνου και με δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια ο «Προαστιακός» Σιδηρόδρομος (προσέξατε παρακαλώ την λέξη) θα εξανεμίσει και δι’ άλλου συγκοινωνιακού μέσου την απόσταση!

Επιπλέον, πολλοί φοιτητές του «Αιγίου» μένουν στην Πάτρα και έρχονται με το «ΚΤΕΛ» (ή και Ι.Χ. ορισμένοι) στο Αίγιο. Μερικά δε απογεύματα στον σταθμό ΚΤΕΛ Αιγίου, θα …δείτε κατά δεκάδας (!) φοιτητές ν’ αναμένουν τα λεωφορεία για Πάτρα! Ένα «τσιγάρο δρόμος», που λέγανε παλιά! Α και τώρα θυμήθηκα και κάτι άλλο! Ο σημερινός «προαστιακός» εξυπηρετείται και από αστικό λεωφορείο μέχρι την πόρτα του Πανεπιστημίου (φαντάσου στο μέλλον!). Δεν είμαστε, ούτως ή άλλως, στην …εποχή –μέρες που είναι- που ο Ανδρέας Λόντος ξεκίνησε (ενδεικτικό κι αυτό από τότε ότι Πάτρα-Αίγιο είναι μια περιοχή!) από την Βοστίτσα και έκαναν μία και πλέον ημέρα με τα άλογα, 400 ιππείς, να φθάσουν στην Πάτρα. Την σημερινή εποχή οι Αιγιώτες πάμε στην Πάτρα απλώς για «καφέ» στην Ρ. Φεραίου και οι Πατρινοί στα μαγαζιά της παραλίας του Αιγίου, αντίστοιχα, πλησίον της «Φυσικοθεραπείας».

Συνεπώς, …δείτε και το μεγάλο «κάδρο» της ανάπτυξης, οι δύο πόλεις σε λίγα χρόνια θα έχουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ενωθεί! Οι «περίφημες δίδυμες πόλεις» θα έχουν γίνει μια! Και μην γυρίσουμε πίσω, δείτε –τονίζω και πάλι- το μέλλον που …έρχεται ως σοφοί άνθρωποι! Άλλωστε το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) διαθέτει εξαιρετική Ορθοπεδική Κλινική, για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Αξιοποιήσατέ την, πολλώ δε μάλλον που διαβάζω, ότι οι καθηγητές Ιατρικής δεν θέλουν να «στριμωχθούν» όλοι, μα όλοι στο Ρίον, και ευλόγως. Μάλιστα «συνομολογείται», όπως λέμε οι νομικοί, η ανυπαρξία χώρου στην Πάτρα προς τούτο!!! «Τι άλλη χρεία αποδείξεων έχουμε;».

Εν κατακλείδι, μην …χαλάσετε την εν Αιγίω εξαιρετική βιώσιμη Σχολή που στεγάζεται και σ’ ένα εξαιρετικό κτήριο. Και με δεδομένο ότι πληρούνται φυσικά και τα ακαδημαϊκά …κριτήρια!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr