background img
banner
banner

Αίσθημα σιγουριάς από το αναβαθμισμένο… πρότυπο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαρών

ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟ – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στην εποχή της πανδημίας, είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη του κόσμου να νιώθει τη σιγουριά για τις ιατρικές φροντίδες που θα του παρασχεθούν όταν χρειαστεί. Το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαρών, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που το στηρίζουν, έχει μετατραπεί σε ένα πρότυπο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, ενισχύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης των κατοίκων της Δυτικής Αιγιάλειας.

Οι πολυετείς προσπάθειες αναγνωρίστηκαν και το Ιατρείο απέκτησε «φίλους» και εκτός Ελλάδας, που με χορηγίες και έμπρακτη στήριξη το έχουν καταστήσει ως ένα από τα πιο σύγχρονα και εξοπλισμένα Περιφερειακά Ιατρεία πανελλαδικώς!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά μέσο όρο δέχεται 5.000 επισκέψεις τον χρόνο, με τη ζήτηση να βαίνει αυξανόμενη. Διότι δεν είναι μόνο το κτιριακό και οι προσπάθειες από τον δήμο να βελτιώνεται διαρκώς. Είναι και η ευσυνειδησία και το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι δύο ιατροί που το στελεχώνουν, οι Ανναμπέλ Βασιλάκη και Χριστίνα Ζορμπά, καθώς επίσης και ο άρτιος (για τα δεδομένα Π.Ι.) ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει, χάρη στη στήριξη από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους από τη Γερμανία.

Πρωτεργάτρια της προσπάθειας αποτελεί η μεγαλωμένη στη Γερμανία ιατρός κ. Βασιλάκη, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ιατρείο από το 2001, έχοντας αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση και με το Ιατρείο αλλά και με τους ανθρώπους.

Η κ. Βασιλάκη προέρχεται από ιατρική οικογένεια γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα από μικρή να έχει πολύ υψηλά πρότυπα, μαθαίνοντας το πώς πρέπει να φέρονται οι γιατροί στους ασθενείς και από ηθικής πλευράς. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο στην Πάτρα κι έκανε τη μισή ειδικότητά της στην Αυστρία και τη μισή στην Ελλάδα. Έχοντας εικόνες από την κεντρική Ευρώπη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ένας οικογενειακός γιατρός και το πώς πρέπει να είναι στημένη μία μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πριν από είκοσι χρόνια το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαρών με πολλή όρεξη.

Ο αρχικός στόχος, επιτυγχάνεται

΄΄Ο στόχος μου από την αρχή ήταν να αποτελέσει η δομή ένα πρότυπο ιατρείο. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν αρχικά, τόσο η κοινωνία όσο και ο δήμος αλλά και η διοίκηση του Νοσοκομείου Αιγίου στο οποίο υπαγόμασταν τότε. Μπήκαν έτσι κάποιες βάσεις για να έρθουμε στη σημερινή κατάσταση, αφού μέχρι τότε οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Η σύγκριση πάντα ήταν προς το καλύτερο, δεν επαναπαυτήκαμε. Δυνατό κίνητρο για μένα είναι ότι είχα σπουδαίους δασκάλους στη ζωή μου τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι ένιωθα πάντοτε ότι τους το χρωστάω. Έπρεπε να φανώ αντάξια των γνώσεων που μου μετέδωσαν. Στην Αυστρία, εκτός από την ειδικότητα του γενικού ιατρού που απέκτησα, έλαβα γνώση για το πώς διοικούνται οι υγειονομικές μονάδες΄΄, επισημαίνει στο protionline.gr η κ. Βασιλάκη, σημειώνοντας και τα εξής: ΄΄Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη του δημοσίου χαρακτήρα της Υγείας κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω στραφεί στον ιδιωτικό τομέα παρότι και ο σύζυγός μου έχει ιδιωτικό ιατρείο. Το δημόσιο πρέπει να παρέχει ίδιες φροντίδες υγείας σε όλους, σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Να υπάρχει σεβασμός προς τον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο γιατρός γνωρίζει καλά τη δουλειά του. Από εκεί και πέρα καλλιεργείται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στον χώρο΄΄.

Το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαρών ήταν το πρώτο στο οποίο εγκαταστάθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγινε πολύ γρήγορα η προσαρμογή κι αυτό φάνηκε αμέσως στην ταχύτητα συνταγογράφησης και εξυπηρέτησης του κόσμου με πολύ μικρές αναμονές. Σταδιακά, η τοπική κοινωνία έβλεπε αυτή την προσπάθεια και την υποστήριζε, ενώ αναγνωριζόταν και από την 6η ΥΠΕ. Οι τουρίστες της περιοχής εξυπηρετούνταν στο ιατρείο στη γλώσσα τους, στα αγγλικά και γερμανικά και πάντα εντελώς δωρεάν.

Μετατροπή σε «πράσινο» ιατρείο

Ώσπου ήρθε το 2019, στα τέλη του οποίου η κ. Βασιλάκη δέχθηκε την πρόταση από τον γερμανικό, φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο, που συντηρείται από Γερμανούς φορολογούμενους πολίτες, με την ονομασία «Respekt fuer Griechenland», προκειμένου να μπει σε project για την μετατροπή του ιατρείου σε «πράσινο ιατρείο» με τη χορηγία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Συνδετικός κρίκος ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιατρείου Καμαρών Werner Sollbach, ο οποίος διαμένει τον μισό χρόνο στον Λόγγο και τον άλλο μισό στη Γερμανία και με τη σύζυγό του Μαρία Ντούρου εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό την προσφορά του ιατρείου στην τοπική κοινωνία.

Από την αρχή, η κ. Βασιλάκη απάντησε θετικά, με όποιο κόστος επιπλέον απασχόλησης. Δέχθηκε στο ιατρείο την πρόεδρο του Συλλόγου από τη Γερμανία και έγινε μία εποικοδομητική συνάντηση. Της ανέφερε πως υπάρχουν κι άλλα σημεία στην Ελλάδα που υποστηρίζει ο σύλλογος και πως θα εξέταζαν εάν οι Καμάρες θα είχαν την τύχη να ενταχθούν στο project. Το Δ.Σ. του Συλλόγου στη Γερμανία αποφάσισε να το εγκρίνει και για το Π.Ι. Καμαρών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.

Σύμφωνα με την ιατρό, ΄΄η φωτοβολταική μονάδα έχει σαν σκοπό να προσφέρει ένα μικρό εισόδημα στο ιατρείο Καμαρών που ο σύλλογος των φίλων του ιατρείου θα διανέμει στους φτωχούς- δηλαδή σε ανάγκες υγείας ασθενών που αδυνατούν να πληρώσουν΄΄.

Κάλυψη αναγκών σε εξοπλισμό

΄΄Όταν έγινε «πράσινο» το κτίριο, τους επισήμανα τις υπόλοιπες ανάγκες και τις ελλείψεις για να αυξηθεί το επίπεδο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Τα Χριστούγεννα του 2019 ήρθε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου και βρήκαμε σπόνσορες για να καλύψουν το κόστος των ιατρών εργαλείων. Συντάξαμε έτσι μία λίστα με 57 αντικείμενα που ήταν απαραίτητα για να λειτουργήσει το Ιατρείο μας με ιδανικό τρόπο. Είναι τεράστια επιτυχία που αυτή τη στιγμή, τα 56 αντικείμενα εγκρίθηκαν από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και βρίσκονται στο Ιατρείο. Κι όλα αυτά έγιναν μέσα στο 2020 εν μέσω πανδημίας. Η 6η ΥΠΕ και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ακράτας στο οποίο υπαγόμαστε, αμέσως καλωσόρισαν τη χορηγία αυτή, σε μία εβδομάδα προχώρησαν οι διαδικασίες κι έτσι έγινε η αγορά μικροεργαλείων, μίας τσάντας επειγόντων περιστατικών χρήσιμης στον ιατρό για πρώτες βοήθειες όταν απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου, μηχάνημα για εισπνοές, απινίδωση, Doppler αγγείων και κλίβανος αποστείρωσης εργαλείων, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη διότι χρειαζόμαστε τριφασικό ρεύμα και μέχρι στιγμής δεν το έχουμε εγκαταστήσει΄΄, σημειώνει η υπεύθυνη ιατρός του Π.Ι. Καμαρών, για να προσθέσει: ΄΄Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εγκαταστάθηκε μηχάνημα υπερήχων. Ο Σύλλογος ανέλαβε όχι μόνο τη χορηγία του μηχανήματος αλλά και τη μεταφορά του. Προσωπικά, μπήκα άμεσα στη διαδικασία της εκπαίδευσης των υπερήχων και είμαι τώρα τις μισές μέρες στο Ρίο για να εκπαιδεύομαι για τη διάγνωση των υπερήχων και τις υπόλοιπες μισές το χρησιμοποιώ στο ιατρείο΄΄.

Πόσο σημαντική είναι όμως η λειτουργία υπερήχου στο Ιατρείο; Η κ. Βασιλάκη τονίζει: ΄΄Πρέπει να είμαστε το μόνο Περιφερειακό Ιατρείο που διαθέτει υπέρηχο και τέτοιο εξοπλισμό. Και ειδικά μέσα στην καραντίνα φάνηκε πόσο σημαντικό είναι διότι οι ασθενείς δεν επιθυμούσαν να πάνε στο νοσοκομείο, κάναμε υπέρηχο και προλάβαμε καταστάσεις. Για παράδειγμα, ήδη υπάρχουν άνθρωποι που διαγνώστηκαν να έχουν πέτρες στη χολή και έχουν δρομολογηθεί τα χειρουργεία τους΄΄.

Με τη στήριξη του δήμου και με… αγάπη από τη Γερμανία

Η κ. Βασιλάκη σημειώνει πως για να γίνει «πράσινο» κτίριο, έγιναν παρεμβάσεις με την έγκριση του δήμου, που είναι: Καινούρια κλιματιστικά, ξηλώθηκαν όλα τα μπάνια και τοποθετήθηκαν νέα, καινούρια ηλεκτρολογική εγκατάσταση για να μπορέσουν να υποστηριχτούν όλα αυτά τα μηχανήματα, φωτισμός led σε όλο το κτίριο μέσα κι έξω. ΄΄Είναι πάρα πολλά αυτά που έγιναν και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν χωρίς τη στήριξη του δήμου και κυρίως δίχως τη στήριξη από τη Γερμανία. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω γραφειοκρατίας να συντονιστούν οι προμηθευτές με τη γερμανική εφορία, όμως τα καταφέραμε. Άλλωστε, όλα τα σημαντικά πράγματα επιτυγχάνονται σε ομαδική δουλειά. Αυτό που έχουμε επιτύχει οφείλεται και στην άριστη συνεργασία που έχω με τη συνάδελφό μου Χριστίνα Ζορμπά, αλλά και με τον προηγούμενο συνάδελφό μου που προϋπήρξα πολλά χρόνια, τον Τριαντάφυλλο Φέτση, με τα μέλη του Συλλόγου, τους διευθυντές μου, την 6η ΥΠΕ, με τους εθελοντές. Το αποτέλεσμα με ικανοποιεί βαθύτατα γιατί πέτυχα αυτό που ήθελα όταν ανέλαβα πριν από είκοσι χρόνια΄΄, υποστηρίζει ακόμη η ιατρός.

Αναμφισβήτητα, η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ωφελημένη από τη μέριμνα του γερμανικού συλλόγου, τα μέλη του οποίου, με τη δράση τους, αποτελούν μία δυνατή φωνή της Γερμανίας που νιώθει ότι οφείλει πολλά στην Ελλάδα και υποστηρίζει την επαρχία και όχι τα μεγάλα κέντρα και τα μαρτυρικά χωριά που ήδη έχουν κάποια μέριμνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτοβολταϊκή μονάδα μόνο κοστίζει 10.000 ευρώ, ενώ συνολικά η προσφορά των μελών του συλλόγου ανέρχεται σε περίπου 25.000 – 30.000 ευρώ.

Μελέτη για δημιουργία θεραπευτικού κήπου!

Ερωτηθείσα αναφορικά με το επόμενο… βήμα, δεδομένης της πρόθεσής της για συνεχή αναβάθμιση του ιατρείου, η κ. Βασιλάκη κάνει γνωστά τα εξής: ΄΄Έχουμε σχεδιάσει, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιατρείου, να δημιουργηθεί ένας θεραπευτικός κήπος, εκεί όπου οι ασθενείς θα ηρεμούν ψυχικά, κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Μάλιστα, γι’ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη και στην περιοχή μας ειδικά τώρα στην πανδημία. Ήδη, εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι επισκέπτες του ιατρείου, ακόμη και το ίδιο το προσωπικό, θα μπορούν να μπαίνουν σε έναν κήπο να… παίρνουν δυνάμεις για να συνεχίσουν. Οι θεραπευτικοί κήποι έχουν συγκεκριμένη δομή και τρόπο που στήνονται για να επιτύχουν αυτό το σκοπό. Είναι φιλικοί προς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτούς που έχουν κινητικά προβλήματα. Σκοπός μας είναι να έχει μεν τις απαιτούμενες αποστάσεις αλλά να μπορούν οι άνθρωποι να κάθονται και να συζητούν. Βέβαια θα έχει και σημεία απομονωμένα για την ηρεμία τους. Είναι μία μέθοδος που προάγει την κοινωνικότητα και τη συζήτηση και είμαι βέβαιη πως θα πετύχει και εδώ΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr