background img
banner
banner

Αξιοποίηση πρώην Χαρτοποιίας με ή χωρίς Φυσικοθεραπεία…

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ- ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Μπορεί στο ζήτημα της μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το Αίγιο στην Πάτρα να παρατηρείται μία στασιμότητα, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν έχει νομοθετήσει επ’ αυτού, ωστόσο στην περίπτωση που η αναχώρηση είναι απόφαση χωρίς… επιστροφή, τότε πλέον ανοίγει ο φάκελος «αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου». Και μπορεί οι απόψεις για το πώς μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη να διίστανται, το μόνο σίγουρο είναι πως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου, να δώσει αναπτυξιακή «πνοή» στην περιοχή.

Χρ. Μπούρας: ΄΄Για να φύγει το Τμήμα πρέπει να νομοθετήσει το υπουργείο΄΄

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πατρών Χρήστος Μπούρας, σε ερώτημα του protionline.gr για το πότε θα δρομολογηθεί επί του πρακτέου η μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, σημείωσε: «Δεν μπορώ να απαντήσω στο πότε θα γίνει η μεταφορά, αυτό αφορά το υπουργείο. Ο δικός μας ρόλος, όπως έχω ξαναπεί, έχει τελειώσει. Το υπουργείο, αν το επιθυμεί, πρέπει να νομοθετήσει. Στην Ελλάδα νομοθετούν μόνο τα υπουργεία, δεν νομοθετεί το Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται επομένως και προεδρικό διάταγμα και νόμος. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να μετακινηθεί Τμήμα».
Κάπως έτσι, κι ενώ το υπουργείο τηρεί «σιγή ιχθύος», δεχόμενο προφανώς τις πιέσεις κυβερνητικών βουλευτών, είναι βέβαιο ότι η Φυσικοθεραπεία και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσει στην οδό Ψαρών του Αιγίου, γεγονός που δίνει στον δήμο και τους φορείς ένα χρονικό αβαντάζ.

Ανταπόκριση από το γραφείο της υπουργού αλλά… χωρίς ημερομηνία

Την ίδια στιγμή, από το «μέτωπο» της διεκδίκησης, το μόνο νέο έχει να κάνει με τη μερική ανταπόκριση του υπουργείου στο αίτημα για συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά μας να δούμε την υπουργό, μας είπαν ότι θα μας δώσουν ημερομηνία για ραντεβού, πλην όμως δεν έχει γίνει΄΄. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, είπε: ΄΄Θα περιμένουμε πρώτα τη συνάντηση. Δεν θα κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Επιμένω στην απόφαση του συμβουλίου των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων΄΄.

Καλογερόπουλος: ‘‘Ο δήμος έδωσε, αλλά δεν πήρε…’’

Η πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου ότι σκοπεύει να προβεί σε νομικές κινήσεις ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του δήμου από τη μη ανάπτυξη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου στον εν λόγω χώρο, φανερώνει τις προθέσεις του απέναντι στο σημαντικότερο ακίνητο του δήμου αλλά και σε όλους όσοι είτε δεν αναγνώρισαν όλα τα χρόνια την προσφορά του δήμου για τη λειτουργία του Παραρτήματος είτε δεν το αξιολόγησαν σωστά.

΄΄Το πρώην ΤΕΙ Πατρών, μετέπειτα Δυτικής Ελλάδας και σημερινό Πανεπιστήμιο Πατρών, μαζί με τον τέως Δήμο Αιγίου και νυν Δήμο Αιγιαλείας, είχαν προχωρήσει σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχρεώσεις για τη λειτουργία του παραρτήματος στο Αίγιο. Από τον δήμο υλοποιήθηκαν στο έπακρον και με το παραπάνω οι υποχρεώσεις αλλά από την πλευρά της πολιτείας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου ελάχιστες ικανοποιήθηκαν. Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να κάνω όποιες νομικές κινήσεις χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο δήμος. Και τι εννοώ με αυτό: Ο δήμος χρησιμοποιεί κτίρια που δεν είναι δικά του, πληρώνοντας ενοίκιο, αιμορραγεί και τα πληρώνουν στο τέλος οι… πολίτες. Τα κτίρια αυτά, θα μπορούσαν απλά να στεγάζουν τις υπηρεσίες του δήμου και να αποφεύγουμε την περίπτωση να πληρώνουμε ενοίκια “από εδώ και από εκεί”΄΄, ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Υπό αυτή την έννοια, διαχρονικά, έχουμε υποστεί ζημιές. Υποχρεούμαι πλέον, να προσπαθήσω και να κάνω οποιεσδήποτε ενέργειες ώστε, να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά, αφού ο δήμος δικαιούται αυτά τα χρήματα από αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εκτελέσει τις υποχρεώσεις τους΄΄.

Τεράστια δυναμική με επανάχρηση του χώρου και στέγαση υπηρεσιών

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η εκτίμηση ότι και μόνον ο χώρος που φιλοξενεί το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, δύναται να φιλοξενήσει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε μισθωμένα ή άλλα κτίρια, πλην του Δημαρχείου. Από τη συζήτηση τoυ protionline.gr με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Λεωνίδα Καράμπελα προέκυψε η εν λόγω εκτίμηση, όταν αναφέρθηκε στη δυναμική των εγκαταστάσεων που έχει παραχωρήσει ο δήμος Αιγίου τότε στο ΤΕΙ Πατρών και μετέπειτα Δυτικής Ελλάδος. Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υπερχώρου με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου δεν απέχει πολύ από το πλάνο της δημοτικής αρχής, αν και θεωρείται ακόμη πρόωρο το να συζητείται πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος, δεδομένου ότι οι προσπάθειες για παραμονή του Τμήματος και κατ’ επέκταση και οι ελπίδες, είναι ακόμη ζωντανές…

Σχετικά με τη δυναμική όμως όλων των εγκαταστάσεων και την επανάχρηση των κτιρίων, ο δήμος δικαιούνται να κάνει πλάνα, δεδομένου ότι ένα εξ αυτών έχει ήδη πάρει τον δρόμο του. Την περασμένη Τρίτη ο δήμαρχος υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση της βασικής μελέτης για τα εννέα κτίρια της πρώην χαρτοβιομηχανίας με το επόμενο βήμα να είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εκτέλεση του μεγάλου έργου. Μία ακόμη σκέψη είναι η παραχώρηση στέγης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου σε ένα από τα κτίρια και (γιατί όχι) και της Αστυνομίας Αιγίου, με την εκτίμηση ότι υπάρχει επάρκεια χώρων και ευελιξία με περιθώριο αμεσότητας σε κατάσταση άμεσης δράσης. Έτσι και θα επιλαμβάνονται άμεσα των περιστατικών και θα περιφρουρούν και τον χώρο που βρίσκεται και κοντά στο λιμάνι.

Όλα τα… καλά, χωρούν στην πρώην Χαρτοποιία!

Βεβαίως, υπάρχουν και οι απόψεις αυτών που πιστεύουν πως οι εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας θα πρέπει να χρησιμεύσουν μόνο για δράσεις και υποδομές που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και με αυτό το σκεπτικό καταψηφίστηκε πριν λίγους μήνες η πρόταση μεταφοράς σε τμήμα των εγκαταστάσεων, των αποθηκών των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η εκτίμηση του κ. Καράμπελα είναι πως είναι τόσο μεγάλος ο χώρος που θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες της περιοχής. Είτε πρόκειται για επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς λόγους, είτε για τη συγκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου, είτε για τη στέγαση Πυροσβεστικής ή και Αστυνομίας, αποκτώντας τη μορφή διοικητηρίου, είτε υπηρετώντας τον πολιτισμό. ΄΄Το αρνητικό είναι ότι το 2011 που έγινε η συνένωση και η σύσταση του δήμου Αιγιαλείας, ο ενιαίος δήμος είχε 500 υπαλλήλους και σήμερα έχει απομείνει με τους μισούς περίπου με κάποιους από τους οποίους να ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση. Ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου πάντως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, από τη στιγμή που είναι τεράστιος. Ξέχωρα από τα εννέα κτίρια για τα οποία έχει δρομολογηθεί η μελέτη, υπάρχουν τόσοι υπαίθριοι ή στεγασμένοι χώροι στους οποίους μπορούν να στεγαστούν υπηρεσίες και δράσεις που θα βοηθήσουν πολύ την περιοχή. Για παράδειγμα, στο σημείο όπου υπάρχουν βαριά μηχανήματα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μουσείο της βιομηχανικής περιόδου. Επίσης, έχουμε προτείνει, στον υπαίθριο χώρο προς τα δυτικά να γίνει καθαρισμός και εκποίηση των μηχανημάτων ώστε να δημιουργηθεί χώρος εκδηλώσεις ίσως και ένα θεατράκι με σαρζανέτ΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr