background img
banner
banner

Απαγορεύσεις και περιορισμοί για να μην… πουν το νερό νεράκι

ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

Την απαγόρευση της κατανάλωσης νερού για άρδευση αλλά και περιορισμούς ως προς τη χρήση του ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για ορεινές κοινότητες τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Αιγιάλεια.

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος επάρκειας νερού στη μοναδική υδροδότηση των κατοίκων, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης για την άρδευση των κτημάτων. Συγκεκριμένα, με υπερεπείγουσες ανακοινώσεις της, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας γνωστοποίησε στους κατοίκους συγκεκριμένων κοινοτήτων της Αιγιάλειας αυστηρές απαγορεύσεις και περιορισμούς στη χρήση νερού, τόσο για άρδευση όσο και για οικιακή χρήση, με σκοπό προφανώς να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση που εκτός από σπατάλη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στις γεωτρήσεις, όπως σημειώνεται.

Η ανομβρία ενέτεινε το πρόβλημα

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Διαμάντω Βασιλακοπούλου, ΄΄πρόκειται για ένα παλιό πρόβλημα που αφορά τη χρήση πόσιμου νερού για τις ανάγκες της άρδευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές να στερούνται νερό ακόμη και για τα βασικά, με αποτέλεσμα και παλιότερα να έχουν ισχύσει περιορισμοί.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις περιοχές που από το δίκτυο ύδρευσης αυτόματα ποτίζονται και οι καλλιέργειες. Δεδομένου ότι φέτος δεν είχαμε πολλές βροχές και τα αποθέματα ύδατος είναι λίγα, αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε την άδρευση στις κοινότητες που αρδεύονται από την ύδρευση, καθώς προέχει να υπάρχει το αγαθό προς κατανάλωση΄΄.

Ποιες περιοχές αφορούν οι ανακοινώσεις

Οι επί μέρους ανακοινώσεις που αφορούν σε Αρραβωνίτσα, Βαλιμή, Ποταμιά και Άνω Ποταμιά αναφέρουν τα εξής: Αρραβωνίτσα (περιοχές Λιδορίκι, Άγιοι Θεόδωροι, Μαγαζιά): Για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος επάρκειας νερού στην μοναδική υδροδότηση των κατοίκων, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του νερού για την άρδευση των κτημάτων, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ΕΠΙΒΑΛΕΙ στους κατοίκους της ΤΚ Αρραβωνίτσας περιοχή Λιδορίκι, Άγιοι Θεόδωροι, Μαγαζιά γενική απαγόρευση άρδευσης των κτημάτων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου καθώς και περιορισμό στην απλή οικιακή χρήση από τις 8:00 πμ έως 8:00 μμ που πλέον θα ισχύουν για ολόκληρο το έτος. Καθιστούμε την προσοχή στους καταναλωτές καθώς η ευρύτερη περιοχή Αγίων Θεοδώρων κινδυνεύει να μείνει δίχως νερό και η γεώτρηση να καταστραφεί.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα συνεργεία της ΔΕΥΑ, θα ελέγχουν την εφαρμογή των ως άνω μέτρων και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα και θα γίνεται ΔΙΑΚΟΠΗ της παροχής ύδρευσης σύμφωνα και με την υπ αριθμό 71/2021 της 26 Μαΐου 2021 απόφαση του Δ/Σ της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.
ΒΑΛΙΜΗ: Για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος επάρκειας νερού στο δίκτυο ΥΔΡΕΥΣΗΣ που καλύπτει την περιοχή του οικισμού Βαλιμής σε εφαρμογή υπ αριθμό 71/2021 της 26 Μαΐου 2021 απόφαση του Δ/Σ της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ στους κατοίκους των οικισμού ΒΑΛΙΜΗΣ της Δ.Ε. ΑΚΡΑΤΑΣ του Δήμου Αιγιαλείας την απαγόρευση χρήσης νερού από το δίκτυο ύδρευσης για άρδευση αγρών, περιβολιών, κτλ. Συνεργεία της ΔΕΥΑ, θα ελέγχουν την εφαρμογή της ως άνω απόφασης και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα και θα γίνεται ΔΙΑΚΟΠΗ της παροχής ύδρευσης. Επίσης η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ενημερώνει ότι έγινε η προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και ο καθαρισμός των δεξαμενών.

ΠΟΤΑΜΙΑ, ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ: Για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος επάρκειας νερού στο δίκτυο ΥΔΡΕΥΣΗΣ που καλύπτει την περιοχή των οικισμών ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑΣ και ΠΟΤΑΜΙΑΣ και σε εφαρμογή υπ αριθμό 71/2021 της 26 Μαΐου 2021 απόφαση του Δ/Σ της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ στους κατοίκους των οικισμών ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑΣ και ΠΟΤΑΜΙΑΣ της Δ.Ε. ΑΚΡΑΤΑΣ του Δήμου Αιγιαλείας την απαγόρευση χρήσης νερού από το δίκτυο ύδρευσης για άρδευση αγρών, περιβολιών, κτλ. Συνεργεία της ΔΕΥΑ, θα ελέγχουν την εφαρμογή της ως άνω απόφασης και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα και θα γίνεται ΔΙΑΚΟΠΗ της παροχής ύδρευσης. Επίσης η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ενημερώνει ότι έγινε η προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, ο καθαρισμός των δεξαμενών και η επισκευή – συντήρηση της υδρομάστευσης της Υδροληψίας του οικισμού Άνω Ποταμιά.

Εκτέλεση έργων σε Αμπελόκηπους, Ροδοδάφνη και Ποροβίτσα

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΥΑΑ δεν σταματά τα μικρά έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν όμως μεγάλη σημασία. Όπως έκανε γνωστό στην «Π» ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄έχουμε ολοκληρώσει δύο έργα σημαντικά για τις κατά τόπους κοινωνίες. Το ένα αφορά την κατασκευή της δεξαμενής στους Αμπελόκηπους εκεί όπου αντικαταστάθηκε η παλιά που είχε πολλά προβλήματα με σύγχρονη μεταλλική χωρητικότητας 100 κυβικών έναντι 20 που ήταν πριν. Το άλλο έργο αφορά την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου μέσα στη Ροδοδάφνη, 1.500 μέτρων, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα χρόνιο θέμα που επιλύθηκε καθώς ήταν μέσα σε ιδιοκτησίες. Τέλος, έγινε αντικατάσταση αγωγού και παροχές στο δίκτυο στην Ποροβίτσα μετά από αιτήσεις πολιτών΄΄.

Νικολόπουλος: ‘‘Αναγνώριση της τεχνολογικής εξέλιξης της ΔΕΥΑ’’

Η αποτελεσματικότητα της ΔΕΥΑΑ άλλωστε, σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι που αναγνωρίζεται πανελληνίως, γι’ αυτό κι έχει αναπτύξει τόσες συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες και φορείς ανά τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις εγκαταστάσεις της δέχθηκε τρεις επισκέψεις τις τελευταίες ημέρες. Όπως εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος, ΄΄δεδομένης της αναγνώρισης της τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου της ΔΕΥΑΑ, με την εφαρμογή των σύγχρονων συστημάτων, παρουσιάζεται ενδιαφέρον από φορείς που θέλουν συνεργασία. Έτσι την Τετάρτη μάς επισκέφθηκε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος να προχωρήσουμε σε συνεργασία, με σκοπό την υποβολή πρότασης για ερευνητικά κονδύλια σε θέματα διαχείρισης νερού και λυμάτων΄΄.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε από αντιπροσωπεία της ΔΕΥΑ Πύργου με επικεφαλής την πρόεδρό της και μηχανικούς όπου έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις με σκοπό να δουν την τεχνολογική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού προχωρώντας και στις δικές τους εγκαταστάσεις σε αναβάθμιση με μεμβράνες.

Την Κυριακή 13/6, αναμενόταν αντιπροσωπεία της ΔΕΥΑ Πάτρας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων με σκοπό η κάθε μία υπηρεσία να παρουσιάσει ειδικές τεχνολογικές λεπτομέρειες που έχει αναπτύξει για να συνεργαστούν στο μέλλον. ΄΄Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η ανάπτυξή μας ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, γεγονός που μας φέρνει σε συνεργασία και με μεγαλύτερους φορείς κι αυτό είναι εμφανές και από τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί και από τα έργα που δρομολογούνται΄΄, πρόσθεσε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr