background img
banner
banner

“Βούλιαξαν” από κόσμο οι παραλίες στην Αιγιάλεια

ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΟΣΟ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΕΣΠΑΓΕ ΚΑΙ… ΣΠΑΕΙ ΚΟΝΤΕΡ

Σε αναζήτηση λίγης… δροσιάς βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι της Αιγιάλειας, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την απολύτως αποπνικτική ατμόσφαιρα του καύσωνα που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες, παρατηρήθηκαν στα Σελιανίτικα, την κοινότητα Συλιβαινιωτίκων αλλά και στην Αλυκή η οποία… “χτύπησε” μέχρι και 41 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Μικροί και μεγάλοι, ξεχύθηκαν στις ακτές του δήμου αναζητώντας έστω και για λίγο την… “λύτρωση” της θάλασσας, προκαλώντας κυριολεκτικά το αδιαχώρητο σε όλες σχεδόν τις παραλίες της περιοχής.

Από τα μέσα της βδομάδας αναμένεται νέος καύσωνας με την ίδια ένταση

Το κύμα ζέστης που επηρέασε σχεδόν το σύνολο των περιοχών σε επίπεδο δήμου (και όχι μόνο στις πεδινές περιοχές αλλά και στις ημιορεινές) ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και κορυφώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Ιουνίου, με τον κόσμο της Αιγιάλειας, αλλά και πολλούς εκδρομείς να… ξεχύνονται κυριολεκτικά σε κάθε σημείο “δροσιάς” ή σκιερό μέρος, ώστε να αντιμετωπίσουν τις θερμαντικές μάζες. Το βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου καύσωνα του φετινού θέρους δεν ήταν η διάρκεια, αλλά οι υψηλές τιμές… προτού καν το ρολόι δείξει το μέσον της ημέρας.

Οι θερμοκρασίες αυτές υποχωρούν σταδιακά από σήμερα και για τρεις ημέρες ακόμα, ενώ από τα μέσα της εβδομάδος αναμένεται νέος καύσωνας με την ίδια ένταση. Η δυσφορία που προκαλεί η άπνοια σε ορισμένους – κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ευπαθείς ομάδες – δίνει την αίσθηση της ζέστης σε κάποια σημεία της Αιγιάλειας ότι είναι… ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι. Μια μικρή “βόλτα” του protionline.gr στις περιοχές των Σελιανιτίκων, της κοντινής στην πόλη του Αιγίου Αλυκής και στην παραλία της Ακράτας (κοινότητα Συλιβαινιωτίκων) αρκεί να… δώσει μια πρώτη “γεύση” του τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στις ακτές.

Οι επίσημες οδηγίες λόγω του καύσωνα από τον δήμο Αιγιάλειας

Στο μεταξύ, από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος – Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας, δόθηκαν οι επίσημες οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών. Επισημαίνονται τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και ότι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνεργασία με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία ή άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας.

Συνίσταται η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. Ο δήμος επίσης, καλεί τους Αιγιαλείς να καταναλώνουν άφθονες ποσότητες υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Τέλος, οι οδηγίες αναφέρουν: Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, περιορισμός των λιπαρών τροφών και συχνά λουτρά. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι όλα τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες ή σακχαρώδη διαβήτη. Να σημειωθεί ότι η ανώτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε, ήταν στην παραλία της Αλυκής, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ το θερμόμετρο χτύπησε σε ορισμένες ώρες τις ημέρας του Σαββάτου τους… 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια στιγμή στα Σελιανίτικα οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου, στο μέσον περίπου της ημέρας.

Κρικέτος: «Δεν έπεφτε… καρφίτσα» το Σαββατοκύριακο στην Ανατ. Αιγιάλεια

Στην ακτογραμμή της κοινότητας των Συλιβενιωτίκων, το θερμόμετρο κατέγραψε ως ανώτερη τιμή τους 40° βαθμούς, με την εικόνα της παραλίας να… ¨βουλιάζει¨ κυριολεκτικά από τον πολύ κόσμο. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου της κοινότητας Παναγιώτη Κρικέτου, να αναφέρει στο protionline.gr:«Στην παραλία το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έπεφτε… καρφίτσα. Ο κόσμος είναι πραγματικά πολύς και η ζέστη αφόρητη. Νομίζω ότι είναι μια εικόνα που κάθε περιοχή του δήμου θα ήθελε να έχει, οι δρόμοι είναι γεμάτοι, οι εκδρομείς πάρα πολλοί και στις ακτές γίνεται το αδιαχώρητο προκειμένου οι λουόμενοι να βρουν λίγες στιγμές δροσιάς στη θάλασσα. Αυτό που συνέβη αν μη τι άλλο, είναι ένα ¨κύμα αισιοδοξίας¨ για την τουριστική κίνηση του τόπου και ο καλύτερος προπομπός που μπορούσαμε να έχουμε για τους επόμενους δύο – τρεις θερινούς μήνες».

Παπαδόπουλος: ‘’ Ένα ¨καζάνι που βράζει¨ η Αλυκή’’

Την ίδια στιγμή, στην πιο… famous παραλία της πόλης του Αιγίου, την Αλυκή, η παρουσία του κόσμου ήταν στην κυριολεξία ένα… καζάνι που βράζει, με τους λουόμενους να μην έχουν αφενός πού να παρκάρουν τα οχήματά τους από την τεράστια προσέλευση και αφετέρου να μην υπάρχει παρά λίγος μόνο χώρος ώστε να μπορεί να κινηθεί άνετα κάποιος. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του προέδρου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκής ¨Ο Άγιος Νικόλαος¨ Νίκου Παπαδόπουλου: «Γίνεται το αδιαχώρητο στην Αλυκή. Η έλευση των τουριστών και των ντόπιων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η παραλία της αποδεικνύει για άλλη μια φορά την δυναμική της. Το μικρό αεράκι που φυσούσε το Σάββατο, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την καθολική έλευση του κόσμου».

Ρόζος: Σελιανίτικα… εν όψει πεζοδρόμησης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του παραλιακού χωριού των Σελιανιτίκων μιλώντας στο protionline.gr για αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της επίσκεψης του καύσωνα στην περιοχή, αναφέρει: «Η κίνηση ήταν σε χαλαρά και μέτρια επίπεδα, δεν έγινε το αδιαχώρητο. Η ζέστη είναι πολύ μεγάλη και ο υδράργυρος χτύπησε ¨κόκκινο¨ στην παραλία μας». Σε ανάλογη ερώτηση του protionline.gr συμπλήρωσε για το θέμα της πεζοδρόμησης του παραλιακού δρόμου: «Ήμασταν η πρώτη κοινότητα που είχε την βούληση και πήρε απόφαση (έπειτα ακολούθησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου) για την πεζοδρόμηση. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής Ποσειδώνος αφορά τα Σελιανίτικα, οπότε αν δεν κλείσει η κίνηση κυκλοφορίας στον οικισμό, πεζοδρόμηση δεν μπορεί να γίνει. Αυτό φυσικά, είναι αποκλειστική ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, βάσει της αποφάσεως» αναφέρει ο κ. Ρόζος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr