background img
banner
banner

Ενόχλησαν οι υποδείξεις του Συντονιστή

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΝΟΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Οι προειδοποιήσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκου Παπαθεοδώρου, στη δεύτερη απορριπτική απόφαση της εναλλακτικής πρότασης προϋπολογισμού που κατέθεσε η παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ» και ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας, ενόχλησαν τους συμβούλους που στήριξαν την πρόταση. Θυμίζουμε ότι η πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου, έτυχε της στήριξης 20 συμβούλων την πρώτη φορά (είχαν ψηφίσει επίσης Γούτος και Ψυχράμη), με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην απόφασή της στις 21/5 να αναφέρει: «Αναπέμπουμε τον προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 του Δήμου Αιγιαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010, για τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 6 και 7 του εισηγητικού μέρους της παρούσας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αριθ. 76/2021 (ΑΔΑ: 9033Ω6Χ-8ΚΞ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανέλθετε με νεότερη απόφασή σας και καλούμε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία για την ψήφιση προϋπολογισμού, με θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ως προς την νομιμότητα σύνταξής του.»

Με διαφορετικό ύφος η δεύτερη απόφαση

Τη δεύτερη φορά η πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου πέρασε στο Συμβούλιο μόνο με την στήριξη της παράταξης Γούτου και η Αποκεντρωμένη στις 8/6 επανήλθε σε αυστηρότερο ύφος αναφέροντας: «Αναπέμπουμε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021 του Δήμου Αιγιαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010, για τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 8, 9 και 13 του εισηγητικού μέρους της παρούσας. Κατόπιν των ανωτέρω, η αριθ. 81/2021 (ΑΔΑ:99ΡΕΩ6Χ-ΟΞ6) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανέλθετε με νεότερη απόφασή σας και καλούμε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία για την ψήφιση προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο εισηγητικό μέρος της παρούσας, καθότι είναι επιτακτική ανάγκη, να περατωθεί η διαδικασία ψήφισης και επικύρωσης του προϋπολογισμού του Δήμου το ταχύτερο δυνατό.

Επισημαίνουμε ότι, είναι εις γνώση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Δήμου είναι η ύπαρξη ενός εν ισχύ προϋπολογισμού. Σε περιπτώσεις παρακώλυσης της λειτουργία του Δήμου ή ζημίας του Δήμου με οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλεται να αποδοθούν ευθύνες στα υπαίτια αιρετά όργανα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 232 έως 234 του ν.3852/2010 (Α΄87) όπως ισχύουν.»

Απαντούν με εξώδικο

Οι προειδοποιήσεις για απόδοση ευθυνών φαίνεται πως δε θα μείνουν αναπάντητες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζητούν εναλλακτικό προϋπολογισμό σε πείσμα των αποφάσεων της δημοτικής αρχής για δέσμευση κωδικών.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» και «ΜΠΡΟΣΤΑ» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τον προϋπολογισμό με τον δήμαρχο στο περιθώριο της συνάντησης για τη διάσωση της Φυσικοθεραπείας, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να κερνά ουίσκι τους καλεσμένους του στο δημαρχείο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στη φιλολογική συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση και τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν περισσότερο εν όψει της νέας συζήτησης για τον προϋπολογισμό την ερχόμενη Κυριακή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι Συντονιστής και δήμαρχος καλλιεργούν «κλίμα τρομοκρατίας».

Θεωρείται σχεδόν ειλημμένη απόφαση να απαντήσουν με εξώδικο στην Αποκεντρωμένη, με την προσφυγή κατά των αποφάσεων να είναι στο τραπέζι. Μέχρι χθες πάντως δεν είχε γίνει γνωστό για το πόσες εναλλακτικές προτάσεις θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Κυριακής, και εάν αυτές θα συμμορφώνονται και πως με τις υποδείξεις του Συντονιστή.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η κατά πληροφορίες αλλαγή των Συντονιστών των 5 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας από την κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης με φόντο τον προϋπολογισμό του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr