background img
banner
banner

Ι.Ν.Ο. ΑΙΓΙΟΥ: Η Κυρίαρχη Δύναμη Ανοικτής Θάλασσας στον Κορινθιακό

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο Ιστιοπλοϊκός Ναυτικός Όμιλος Αιγίου συμμετέχει μέσα στο 2021 στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση με σημαντικές δράσεις. Διοργανώνει αγώνες Ιστιοπλοϊας ανοιχτής θαλάσσης οι οποίοι εντάσσονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Ι.Ν.Ο.Α. και προσμετρούν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το προηγούμενο Σάββατο 12 του μήνα, ολοκληρώθηκε ο αγώνας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ – ΧΙΟΣ 1822», με μεγάλη συμμετοχή σκαφών και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Ανασταλτικό παράγοντα αποτέλεσε η απουσία του κόσμου στη μαρίνα (λόγω των μέτρων για την πανδημία), ωστόσο, εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που παρακολούθησαν το εντυπωσιακό θέαμα από το «μπαλκόνι του Κορινθιακού» στα Υψηλά Αλώνια, αλλά και από τα παραλιακά καφέ της πόλης. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός αλλά και πολύ δύσκολος για τους ιστιοπλόους λόγω της άπνοιας.

Λάκης Κωστόπουλος, Λάμπης Παναγιωτακόπουλος, Στρατής Προδρομάκης, Φώντας Πάγκαλος

Το φετινό αναλυτικό πρόγραμμα με τις επετειακές ονομασίες καθώς και μια μικρή ιστορική αναδρομή έχει ως εξής:

1821-2021
ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΜΕΓΑ ΚΡΑΤΟΣ

1) 16/05/2021: Ονομασία: ΥΔΡΑ – ΣΠΕΤΣΕΣ – ΨΑΡΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ
Όλα τα τουρκοκρατούμενα νησιά συμμετείχαν στον αγώνα. Η συμβολή των τριών ισχυροτέρων νησιών (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά) σε αριθμό πλοίων που διέθεσαν στην επανάσταση, αλλά και στη παροχή οικονομικής και διοικητικής στήριξης υπήρξε αξιοσημείωτη. Ήλεγξαν τους θαλάσσιους δρόμους απέκλεισαν στα στενά των Δαρδανελλίων τον ογκώδη οθωμανικό στόλο, επέβαλαν και διέσπασαν πολιορκίες και προκάλεσαν αντιπερισπασμό σε καθοριστικής σημασίας χερσαίες εκστρατείες.

2) 30-05-2021 Ονομασία: Παπανικολής – Ερεσός 1821
Λιμάνι Αιγίου – Περίπλους Τροιζονίων
Κατά την ναυμαχία της Ερεσού, η οποία διεξήχθη στις 27 Μαίου στον όρμο Ερεσού της Λέσβου ο Δημήτριος Παπανικολής πυρπόλησε με επιτυχία, το τούρκικο δίκροτο πλοίο του Οθωμανικού Στόλου.

3) 12/06/2021 Ονομασία: Κωνσταντίνος Κανάρης – ΧΙΟΣ 1822 – Λιμάνι Αιγίου – Λόγγος
(Τη νύχτα της 6ης προς 7ης Ιουνίου 1822 ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί με επιτυχία την τούρκικη ναυαρχίδα στη Χίο ως ανταπάντηση στη σφαγή της Χίου που έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου του 1822 από τον τούρκικο στόλο που απεβιβάσθη στο νησί. Η επιτυχής πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.000 περίπου ναυτών της τουρκικής ναυαρχίδας από τη μία και από την άλλη πλευρά την εξύψωση του ηθικού ολόκληρου του Ελληνισμού και την ανάδειξη του Κανάρη ως του «πιο εξόχου εκπροσώπου του ηρωϊσμού που η Ελλάδα όλων των εποχών μπορεί να υπερηφανεύεται»).

4) 26 & 27-06-2021 Ονομασία: Μπουμπουλίνα – Αγαμένων- Λιμάνι Αιγίου – Κόλπος Γαλαξειδίου
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825) διέθεσε όλη τη περιουσία της στον αγώνα, προμηθευόμενη κρυφά όπλα και πολεμοφόδια ναυπηγώντας το πλοίο «Αγαμένων» (με 18 πυροβόλα και 48 πήχεις μήκος, που κόστισε 75.000 τάλλαρα) καθώς και 2 ακόμα μικρότερα και συμμετέχοντας «ψυχή τε και σώματι» σε πάμπολλες πολεμικές επιχειρήσεις του αγώνα. Το όνομα της ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και θεωρήθηκε από πολλούς Ευρωπαίους εφάμιλλη με την Ζαν Ντ’ Αρκ ή με άλλες ηρωϊδες της Δυτικής Ευρώπης.

5) 4 & 5-09-2021 Ονομασία: ΜΙΑΟΥΛΗΣ – ΣΠΕΤΣΕΣ 1822- Λιμάνι Αιγίου – Όρμος Ναυπάκτου
Η ναυμαχία των Σπετσών ή αλλιώς ναυμαχία του Ναυπλίου, που διεξήχθη στις Σπέτσες από τις 8 έως τις 13 Σεπτεμβρίου του 1822 μεταξύ των Ελλήνων υπό τον ναύαρχον Ανδρέαν Μιαούλην και του Οθωμανικού στόλου. Είχε ως στόχο την ματαίωση των σχεδίων των Οθωμανών για την καταστροφή των δύο Ελληνικών ναυτικών βάσεων στις Σπέτσες και στην Ύδρα και να του καταστήσει αδύνατο τον ανεφοδιασμό των Τούρκων του Ναυπλίου, το οποίο επολιορκείτο από στεριάς από τον Δημήτριο Υψηλάντη και την Μπουμπουλίνα. Ο στόχος επετεύχθη με τη νίκη των Ελλήνων. Λίγο αργότερα το Ναύπλιο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων αγωνιστών.

6) 26-09-2021 Ονομασία: Ναυαρίνο 1827
Λιμάνι Αιγίου – Ανατολικές Ακτές Αιγίου
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου που είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη, έλαβε χώρα από τις 8 έως τις 20 Οκτωβρίου του 1827 στον κόλπο Ναυαρίνο στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και του οθωμανικοαιγυπτιακού στόλου. Η αίσια έκβαση της ναυμαχίας που είχε ως αποτέλεσμα την καταναυμάχηση του τουρκικού στόλου, έσωσε την ελληνική επανάσταση που έπνεε τα λοίσθια, σήμανε την απελευθέρωση της Ελλάδος και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

37 χρόνια Ιστιοπλοϊκός Ναυτικός Όμιλος Αιγίου

Ο Ιστιοπλοϊκός Ναυτικός Όμιλος Αιγίου ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στην ανοιχτή θάλασσα σε ολόκληρο τον Κορινθιακό. Διαθέτει στη δύναμή του 14 σκάφη και κάθε χρόνο διοργανώνει πρωτάθλημα Ιστιοπολοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης εγκεκριμένο από την Ομοσπονδία, με όλους τους διεθνείς κανόνες και οι αγώνες εντάσσονται στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του και για είκοσι χρόνια, ο χώρος (που του παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιάλειας) ανήκε στην ιστιοπλοϊκή αθλητική δύναμη του ΙΝΟΑ. Η μαρίνα κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο (με ιδίους πόρους) και από το 2004 η διαχείριση των εγκαταστάσεων πέρασε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιάλειας. Από τότε και μέχρι σήμερα ο ΙΝΟΑ είναι φιλοξενούμενος έναντι αντιμισθίου. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΙΝΟΑ έχει προχωρήσει σε μελέτες, έχοντας χωροθετήσει νέο καταφύγιο τουριστικών σκαφών, όμορα με τις σημερινές εγκαταστάσεις και αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες από το Λ.Τ. προκειμένου να βρεθούν οι πόροι που θα οδηγήσουν στην κατασκευή του.

«Η συνεργασία μας με το Λιμενικό Ταμείο είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα», τονίζει μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ομίλου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος και προσθέτει: «Ο ΙΝΟΑ διαφημίζει την Αιγιάλεια σε όλη την Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και αποτελεί το ναυταθλητικό καμάρι της πόλης και της περιοχής γενικότερα. Οι δράσεις και οι αγώνες μας είναι συνεχείς και σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και το τελευταίο διάστημα που είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας. Παρόλα αυτά, και πάντα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συνεχίζουμε τους αγώνες τη στιγμή που οι περισσότεροι όμιλοι σε όλη τη χώρα, λόγω covid, είναι ζήτημα να διοργάνωσαν 2 ή 3 στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Για το λόγο αυτό έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Κατά μέσο όρο διοργανώνουμε έξι αγώνες τον χρόνο, πάντα σε υψηλό επίπεδο και με μεγάλη συμμετοχή».

To Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ναυτικού Ομίλου Αιγίου είναι 9μελές και το αποτελούν: Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος (Πρόεδρος), Γεώργιος Δημόπουλος (Αντιπρόεδρος), Μιχαήλ Λασκαράτος (Αντιπρόεδρος), Μιχαήλ (Λάκης) Κωστόπουλος (Γ. Γραμματέας και Έφορος Ιστιοπολοϊας), Ξενοφών Πάγκαλος (Ταμίας), Γεώργιος Πανούτσος, Βασίλειος Κολοκυθάς, Αθανάσιος Καλαντζής, Ανδρέας Αλεξίου (Μέλη). Προπονητής του Ομίλου και Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνων είναι ο Ευστράτιος Προδρομάκης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr