background img
banner
banner

Κλοπή Πικάσο και Μοντριάν από Εθνική Πινακοθήκη: «Τον πήρα γιατί είχα πάθος», λέει ο 49χρονος οικοδόμος

Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε λόγο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την ανάκτηση των πινάκων των δυο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Βρέθηκε Έλληνας να στερήσει τον πίνακα του Πικάσο- Βρέθηκαν Έλληνες να τον επαναφέρουν», ενώ δήλωσε ότι επικρατεί έντονη χαρά και συγκίνηση για αυτή τη μεγάλη μέρα διότι ο πίνακας αυτός ήταν αφιερωμένος από τον Ισπανό καλλιτέχνη στην χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Τέλος, έστειλε το προσωπικό του μήνυμα: «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Στη συνέχεια πηρε τον λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εστίασε στη σημασία της ανάκτησης του πίνακα του Πικάσο για την Εθνική Πινακοθήκη: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού»

Ποιος είναι ο 49χρονος δράστης

Ο 49χρονος είχε «λευκό» ποινικό μητρώο και είναι οικοδόμος στο επάγγελμα.

Στους αστυνομικούς που τον ρώτησαν γιατί έκανε την κλοπή το 2012 τους απάντησε ότι «είχε πάθος με την τέχνη».

Ο 49χρονος υποστήριξε πως ό,τι έκανε το έκανε μόνος του, χωρίς συνεργό, προσθέτοντας ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση να πουλήσει τους πίνακες.

Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί πήρε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους πίνακες ο 49χρονος απάντησε ότι «αυτούς βρήκα μπροστά μου» προσθέτοντας για άλλη μια φορά ότι ποτέ δεν είχε προσπαθήσει να τους πουλήσει.

Όσον αφορά το τρίτο έργο τέχνης που έκλεψε, το σχέδιο ζωγραφικής του Ιταλού ζωγράφου Guglielmo Caccia (Moncalvo), ο 49χρονος αποκάλυψε πως όταν τον αφαίρεσε ο ίδιος τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να λερώσει το έργο τέχνης και στη συνέχεια αφού τον τσαλάκωσε τον πέταξε στην τουαλέτα.

Η υπόθεση που εδώ και εννέα χρόνια απασχολούσε τις αρχές, εξιχνιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας (28.06).

Οι πίνακες που εκλάπησαν παρουσιάστηκαν το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά την συνέντευξη Τύπου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την παρουσίαση της εξιχνίασης «Έλληνας στέρησε τον πίνακα, Έλληνες τον βρήκαν».

Από την πλευρά της η κυρία Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «μεγάλη συγκίνηση» από την ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο υπενθυμίζοντας ότι «ο πίνακας έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους Έλληνες καθώς φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του Πικάσο».

«Γι’ αυτό ήταν αδύνατο να πουληθεί ή να εκτεθεί πουθενά γιατί ήταν αποδεδειγμένα προϊόν κλοπής», τόνισε η κυρία Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ίδια «14 Μαΐου του 2021 η Πινακοθήκη άνοιξε τις πύλες της και δύο μήνες μετά επουλώνει το μέγιστο τραύμα της».

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr