background img
banner
banner

«Λάβετε τώρα μέτρα για τη σταφίδα»…

ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑ

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών συνεχίζει να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τους φορείς αλλά και τους σταφιδοπαραγωγούς της χώρας για την επιτακτική ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων έτσι ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη καταστροφή για την σταφίδα, που «απειλεί» να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Η σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού, που συνεκλήθη από την Π.Ε.Σ. το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στο ίδιο «μήκος κύματος» με το συναινετικό κλίμα της απόφασης των παρατάξεων της Περιφέρειας όπως εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εξήχθησαν ανάλογα συμπεράσματα και αποφασίστηκε η υποβολή αντίστοιχων προτάσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ και τρεις μήνες η Π.Ε.Σ. ζητά απόσυρση του πλεονάσματος της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που προέκυψε από τα μέτρα του κορωνοϊού, ωστόσο δεν εισακούστηκε εγκαίρως. Τώρα έστω και την ύστατη στιγμή καλεί το υπουργείο να μεριμνήσει, να λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει προτείνει και να μην αφήσει το προϊόν χωρίς πρόνοια διότι είναι μαθηματικά βέβαιον πως αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη…

Ποιοι παρέστησαν στη σύσκεψη στην Π.Ε.Σ.

Στο κάλεσμα της διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης της Αιγιάλειας, της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και του συνόλου των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σταφίδας, ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου, ο Γιώργος Παπανδρέου δια του εκπροσώπου του Γιώργου Αθανασόπουλου, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηλείας καθώς και ο εξαγωγέας σταφίδας Μηνάς Μελισσείδης. Στόχος ήταν να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μείζον θέμα των αποθεμάτων Κορινθιακής σταφίδας που, εξ αιτίας της πανδημίας, παραμένουν αδιάθετα.

Έγινε κοινώς αποδεκτό ότι τα μεγάλα αποθέματα σταφίδας, που για πρώτη χρονιά παραμένουν αδιάθετα, θα οδηγήσουν σε δυο μήνες στην κατάρρευση της τιμής του προϊόντος και στην εξαθλίωση του παραγωγού, με βέβαιο επακόλουθο την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Ομόφωνα στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους την άμεση λήψη μέτρων για την σωτηρία της Κορινθιακής σταφίδας, με την εφαρμογή προγράμματος για την άμεση απόσυρση των αδιάθετων αποθεμάτων από τους εξαγωγείς με την “απόσταξη κρίσης” και τον “πράσινο τρύγο “ για τον παραγωγό.

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Εφαρμογή προγράμματος ανάλογου του οινοποιητικού τομέα με “πράσινο τρύγο για τον παραγωγό” και “απόσταξη κρίσης”»

Αναφορικά με τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε: «Στις στις 25 Ιουνίου συναντηθήκαμε με τους βουλευτές του Νομού μας που αγωνιούν κι αυτοί για την τύχη της σταφιδοκαλλιέργειας και των σταφιδοπαραγωγών για να πάρουμε θέση με προτάσεις για την λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, εξ αιτίας της πανδημίας, και να αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειες καθώς ο χρόνος είναι πολύ ασφυκτικός. Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας περίμεναν βέβαια ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές του Νομού μας. Παρότι είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα κάποιοι σήμερα δεν μας θυμήθηκαν… κρίμα. Ο χρόνος πιέζει και η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα πριν είναι πολύ αργά. Κάνουμε ύστατη έκκληση στην πολιτεία να λάβει ΑΜΕΣΑ πρόνοια για την Κορινθιακή σταφίδα όπως καλώς έκανε και με άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία. Να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες της μικρής συντεχνίας εμπόρων που με διάφορους τακτικισμούς κωλυσιεργούν την λήψη απόφασης από το ΥΑΑΤ με προφανείς επιδιώξεις… Αυτό η πολιτεία δεν πρέπει να το αφήσει να συμβεί. Θα είναι η καταστροφή για τη σταφίδα και για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς΄΄.

΄΄Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το προϊόν και τον σταφιδοπαραγωγό με συγκεκριμένα μέτρα που επανειλημμένα και προ πολλών μηνών της έχουμε ζητήσει μαζί με όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το σύνολο των Σταφιδικών Συνεταιρισμών, Επιμελητήρια (πλήν….;; της Αχαΐας), την Περιφέρειά μας, την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), τον Σύνδεσμό Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλούς άλλους΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., καταλήγοντας: ΄΄Η μη ΑΜΕΣΗ εφαρμογή προγράμματος για την σταφίδα ανάλογου του οινοποιητικού τομέα με “πράσινο τρύγο για τον παραγωγό” και “ απόσταξη κρίσης” για τους εξαγωγείς θα οδηγήσει στην κατάρρευση της τιμής της σταφίδας, στην οικονομική εξαθλίωση του σταφιδοπαραγωγού και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό, εκεί όπου δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα αλλά καταγράφηκε η βούληση για μέριμνα για το προϊόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να στηρίξει το αίτημα της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών. Μάλιστα, εξέδωσε και ψήφισμα το οποίο προωθήθηκε αναλόγως.

Απορία για τη στάση του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Κι ενώ οι διοικούντες της Π.Ε.Σ. προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον αν δεν μπορέσει να βγει στην αγορά η σταφίδα στην έκταση που γινόταν διαχείριση της πρώτης ύλης σε όλη την Πελοπόννησο, όχι μόνο δεν τυγχάνουν της υποστηρικτικής στάσης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, αλλά διαπιστώνουν αδράνεια. Μιλώντας και για την αρνητική στάση του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως προς το αίτημα της Π.Ε.Σ. ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε: ΄΄Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο κ. Νικολούτσος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο είπε ότι στήριξε τις δύο μικρές επιχειρήσεις εμπορίας σταφίδας που λειτουργούν στον νομό του, σε αντίθεση με το δικό μας, το Επιμελητήριο Αχαΐας που όχι μόνο δεν στήριξε την πρόταση της μεγαλύτερης εξαγωγικής, της συνεταιριστικής οργάνωσής μας, αλλά τρεις μήνες τώρα δεν μας έχει καλέσει καν να μας ακούσει παρά τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, έστειλε δυσφημιστική επιστολή για τη συνεταιριστική οργάνωσή μας, δηλαδή την οργάνωση των σταφιδοπαραγωγών. Πώς μπορώ να λειτουργήσω ως πρόεδρός της; Το δικό μου Επιμελητήριο δεν με ακούει το άλλο λειτουργεί με τοπικιστικά κριτήρια, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να πάμε σε άλλο Επιμελητήριο; Περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες να μας ακούσει ο κ. Μαρλαφέκας, να άρει το δυσφημιστικό περιεχόμενο της επιστολής που έχει στείλει στο υπουργείο και εκφράζουμε παράλληλα την απορία μας «γιατί κινείται κατ’ αυτόν τον τρόπο;»΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr