background img
banner
banner

Λιγότερες οι δράσεις για το περιβάλλον, πιο καθαρές φέτος οι παραλίες!

ΚΟΨΙΜΟ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Πιο «φτωχές» είναι φέτος οι δράσεις συλλόγων και φορέων τής Αιγιάλειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον covid-19 που ίσχυαν μέχρι πριν λίγες μέρες, δεν επέτρεψαν συναθροίσεις για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, ωστόσο, εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι ότι ο δήμος, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια και οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι προστατεύοντας το περιβάλλον διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους!

Τα σχολεία αφυπνίζουν

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές για το μέλλον, είναι οι δράσεις των σχολείων της περιοχής, με τους μαθητές, αφενός να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και αφετέρου να λαμβάνουν τα μηνύματα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Έτσι και την Παρασκευή, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, «βροντοφώναξαν» «Φροντί-ΖΟΥΜΕ το περιβάλλον κάθε μέρα… δημιουργούμε με καπάκια και στέλνουμε το σύνθημα της Ανακύκλωσης “Recycle”… με τη βοήθεια της κας Λένιας συμμετέχουμε, ανακυκλώνουμε, στηρί-ΖΟΥΜΕ τη γωνιά ανακύκλωσης του σχολείου μας», δημιουργώντας όμορφες εικόνες από καπάκια.

Η ευθύνη προς τη φύση ανήκει σε όλους…

Τη ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο Αρίων», καλεί σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας: ΄΄Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί με απόφαση του ΟΗΕ, υπενθυμίζει σε όλους μας την ευθύνη απέναντι στη φύση, η αειφορία της οποίας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής στον πλανήτη μας. Υπό το φάσμα της κλιματικής αλλαγής, η “πράσινη μετάβαση” πρέπει να έχει ως προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος και όχι να αφεθεί στο έλεος της όποιας επενδυτικής μανίας (ΑΠΕ, εξορύξεις κ.ά.), υπέρ του κέρδους των ολίγων και εις βάρος της αειφόρου ανάπτυξης΄΄.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων, τονίζει: ΄΄Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της το συνεχώς διογκούμενο κύμα αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης και των οικολογικών οργανώσεων, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, σε κάθε μορφή επένδυσης. Είναι σημαντικό να αποκλείονται και να αποτρέπονται επενδυτικές πρωτοβουλίες σε περιοχές φυσικού κάλλους και ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ειδικότερα μετά από “ύποπτες” φυσικές καταστροφές. Η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση της περιοχής Natura στα Γεράνεια Όρη, μετά από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, θα αποτελέσει σοβαρό “δείγμα γραφής” για τις προθέσεις των αρμοδίων. Οψόμεθα!΄΄.

dav

Καθαρισμός από χόρτα σε σημεία της Αλυκής από τον Σύλλογο

Κι αν για πολλούς, κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικός στρέφει τα βλέμματα στην Αλυκή, λόγω του υδροβιότοπου, για ορισμένους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Αιγίου “ Ο Άγιος Νικόλαος “καλεί όλους να αφυπνιστούν και να συμμετέχουν καθημερινά στην προστασία του πλανήτη μέσα από ατομικές ή συλλογικές δράσεις. Όπως τονίζει, ΄΄η γη έχει την καθημερινή μας ανάγκη, προστατεύουμε τα δάση, τα βουνά, τις θάλασσες, τις παραλίες, τους υδροβιότοπους τον αέρα την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας. Φροντίζουμε την καθαρή αναπνοή του πλανήτη μας και την βιωσιμότητά του που είναι το μέλλον μας΄΄.

Έτσι ο Σύλλογος προχώρησε σε μία συμβολική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με δαπάνες του συλλόγου, καθαρίστηκαν από τα χόρτα, τα πρανή και τα ρείθρα στον δρόμο προς τέρμα Αλυκής (οδό Απόλλωνος), καθώς και στην κατοικημένη περιοχή της Αλυκόβρυσης, ενώ υπολείπονται μικρές παρεμβάσεις καθαριότητας περιμετρικά του υδροβιότοπου.\

«Δεμένα τα χέρια» εθελοντών και συλλόγων

Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός ότι οι ακτές της Αιγιάλειας βρίσκονται σε καλή κατάσταση από άποψη καθαριότητας με τον covid από τη μία να έχει «δέσει τα χέρια» των εθελοντών από την άλλη όμως, οι πρόεδροι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, μεριμνούν έτσι ώστε οι παραλίες των κοινοτήτων τους να είναι καθαρές. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διγελιωτίκων «Ο Άγιος Ανδρέας» Σοφία Ξυνού, αναφέρει ερωτηθείσα από το protionline.gr: ΄΄Ο Σύλλογός μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί δράσεις, όμως φέτος δεν ήταν σαφές ποια θα είναι η κατάσταση με τα μέτρα κι έτσι δεν μπορέσαμε να οργανώσουμε κάτι για την Ημέρα Περιβάλλοντος΄΄.

Πρωτοβουλία για καθαρισμό του βυθού από την Κοινότητα Σελιανιτίκων

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική δράση προγραμματίζει η Τοπική Κοινότητα Σελιανιτίκων με τη βοήθεια εθελοντών επαγγελματιών δυτών. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Ρόζος, ΄΄έχουμε προγραμματίσει μία δράση για τον καθαρισμό του πυθμένα της θάλασσας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου μας. Θα συνεισφέρουν επαγγελματίες πιστοποιημένοι δύτες, με σκοπό, αφενός να καθαριστεί ο βυθός σε ένα μεγάλο τμήμα των Σελιανιτίκων και αφετέρου να δείξουμε στον κόσμο την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υπάρχει, εξηγώντας τις συνέπειές της΄΄.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την Κυριακή δεν είχε προγραμματιστεί η μέρα που θα διεξαχθεί η δράση, που θα είναι ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ανάλογα με το πότε θα ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες για την «επιχείρηση καθαρισμού». Όσο για το σημείο που θα επιχειρήσουν, θα είναι στο ύψος του Αλσυλλίου Σελιανιτίκων, στην ανατολική πλευρά της ακτής μέχρι το κατάστημα του Φλοίσβου.

Ενέργειες των προέδρων με τη συνεισφορά του δήμου

Στην παραλία Άκολης επίσης δεν προβλέπεται δράση συλλόγων για τον καθαρισμό της ακτής. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος στo protionline.gr, ΄΄σαν κοινότητα έχουμε κάνει ενέργειες στο μέτρο του δυνατού, έχουμε καθαρίσει, έχουμε κόψει χόρτα ούτως ώστε η παραλία να είναι καθαρή και ελκυστική για τους επισκέπτες. Με παρέμβαση της κοινότητας υπήρξε χορηγία εργατών και μηχανημάτων από το Τμήμα Πρασίνου του δήμου κι έτσι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις΄΄.

΄΄Κάθε χρόνο υπήρχαν συμβολικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που άφηναν αποτέλεσμα και βοηθούσαν το έργο μας. Φέτος ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις απαγορεύονται, οπότε τα σχολεία φέτος δεν ενεργοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση΄΄, είπε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαιώνα Βασίλης Τζαβάρας. Επισήμανε ωστόσο τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Κοινότητα ώστε η παραλία να είναι έτοιμη για τους λουόμενους, λέγοντας: ΄΄Μεριμνούμε για τον καθαρισμό της παραλίας μας. Αναθέτουμε σαν κοινότητα σε κάποια άτομα τις εργασίες και με τη βοήθεια ενός ατόμου από τον δήμο καθαρίζουμε τα σημεία, κόβουμε τα χόρτα και προσπαθούμε για το καλύτερο. Έχουν τοποθετηθεί όλες οι υποδομές και ο εξοπλισμός, εκτός από τις καμπίνες στην παραλία μας, κάτι που αναμένεται αυτή την εβδομάδα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr