background img
banner
banner

«Μέτωπο» εμπόρων αντιπολίτευσης για την πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΚΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πλήρη άρση της πεζοδρόμησης του τμήματος της οδού Μητροπόλεως, από το ύψος της οδού Μελετοπούλων ως τη Ρωμανιώλη, ζητούν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πάνω μέρος της οδού έως τη Σολωμού, με τον Εμπορικό Σύλλογο πλέον να… ορθώνει τη σημαία της επανάστασης! Στο πλευρό τους τίθενται και οι επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων, με τον δήμαρχο ωστόσο να αναλύει το σκεπτικό της μερικής πεζοδρόμησης και να εμφανίζεται διαλλακτικός…

Η σύσκεψη συνεκλήθη από το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου τη Δευτέρα στα γραφεία του, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής που έχουν συστήσει οι θιγόμενοι, όπως παρουσιάζονται, καταστηματάρχες, προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Λάμπη Παπαδόπουλο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη, Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστείδης Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Πάνος Γεωργόπουλος και η αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών τής οδού Μητροπόλεως. Οι καταστηματάρχες θέλησαν να έχουν και την άποψη όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου, μετά και τις συναντήσεις με τον δήμαρχο Αιγιαλείας και αντιδημάρχους, οι οποίες τελικά απέβησαν άκαρπες.

Από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου, σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη, τονίζεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόγνωσης, απογοήτευσης αλλά και αγωνίας για το μέλλον των μαγαζιών των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πάνω από το πεζοδρομημένο τμήμα και οι οποίοι κάνουν λόγο για κατάρρευση των τζίρων τους.

Εκ μέρους του Συλλόγου τονίζεται πως οι καταστηματάρχες ανέφεραν πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: ΄΄Αισθάνονται προδομένοι από την δημοτική αρχή. Με την κίνηση αυτή θέλουν να ξέρουν κατά πόσο η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και του δήμου εν γένει είναι στο πλευρό τους. Όπως τόνισε η επιτροπή, αυτή την στιγμή πρόκειται για την επιβίωσή μας, τις οικογένειές μας, τα μαγαζιά μας, τα παιδιά μας. Μετά από ένα LOCK DOWN παραπάνω του ενός έτους,ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, το κλείσιμο της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας της πόλης που έφερε τα μηδενικά ζήτα, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα΄΄.

Λ. Παπαδόπουλος: «Τέρμα το πείραμα, τίθεται θέμα επιβίωσης»

Όπως μετέφερε στο protionline.gr ο κ. Παπαδόπουλος, ΄΄οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθει καθίζηση τζίρων, άλλοι κατά 50% κι άλλη καταγράφουν καθολική απώλεια. Υπάρχει γυναίκα επαγγελματίας που επί τρεις συνεχείς ημέρες ανέφερε πως είχε μηδενικό τζίρο. Εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι. Στην πρόταση για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων τονίστηκε πως ίσως χρονικά δεν θα διαφοροποιήσει την κατάσταση, δεδομένου ότι θα καθυστερήσουν να εξεταστούν. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συγκέντρωσης την Παρασκευή, στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας΄΄. Επίσης, συμπλήρωσε: ΄΄Το εγχείρημα απέτυχε. Τέρμα τα πειράματα. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης΄΄.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαδόπουλος παίρνοντας το λόγο,αναφέρθηκε σε μαγαζιά με μηδενικά ταμεία. ΄΄Εκτός από τις διαμαρτυρίες των περίοικων,των μόνιμων κατοίκων, των μηχανικών που αναλύουν ακριβώς και εμπεριστατωμένα , πως ηκεντρική αρτηρία μιας πόλης και μοναδική έξοδος δεν μπορεί να πεζοδρομηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει η κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών για μηδενικά ζήτα΄΄, σημείωσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ΄΄εμείς κάναμε το αυτονόητο να σταθούμε στο πλευρό τωνσυναδέλφων μας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, με θλίψη αλλά και οργή, είπε πωςέρχεται στη θέση των συναδέλφων της οδού Μητροπόλεως και δεν μπορεί να διανοηθεί ναγυρίζει στο σπίτι του χωρίς ένα ευρώ, χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσει την οικογένειά του και από την άλλη όλα τα έξοδα να τρέχουν κανονικά. Δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχει κάποια Δημοτική Αρχή που οδηγεί εν γνώση της πλέον, σε τέτοια απόγνωση μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών. Για αυτό και συντάσσεται στο πλευρό των συναδέλφων του για ολική άρση του μέτρου της πεζοδρόμησης. Οι εκπρόσωποι των καταστημάτων  είπαν ακόμα χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα πλέοναφορά όλη την Μητροπόλεως ακόμα και τα καταστήματα μετά τα φανάρια. Όλο αυτόγύρισε μπούμερανκ  και αντί να κάνει ελκυστική την αγορά έφερε αντίθετα αποτελέσματα με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Τόνισαν μάλιστα  πως πρέπει να αποδεχτούν το λάθος τους, οι υπεύθυνοι και όχι ναμας εμπαίζουν.

Αν έστω υπήρχε η πιθανότητα η Δημοτική αρχή να ενδιαφερόταν ουσιαστικά για ταμαγαζιά μας και τους ανθρώπους αυτής της πόλης, θα έδινε έστω το πρωί την οδό στηνκυκλοφορία και όχι το απόγευμα που εκ των πραγμάτων λόγω ζέστης δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Μάλιστα το ανέλυσαν ακόμα περισσότερο λέγοντας πως από τα επτά απογεύματα της εβδομάδας με αυτό το μέτρο τα καταστήματα είναι ανοικτά μόλις τα τρία, σύνολο 9 ώρεςαπό τις σαράντα που λειτουργούν την εβδομάδα. Τέλος αναρωτήθηκαν με τι κριτήριο πάρθηκαν αυτές οιαποφάσεις, ερήμην της πόλης και των κατοίκων της. Μεταξύ άλλων ακούστηκε από τους απογοητευμένους καταστηματάρχες: «Ένα τέτοιο μέτρο όταν βλέπεις πως δεν λειτουργεί και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα το βγάζεις χθες»΄΄.

Τι ανέφεραν οι επικεφαλής των παρατάξεων

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος μεταξύ άλλων είπε πως εδώ και δεκαπέντε χρόνια αναφέρεται σε πεζοδρόμους όχι όμως στην Μητροπόλεως και στην Κλ. Οικονόμου…” Από τα Χριστούγεννα του 2019 που έκλεισε ο δρόμος για λίγο διάστημα φάνηκαν τα προβλήματα. Το να θέλουμε να δείξουμε προοδευτικό πρόσωπο και να απαιτούμε πεζόδρομο χωρίς να υφίσταται κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων πρέπει να το σταματήσουμε.  Οι τακτικές στο πόδι πρέπει να κοπούν”, ενώ ολοκληρώνοντας είπε: «Είμαι στην διάθεσή σας». Μάλιστα πρότεινε ως κάποια λύση τα ασφαλιστικά μέτρα λόγω πτώσης τζίρου.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βασιλική Ψυχράμη, μεταξύ άλλων είπε: «Η στάση του Δημάρχου επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά. Δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις, έχοντας βάλει τον εαυτό του πολύ ψηλά. Θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν παρθεί απόφαση για άρση της πεζοδρόμησης θα πρέπει να τηρηθεί, αλλιώς θα προχωρήσουμε στα αρμόδια όργανα».

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος τάχθηκε στο πλευρό των εμπόρων για άνοιγμα της οδού. Ήδη ο συνδυασμός είχε εκφράσει με δελτίο Τύπου την αντίθεσή του στο κλείσιμο της οδού. Μάλιστα όπως δήλωσε: «Οι νοοτροπίες του να μην υπολογίζεις τον κόσμο και να μην λαμβάνεις υπόψη ακόμα και τους μηχανικούς οι οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν αφήνουν περιθώρια και εναλλακτικές. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που γίνεται. Δεν πρέπει να δεχόμαστε κάποιος να διαχειρίζεται έναν δήμο σαν να είναι δική του επιχείρηση».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή λόγω προσωπικού κολλήματος δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση, απέστειλε όμως στο email του συλλόγου τις προτάσεις του συνδυασμού της.

Υπέρ της εξεύρεσης λύσης οι εκπρόσωποι των φορέων

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης άκουσε με προσοχή όλους τους φορείς καιόπως είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τηνπεζοδρόμηση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση άμεσα για όλους».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάνος Γεωργόπουλος είπε πως ΄΄είναι δίκαιο το αίτημα των καταστηματαρχών της Οδού Μητροπόλεως και ως τέτοιο πρέπει να το δει το δημοτικό συμβούλιο. Ιδιαίτερα μετά από το κλείσιμο της αγοράς λόγω COVID πρέπεινα βρίσκονται λύσεις που θα ικανοποιούν όλους και όχι να δημιουργούνται προβλήματα΄΄.

Οι αποφάσεις…

Τελικά αποφασίστηκε από όλους τους παριστάμενους: 1.Να στηρίξουν με όποιο τρόπο το άνοιγμα της οδού, ακόμα και με δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς το κλείσιμο της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας,περισσότεραπροβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε. 2.Να το φέρουν ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιοαιτώντας το άνοιγμα της οδού και την ψήφιση από το σώμα. 3.Να βγάλουν μαζί και οι τρεις συνδυασμοί δελτίο τύπου στήριξης προς τους επαγγελματίες που ζητούν άνοιγμα της Οδού Μητροπόλεως.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΓΟΥΤΟ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Καλογερόπουλος: «Προτεραιότητα μας ο αδύναμος πολίτης που δεν μπορεί να μεταβεί στην παραλία»

Ερωτηθείς από τo protionline.gr σχετικά με το αίτημα για πλήρη απόσυρση του μέτρου της πεζοδρόμησης του τμήματος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Η δημοτική αρχή έχει πάντα την πρόθεση να δημιουργήσει δομές για τη διευκόλυνση των πεζών κι αυτό είναι φιλοσοφία της αδιαπραγμάτευτη. Αν η διευκόλυνση της κυκλοφορίας δεν είναι σε βάρος των πεζών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δρούμε σε σχέση με τη Μητροπόλεως. Ήδη, αξιοποιώντας τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί κορωνοϊού και μέσα στα πλαίσια που ο νόμος επιτρέπει που ισχύει έως 30/9, έχουμε λάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες έτσι όπως είναι γνωστές. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ως αρμόδια αρχή, πήρε απόφαση για τις ώρες που δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης από τους πεζούς στο τμήμα της Μητροπόλεως που είναι η επέκταση του κήπου των Υψηλών Αλωνίων. Η απόφαση αφορά άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και επετράπη να κυκλοφορούν αυτοκίνητα και σε αυτό το τμήμα μέχρι το τέλος Αυγούστου κατά όλες τις ώρες πλην των 10.00 -2.00 προκειμένου να υπάρχει και μία ανάσα για τους ανθρώπους της πόλεως που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε παραλιακούς οικισμούς και είναι αναγκασμένοι λόγω των σφιχτών οικονομικών δεδομένων ή και άλλων παραγόντων, να παραμείνουν στην πόλη. Η ευαισθησία μας αυτή για τους οικονομικά αδύναμους, είναι άξονας της σκέψης μας και πρώτη προτεραιότητα. Επομένως, εφόσον είναι χρηστικό και εφόσον θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε αδύναμους πολίτες που δεν μπορούν να μεταβούν στην παραλία να πίνουν έναν καφέ να το κάνουν με ασφάλεια σε ένα τμήμα πεζοδρόμησης, υλοποιούμε την απόφαση. Εάν αυτό που είναι προτεραιότητά μας δεν χρειάζεται και κριθεί πως δεν υπάρχει λόγος, πραγματικά θα επιτραπεί η πλήρης κυκλοφορία΄΄.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος που ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο, αποφασισμένος να τελειώσει το θέμα πριν αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης 29/6 οι δύο άντρες, προκειμένου να κλειστεί το ραντεβού, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έδειξε κατανόηση, κάτι που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που έκανε στo protionline.gr.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr