background img
banner
banner

Μπαίνει τέλος στο αδιέξοδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟΨΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΤΟΥ – ΨΥΧΡΑΜΗ 

Συνεχίστηκε και το βράδυ της Τετάρτης 16/6 ο «πυρετός» διαβουλεύσεων ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων που απείχαν από την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αιγιαλείας την περασμένη Κυριακή για τον προϋπολογισμό. Ο Χρήστος Γούτος και η Βάσω Ψυχράμη, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αρχικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν και το βράδυ της Τρίτης 15 Ιουνίου σε μία προσπάθεια να βρουν κοινή συνισταμένη εν όψει της σημερινής επαναληπτικής συνεδρίασης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι δύο επικεφαλής θεωρούν υπαίτιο για το αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό, τον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος με την «προκλητική του στάση» δυναμίτισε το κλίμα συναίνεσης που απαιτούσε η διαδικασία, ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι οι συνέπειες για το δήμο αλλά και τους συμβούλους που επιμένουν σε μη σύννομες προτάσεις προϋπολογισμών είναι μεγάλες.
Με αυτά τα δεδομένα και υπό τον κίνδυνο να χαθεί η επιχορήγηση του 1,6 εκ. ευρώ από το υπ. Εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού η διαδικασία αποδοχής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30/6, η δημοτική ομάδα της παράταξης Γούτου συνεδρίασε χθες βράδυ για λήψη απόφασης, ωστόσο θα περιμένει τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας Ψυχράμη για να ξεκαθαρίσει αν θα καταθέσουν κοινή εναλλακτική πρόταση για προϋπολογισμό.

Οι δύο παρατάξεις όμως μπορεί και να μην καταθέσουν πρόταση, αφήνοντας έτσι το πεδίο στη δημοτική αρχή να περάσει τη δική της, αν και πάντα υπάρχει η πρόταση Παπακωνσταντινόπουλου που αυτή τη φορά έχει την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Η στάση της δημοτικής αρχής

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, θέλοντας να προλάβει επικοινωνιακά τις εξελίξεις, το πρωί της περασμένης Κυριακής, εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση, ρίχνοντας τις ευθύνες στην αντιπολίτευση για το αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό.

Αργότερα όταν φάνηκε ότι το συμβούλιο θα ματαιωνόταν λόγω αποχής των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη και του ανεξάρτητου Γκίκα, ο δήμαρχος για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για καταλογισμό της οικονομικής ζημιάς από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης, θέτοντας τους απόντες συμβούλους προ των ευθυνών τους.
Την επόμενη το πρωί, ο δήμαρχος ανακοίνωσε και συνέντευξη Τύπου για το μεσημέρι της Τρίτης 15/6, προφανώς με σκοπό να συνεχίσει το επικοινωνιακό μπαράζ της επίρριψης ευθυνών στην αντιπολίτευση, ωστόσο με παρέμβαση συμβούλων της ομάδας του που επιθυμούσαν από την αρχή μια πιο συναινετική στάση, όπως η Μαρία Τσουκαλά, η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε μία εβδομάδα αργότερα.

Βεβαίως η δημοτική αρχή είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα έχοντας τη δική της πρόταση, η οποία έχει την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, ωστόσο το ζητούμενο είναι ο δήμος να αποκτήσει προϋπολογισμό, έτσι δεν θα έλεγε όχι σε σύννομη εναλλακτική πρόταση. Όλα δείχνουν ότι απόψε θα βγει «λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αιγιαλείας, αφού ο χρόνος τελειώνει και σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος οδηγείται στα «βράχια». Όμως, ελλοχεύει και ο κίνδυνος της αναβολής του συμβουλίου, αφού από την αντιπολίτευση Γούτου – Ψυχράμη, θα ήθελαν να γνωρίζουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό της μεταφοράς των απορριμμάτων (1.590.000€) προκειμένου να καταθέσουν την εναλλακτική τους πρόταση.

ΜΠΡΟΣΤΑ: Εναλλακτική πρόταση με τροποποιήσεις σε κωδικούς

Εντωμεταξύ, την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας για την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε για τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021, έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α)».

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη είχε καταθέσει εξ αρχής τη γνωστή εναλλακτική πρόταση που αφορούσε μείωση της επιχορήγησης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. από τον δήμο κατά 200.000 ευρώ με ισόποση αύξηση επτά άλλων κωδικών ώστε να καλύπτουν μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. η πρόταση δεν ψηφίστηκε στην ψηφοφορία .Σε συνέχεια στη δεύτερη συνεδρίαση υπέβαλαν την ίδια εναλλακτική πρόταση η οποία ψηφίσθηκε από το Δ.Σ., αλλά απορρίφθηκε στη συνέχεια από την Αποκεντρωμένη σε σύντομο χρόνο. Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε στην τρίτη συνεδρίαση όπου κατατέθηκε η ίδια εναλλακτική πρόταση με κάποια επιπλέον διαφοροποίηση όπου ψηφίσθηκε από το Σώμα, αλλά απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη.΄΄Επειδή η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης με διαφοροποίηση κάποιων κωδικών δεν σήμαινε ότι συμφωνούσαμε με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό που θεωρούμε ότι απέχει από τις πραγματικές ανάγκες του δήμου και των δημοτών, ζητήσαμε να ψηφιστεί ξεχωριστά και να αφίσταται του υπόλοιπου προϋπολογισμού όπως ο νόμος το επιτρέπει. Όμως ο διαχωρισμός αυτός δεν έγινε δεκτός από το προεδρείο του δημ. συμβουλίου, κακώς κατά την άποψή μας΄΄, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, τονίζοντας πως η μη ψήφιση μέχρι τώρα προϋπολογισμού βαρύνει αποκλειστικά την Δημοτική Αρχή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Χωρίς προϋπολογισμό ο δήμος θα «κλοτσήσει» το 1,6 για τα ληξιπρόθεσμα…

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» προς δημοτική αρχή και παρατάξεις κρούουν Οικονομική και Νομική Υπηρεσία του δήμου, καθώς στην περίπτωση που από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προκύψει σύννομος ρεαλιστικός προϋπολογισμός, τότε συνεπάγεται αδυναμία λήψης επιχορήγησης για τα ληξιπρόθεσμα του δήμου…
Αυτομάτως, το οικονομικό αυτό «βάρος» πέφτει στη σημερινή (6.00μ.μ.) κρίσιμη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θεωρείται η «μητέρα των μαχών», δεδομένου ότι από αυτή θα κριθούν πολλά και πολλοί.

Το πρωτοφανές γεγονός ότι στα μέσα Ιουνίου ο δήμος Αιγιαλείας δεν έχει προϋπολογισμό, αποκτά πολύ σοβαρές προεκτάσεις καθώς οι συνέπειες αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές ως προς την αδυναμία λειτουργίας. Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να παραληφθεί το ποσό του 1.608.499,03€, τότε ο δήμος είναι σαν να «κλωτσά» μία τεράστια ευκαιρία… προτιμώντας να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το «πολύπαθο» ταμείο του… Το πρώτο «καμπανάκι» ήχησε από την Οικονομική Υπηρεσία που με έγγραφό της προχθές προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι εάν μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του δήμου, υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη μη δυνατότητα απορρόφησης του ποσού της επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 1.608.499,03€, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δήμου.

Η δεύτερη προειδοποίηση ήρθε από τη Νομική Υπηρεσία του δήμου προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας πως εάν απολεσθεί το ποσό λόγω της μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ο δήμος θα αναγκαστεί να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από ίδιους πόρους, καθώς θα έχει απολέσει τη δυνατότητα αυτής της ευεργετικής οφειλής για τους ΟΤΑ ύψους 1.608.499,03€.

Εφαρμογή διοικητικών, οικονομικών και ίσως ποινικών κυρώσεων για την απώλεια του ποσού…

Στην εισήγησή της, η Νομική Υπηρεσία καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ταμείο του Δήμου 1.608.499,03€ σε περίπτωση μη ψήφισης του προϋπολογισμού και απώλειας της δυνατότητας αξιοποίησης του ποσού της επιχορήγησης αυτής, θεωρώντας αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διοικητικές, οικονομικές, και ενδεχομένως ποινικές κυρώσεις για την απώλεια του ποσού…

Ήδη, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία, έκθεση με τις επιπτώσεις στον δήμο, της μη ύπαρξης προϋπολογισμού, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις, όπως ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr