background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τα προϊόντα τής Αιγιάλειας

ΣΤΑΦΙΔΑ – ΛΕΜΟΝΙ ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ – ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Οι δυσμενείς συνέπειες των μέτρων του covid-19 και οι μειωμένες παραγωγές έχουν δημιουργήσει τεράστιο κλίμα ανασφάλειας στους παραγωγούς της Αιγιάλειας και των τριών κύριων προϊόντων που παράγει.

Τα αποθέματα της σταφίδας λόγω μειωμένης ζήτησης, τα άκοπα λεμόνια στα δέντρα και το «δυσεύρετο» ελαιόλαδο δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση που πλήττει ανεπανόρθωτα το αγροτικό εισόδημα, τις εμπορικές δραστηριότητες γύρω από την προώθηση των προϊόντων και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

Ως απόρροια του κορωνοϊού χαρακτηρίζει τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, εστιάζοντας στη μειωμένη ζήτηση που υπήρξε εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του κλάδου της εστίασης για πολλούς μήνες στην Ευρώπη.

Θα φτάσουν στον Πρωθυπουργό για τη σταφίδα

΄΄Η όλη κατάσταση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές τροφίμων κι αυτό είναι εμφανές σε όλη την Ευρώπη. Η σταφίδα είναι προϊόν της εστίασης, με αποτέλεσμα, παρότι πέρυσι η παραγωγή δεν ήταν μεγάλη, να έχουμε αδιάθετες ποσότητες. Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης με το αδιάθετο προϊόν και θα πάρει θέση ώστε είτε να γίνει ένα μέρος απόσβεσης ή να ληφθούν κάποια άλλα μέτρα όπως έγινε και με το αμπέλι. Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, προσπαθώ να ενημερώσω και τον Πρωθυπουργό, καθώς είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Από τη μία κάναμε έναν αγώνα χρόνων να ενταχθεί η σταφίδα στην αναδιάρθρωση, το πετύχαμε με καλό ποσό και από την άλλη φτάσαμε τώρα σε σημείο να κινδυνεύουμε να πάει χαμένο το πρόγραμμα κι αυτό θα είναι κρίμα και για το προϊόν και για την Αιγιάλεια΄΄, σημείωσε στο protionline.gr ο κ. Σωτηρόπουλος, εμφανώς προβληματισμένος.

Δυσεύρετο και ακριβό το ελαιόλαδο

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ποσοτήτων ελαιολάδου, παρά τη μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό, είναι μία πρωτοφανής κατάσταση κι αυτό οφείλεται στη φετινή μειωμένη παραγωγή. ΄΄Είχαμε μία χρονιά ελλειμματική με πολύ μειωμένες έως ανύπαρκτες παραγωγές ειδικά στη δική μας περιοχή, ωστόσο είχαμε καλή ποιότητα. Η εκτίμησή μας είναι ότι ούτε η νέα χρονιά θα είναι καλή από άποψη παραγωγής ωστόσο το ελαιόλαδο θα πιάσει καλή τιμή για όσους έχουν παραγωγή. Θα εξαρτηθούν πολλά από τη φροντίδα του παραγωγού και τις καιρικές συνθήκες΄΄, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄το λάδι σήμερα βρίσκεται σε ανοδική πορεία εν συγκρίσει με προηγούμενα χρόνια΄΄.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φτάσει να πωλείται προς 3,70 ευρώ το κιλό με τις ποσότητες όμως να εξαντλούνται.

Για το ελαιόλαδο μίλησε στo protionline.gr και ο ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου, Σωτήρης Κούσκουρης. Όπως είπε, ΄΄η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, ενώ τα αποθέματα αυτή τη στιγμή είναι μικρά στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία χρονιά που θα έχει καλή τιμή για τον αγρότη αρκεί να προσέξει λίγο την ποιότητα το βιοσπόριο λόγω υγρασίας και τις καλλιέργειες που πρέπει να κάνει. Δείχνει ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη από τη φετινή. Δηλαδή από τους 200.000 τόνους ελαιολάδου που παρήγαγε φέτος η χώρα φαίνεται πως θα πάμε στους 250.000 τόνους, όχι βέβαια στους 320.000 που θα ήταν το ιδανικό για μας΄΄.

Σε ό,τι αφορά το τι επικρατεί στις αγορές σε συνάρτηση με το ελαιόλαδο, ο κ. Κούσκουρης, σημείωσε: ΄΄Οι αγορές είναι ήρεμες και η ζήτηση πλέον είναι περιορισμένη διότι στο εξωτερικό έχουν προμηθευτεί τις αναγκαίες ποσότητες περιμένουν τη νέα παραγωγή. Πολλά θα κριθούν από την κατανάλωση του καλοκαιριού απ’ όπου θα φανεί κι αν ο καταναλωτής θα αντέξει την αύξηση της τιμής΄΄.

΄΄Όπως και να έχει, η νέα χρονιά παρουσιάζει ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο από την άποψη ότι οι ποσότητες θα είναι σχετικά περιορισμένες. Αυτό είναι καλό για τον παραγωγό βέβαια διότι το εμπόριο κινείται με ένα ποσοστό κέρδους που είναι περίπου το ίδιο΄΄, κατέληξε ο ιδιοκτήτης της ΕΛΦΑ.

Λεμόνια άκοπα, τιμές εξευτελιστικές

Την ίδια στιγμή, μία καταστροφική χρονιά για το λεμόνι έκλεισε στην Αιγιάλεια ενώ τίποτα δεν προμηνύει ότι η νέα θα είναι καλύτερη.

Περιγράφοντας την κατάσταση όπως έχει σήμερα, ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος αναφέρει πως ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής φέτος έμεινε πάνω στα δέντρα. ΄΄Η χαμηλή τιμή του προϊόντος έκανε πολλούς παραγωγούς να το εγκαταλείψουν. Ακόμη κι όταν το Πάσχα πρόσκαιρα έφτασε τα 40-45 λεπτά το κιλό ίσως πίστεψαν πως θα φτάσει 60 λεπτά και δεν το έκοψαν. Όμως αυτή η μικρή άνοδος της τιμής ήταν μία αναλαμπή, για να κατρακυλήσει γρήγορα η τιμή στα 25 λεπτά που είναι σήμερα για τα ελάχιστα και όχι και τόσο καλής ποιότητας που έχουν απομείνει. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να τα κόψουμε και με 20 λεπτά διότι μένοντας στα δέντρα κάνουν κακό και στην μελλοντική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για λεμόνι αλλά για λιγοστές ποσότητες παραγινομένων΄΄, επισημαίνει ο κ. Λουκόπουλος.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους παραγωγούς, η κατάσταση με το λεμόνι έχει πλήξει αλυσιδωτά κι άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Λουκόπουλος οι έμποροι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο και στην Κορινθία. Επίσης, έκλεισε και το ένα εργοστάσιο με χυμούς, ενώ το άλλο έπαιρνε λεμόνι για 7 λεπτά το κιλό…

΄΄Είναι νωρίς να μιλάμε για τη νέα χρονιά όμως και μόνο που σε πολλές περιπτώσεις ο καρπός έμεινε στα δέντρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε μειωμένη παραγωγή΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, φέροντας ως παράδειγμα, κτήμα στην περιοχή της Τέμενης με 30 τόνους λεμόνια, από τα οποία τα μισά είναι πάνω στα δέντρα και τα μισά στο έδαφος…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr