background img
banner
banner

Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος: Δυναμική επιστροφή στους αγώνες τριάθλου

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Στις 6 Ιουνίου 2021, στον αγώνα τριάθλου που έγινε στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, έλαβαν μέρος οι καλύτεροι τριαθλητές της χώρας. Ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Αιγιώτης στο άθλημα, ο Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στην ενεργό δράση και ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στον αγώνα. Με χρόνο 4 ώρες και 16 λεπτά κατέλαβε την 4η θέση στη γενική κατάταξη και την 1η στην ηλικιακή κατηγορία του, θέτοντας δυνατή υποψηφιότητα για ένα καλό πλασάρισμα και πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στην Ν. Ζηλανδία. Ο αγώνας που θα δώσει την πολυπόθητη πρόκριση στον Παναγιώτη είναι το Half Ironman Greece στο Κόστα Ναβαρίνο στις 24 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για έναν πολύ απαιτητικό αγώνα με περισσότερες από 1500 συμμετοχές αθλητών από όλο τον κόσμο. Ο στόχος του εκεί θα είναι μια θέση μέσα στις πρώτες πέντε και σίγουρα στις πρώτες δυο θέσεις της κατηγορίας 35-39 που θα οδηγήσουν στην απευθείας πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17/10/1986 και μεγάλωσε στο Αίγιο, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Από μικρή ηλικία και με την στήριξη των γονιών του, ασχολήθηκε με την μουσική μαθαίνοντας μπουζούκι και βυζαντινή μουσική έχοντας επιρροές από τον παππού του, Παναγιώτη Χριστοδουλόπουλο, που διετέλεσε ιεροψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Αιγίου. Στα 18 του φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής τελειώνοντας με ειδίκευση στην διδασκαλία φωνητικής στο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι και το στεριανό λαούτο. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, η γνωριμία του με δυο πολύ σημαντικούς ανθρώπους, τον Γεώργιο Τσαφούλη και τον Φώτη Καραμουσαντά, ήταν ο λόγος που ξεκίνησε την ενασχόληση του αρχικά με την κολύμβηση και έπειτα με το αγώνισμα του τριάθλου. Οι δυο προπονητές αποτέλεσαν πρότυπα για τον ίδιο και με την καθοδήγηση αλλά και την βοήθειά τους τον μύησαν στον κόσμο των αθλημάτων αντοχής. Το τελευταίο διάστημα (μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου έζησε για τρία χρόνια) διαμένει στην Κέρκυρα. Στο δρομικό κομμάτι ο Παναγιώτης ανήκει στον «Αθηνόδωρο» και έχει τρέξει σε διάφορους πανελλήνιους και διασυλλογικούς αγώνες δρόμου στο παρελθόν. Kαι όπως τονίζει χαρακτηριστικά για τον Αιγιώτικο σύλλογο: «Οι προπονητές και οι παράγοντες κάνουν απίστευτη δουλειά και για αυτό έχουν καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια ο Αθηνόδωρος να βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία σωματεία στίβου ολόκληρης της Ελλάδας. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν με έχουν βοηθήσει και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό». Να σημειώσουμε, ότι βρίσκεται στα «σκαριά» και η δημιουργία τριάθλου στον «Αθηνόδωρο» όπου ο Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος θα ηγηθεί της προσπάθειας του νεοσύστατου αθλητικού τμήματος του συλλόγου.

Παναγιώτη, πότε ξεκίνησες να συμμετέχεις σε αγώνες τριάθλου;
Το 2008 ήταν ο πρώτος μου αγώνας και μέχρι σήμερα έχω συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα τριάθλου αλλά και διάθλου. Έχω επίσης συμμετάσχει σε βαλκανικά πρωταθλήματα τριάθλου καταλαμβάνοντας την 4η θέση το 2009 στη Βάρνα της Βουλγαρίας αλλά και σε ευρωπαϊκά κύπελα τερματίζοντας μέσα στην 30αδα. Το τρίαθλο για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί ίσως το πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα αντοχής αποτελούμενο από την εξής αλληλουχία αθλημάτων: κολύμβηση- ποδηλασία- τρέξιμο. Τα αγωνίσματα αυτά λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικό χώρο πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αθλητές είναι πάντα εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης κάνοντας την προσπάθεια τους ακόμη πιο δύσκολη.

Η μετακόμιση – οικογενειακώς – στο εξωτερικό πότε προέκυψε;
Το 2015 αποφάσισα μαζί με την οικογένεια μου να μετακομίσουμε στο Λονδίνο για τρία χρόνια. Εκεί κατάφερα να αποκτήσω την πιστοποίηση του προπονητή τριάθλου και να εργαστώ ως προπονητής σε διάφορους συλλόγους τριάθλου του Λονδίνου. Μετά από μια άτυχη στιγμή, το 2019 χρειάστηκε να υποβληθώ σε επέμβαση λόγω τραυματισμού στους κοιλιακούς και φέτος παρά τις τόσες αντιξοότητες λόγω Covid-19, κατάφερα να κάνω την επανεμφάνιση μου και μάλιστα με μοναδικό τρόπο κερδίζοντας την 4η θέση στον πρώτο αγώνα της χρονιάς μετά την άρση των απαγορεύσεων.

Ποια διαδρομή θεωρείται ιδανική για να μπορέσει να πετύχει τον καλύτερο δυνατό χρόνο ένας τριαθλητής;
Η πιο γρήγορη διαδρομή στην απόσταση του Half Ironman αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί από την ομάδα του Almiraman που βρίσκεται στην Κατερίνη. Είναι η πιο ευθεία διαδρομή ποδηλάτου και τρεξίματος ενώ και η θάλασσα είναι αρκετά φιλική τις περισσότερες φορές. Η διαδρομή αυτή, αν δεν υπάρχει δυνατός άνεμος και υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα θέτει υποψηφιότητα ίσως για ένα νέο χρονικό ρεκόρ, ιδιαίτερα φέτος που όπως έδειξαν, αρκετοί αθλητές βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα γίνει πάλι μια δυνατή μάχη για τις πρώτες θέσεις στην Κατερίνη. Η συμμετοχή μου δεν είναι σίγουρη εκεί μιας και θα είναι περίπου ένα μήνα πριν τον αγώνα – στόχο μου και μπορεί να μην ταιριάξει με το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθώ.

Πόσο κοστίζει ο αθλητικός εξοπλισμός ενός τριαθλητή και ποιος τον καλύπτει;
Ο εξοπλισμός κοστίζει από 1000€ έως 15000€ ή ακόμη και παραπάνω αν θελήσει και μπορεί κάποιος να διαθέσει χρήματα. Στο επίπεδο που βρίσκομαι εγώ ο εξοπλισμός και ιδιαίτερα το ποδήλατο, κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ και είναι ένα κομμάτι στο οποίο αυτή την στιγμή υστερώ σε σχέση με τους αντιπάλους μου. Ο εξοπλισμός καλύπτεται αυτή την στιγμή από εμένα, αλλά οποιαδήποτε βοήθεια και ιδιαίτερα από την τοπική κοινωνία θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Με τη μουσική ασχολήθηκες επαγγελματικά;
Με τη μουσική έχω ασχοληθεί στο κομμάτι του τραγουδιού. Έχω τραγουδήσει σε διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες και τα τελευταία 2 χρόνια συνεργάζομαι με την ορχήστρα των Rebelions που έχει ως βάση την Κέρκυρα.

Πως γίνεται η επιλογή του ποδηλάτου σε αγώνα τριάθλου; Και τι ποδήλατο χρησιμοποιείται; Χρονομέτρου ή δρόμου;
Ένα ποδήλατο χρονομέτρου είναι απαραίτητο όταν η διαδρομή έχει μεγαλύτερα κομμάτια ευθείας. Αυτό όμως δεν αποκλείει ότι ένα ποδήλατο δρόμου είναι ακατάλληλο για τέτοιου είδους ευθείες διαδρομές αφού πολλές φορές ανάμεσα στους επαγγελματίες του εξωτερικού θα δούμε ακόμα και ποδήλατα αλουμινίου να προτιμούνται αφού είναι πιο «μαλακά» και συνεπώς πιο ξεκούραστα. Επομένως είναι προσωπική επιλογή του κάθε αθλητή που εξαρτάται από την διαδρομή αλλά και εν τέλει από την εμπειρία του αθλητή αφού ένα ποδήλατο χρονομέτρου είναι και πιο δύσκολο στην οδήγηση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι καλό είναι κάποιος, αν έχει την δυνατότητα, να δοκιμάσει και τα δυο για να δει τι του ταιριάζει».

Η ενασχόληση με το άθλημα του τριάθλου μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι αλλά ο Παναγιώτης έχει πολύ ισχυρό κίνητρο. Απώτερος στόχος του είναι να επηρεάζει και να εμπνέει με την προσπάθεια του τους ανθρώπους γύρω του και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά (συμπεριλαμβανόμενης της μικρής του κόρης Κοραλίας) ώστε να μπουν στο χώρο του αθλητισμού. Ένα τέτοιο κίνητρο μόνο παραπάνω ώθηση μπορεί να δώσει! Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος αναζητά ανθρώπους, φορείς ή εταιρίες που έχουν τα ίδια οράματα και ίδια φιλοσοφία με εκείνον, ώστε με την βοήθειά τους να συμπορευτούν μαζί έως τον τελικό του στόχο!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr