background img
banner
banner

“ΠΟΡΤΕΣ ΑΓΡΙΔΙΟΥ – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ”: Η ωδή της έναρξης της λευτεριάς στην Αιγιάλεια

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΩΝΑΚΡΙΔΑ

Οι θεατρικές παραστάσεις, οι ομιλίες και οι ξεχωριστές εκδηλώσεις του διημέρου στις θέσεις Περιστέρα και Σόλος της Ανατολικής Αιγιάλειας το Σαββατοκύριακο 26-27/6, αποτέλεσαν σημαντικό μάθημα ιστορίας για ντόπιους και επισκέπτες, ενισχύοντας το αίσθημα υπερηφάνειας. Ο ξεσηκωμός εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας “πέτυχε” με την πρώτη κιόλας τουφεκιά όπως ακριβώς… “πέτυχε” και διακόσια χρόνια αργότερα, ερμηνευμένος από την καλύτερη “ομάδα” της σύγχρονης κοινωνίας, τους διοργανωτές και εκφραστές των συγκεκριμένων εκδηλώσεων του προηγούμενου διημέρου.

Οι τοπικοί ήρωες που γεννήθηκαν για να… γράψουν την ιστορία με το αίμα τους

Οι υπέροχες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ηρωικά χωριά της Ανατολικής Αιγιάλειας Περιστέρα και Σόλος, είχαν… πολλαπλή και μεγάλη σημασία για τη σύγχρονη ζωή του τόπου στην “μετά τον κορωνοϊό” εποχή: Ο σκοπός, ήταν να μπορέσει να γνωρίσει όλος ο κόσμος, ονόματα που μέχρι σήμερα ίσως να μην ήξερε: Σολιώτης, Χαραλάμπης, Παμπούκης, Θεοχαρόπουλος ή Πάτζος. Μαζί με αυτούς, υπήρξαν πολλοί ακόμα αγωνιστές – ήρωες που γεννήθηκαν για να… γράψουν την ιστορία του τόπου με το αίμα τους. Ήταν δεκατέσσερις του Μάρτη του 1821 όταν… ουσιαστικά ξεκινάει ο ένοπλος αγώνας κατά των Τούρκων κατακτητών, στην θέση Καστράκι. Εκείνη την ημέρα, η μάχη μεταξύ των Οθωμανών του Δράμαλη και των Ελλήνων της επανάστασης έγινε σώμα με σώμα. Η ιστορία, διάλεξε και… έδειξε τον νικητή και τον μετέπειτα ¨άρχοντα¨ της Αιγιάλειας: Την λευτεριά! Ο παρατεταμένος και αιματηρός αγώνας ξεκίνησε με την “πρώτη τουφεκιά” στο γραφικό χωριό Αγρίδι, υπογράφοντας έτσι την πρώτη σελίδα του μαγικού ¨βιβλίου¨ της Ελληνικής Επανάστασης και τον δρόμο προς την απόλυτη ελευθερία.

Με την στήριξη Περιφέρειας, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και ανθρώπων με αρκετό ταλέντο οι εκδηλώσεις

Διακόσια χρόνια αργότερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αναγέννησις” έκανε για άλλη μια φορά το ηθικό και ιστορικό του χρέος και διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων που όχι μόνο κέρδισε τα βλέμματα και τις εντυπώσεις, αλλά πάνω από όλα, συγκίνησε απόλυτα όλους όσους παρακολούθησαν τις όμορφες δράσεις της ιστορίας της Αιγιάλειας. Ο “αεικίνητος” Σύλλογος της Ακράτας, δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστεί και πρωτοστατεί σε ανάλογες τέτοιες εκδηλώσεις, όμως αυτή την φορά είχε μαζί του δύο… “υπερ-ατού” που έδωσαν την απόλυτη ώθηση στο να διοργανωθούν και να διεξαχθούν οι δύο δράσεις με επιτυχία: Την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας αφενός και την συμμετοχή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, αφετέρου.

Τσουκαλά: «Η Ακράτα επιβεβαιώνει τη “φήμη” που έχει στο πολιτιστικό χάρτη»

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ερωτώμενη από το protionline.gr για το ποια είναι το πιο σημαντικό “μήνυμα” των εκδηλώσεων, ανέφερε: “Αναδεικνύουμε τη συμμετοχή της Νωνακριδας στην επανάσταση. Τα πρώτα τουφέκια στον αγώνα, στο Αγρίδι και την ηρωική θυσία στο Καστράκι, στο “Σούλι” της Αχαΐας. Όλος ο Μοριάς από άκρη σε άκρη δίνει “φτερά” στον αγώνα για την ελευθερία. Θέλω να σημειώσω, την αρμονική συνεργασία με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και την άψογη προσπάθεια τους. Η Ακράτα επιβεβαιώνει τη “φήμη” που έχει στο πολιτιστικό χάρτη. Με σεβασμό, με προσωπική δουλειά και με πολύ πάθος να αναδείξουν τη πανέμορφη περιοχή τους. Είμαστε στο πλάι τους” λέει η κ. Τσουκαλά.

Να σημειωθεί, ότι το Καστράκι, ανήκει στις πέντε περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανάλογο περιστατικό με αυτό του Ζαλόγγου. Αυτό και μόνο… δείχνει την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του τόπου και πόσο σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που τελούνται όλο αυτό το διάστημα σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, κόντρα στις οικονομικές δυσχέρειες των ημερών ή στο ¨βάσανο¨ του κορωνοϊού.

Σταυροπούλου: «Οι τοπικές κοινωνίες είναι εκείνες που δίδουν τον παλμό σε κάθε ιστορική εκδήλωση»

Μιλώντας στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου και σχολιάζοντας τις ιστορικές δράσεις του προηγούμενου διημέρου σε Περιστέρα και Σόλο, επισήμανε: «Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά και πασχίζει για το καλό του τόπου, νιώθει ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι όμορφες και ιδιαίτερες. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε κάθε δράση που διοργανώνεται, είτε προέρχεται από Συλλόγους είτε από φορείς είτε από τις κοινότητες. Προσπαθούμε και τελικά καταφέρνουμε να βάλουμε και εμείς το δικό μας μικρό ¨λιθαράκι¨ στο να είναι επιτυχημένα τέτοια προγράμματα. Εξάλλου, αυτές οι τοπικές κοινωνίες είναι εκείνες που πάντοτε δίδουν τον παλμό και θέλουν και αξίζουν την παρουσία μας. οι ίδιες, Ό,τι μπορεί να αναδείξει την κληρονομιά και την ιστορία του τόπου, είναι σημαντικό. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και ελπίζω σε πολλές ανάλογες εκδηλώσεις σε μέλλον».

 Τα δύο ιστορικά χωριά της Περιστέρας και του Σόλου κέρδισαν τις εντυπώσεις

Οι διοργανωτές που μπόρεσαν να ετοιμάσουν ένα αρκετά ενδιαφέρον διήμερο με αφορμή τις ιστορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, “χάρισαν” στο κοινό τα ¨Πρώτα Τουφέκια της Επανάστασης του ‘21¨ δοσμένα με έναν μοναδικό και συγκινητικό τρόπο. Τα δύο ιστορικά χωριά της Περιστέρας και του Σόλου ήταν το… κυρίως μενού των διαφόρων δράσεων, με πολλά – πολλά “ορεκτικά” σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας «Αναγέννησις» Μαρία Καρρά, μαζί με το πλήθος των μελών, είχαν πραγματικά τα… κέφια τους, αποδίδοντας καθετί ανέλαβαν με αρκετή πιστότητα. Η χορηγία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η συνδρομή της Αντιδημαρχίας Ακράτας, “παντρεύτηκαν” άψογα με την συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων και τους διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Νωνάκριδας. Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που στάθηκε στο πλευρό των αναγκών από την πρώτη στιγμή, ενίσχυσαν τους διοργανωτές ώστε να ετοιμάσουν ένα διήμερο που δύσκολα θα ξεχάσει οποίος παρακολούθησε ή συμμετείχε στις μικρές και ποικίλες δραστηριότητες.

Τι συνέβη το Σάββατο 26 Ιουνίου στην Περιστέρα

 Οι εκδηλώσεις της ημέρας ξεκίνησαν με έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό… περίπατο στα μικρά και γραφικά σοκάκια του χωριού, όπου ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Αθανάσιος Φωτόπουλος, προσπάθησε να περιγράψει στους συμμετέχοντες όσο πιο παραστατικά γινόταν, την σημασία και την ιστορία του χωριού και των κατοίκων της Περιστέρας κατά την εποχή του 1821. Λίγο αργότερα, η “όμορφη παρέα” κατέληξε στο μνημείο του αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης Αναγνώστη Γιαννόπουλου (Πάτζος), όπου αποκαλύφθηκε τιμητική πλάκα εις μνήμη του. Μισή ώρα μετά, χορευτές του Συλλόγου “Οι Αχαιοί” εμφανίστηκαν με παραδοσιακές στολές και ενδυμασίες της εποχής του ’21, και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό… “παίρνοντας” το χειροκρότημα του κοινού αλλά και τον θαυμασμό του. Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με ορισμένα μέλη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων να παίρνουν “βήμα” στις εκδηλώσεις και να γίνονται περιγραφές τους, για τον τοπικό αγωνιστή Ν. Σολιώτη και το έργο του κατά την διάρκεια της επανάστασης.

Με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου η επόμενη μέρα στο χωριό Σόλος

Την επόμενη ήμερα στις 10 το πρωί, τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σόλου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός της ημέρας. Αμέσως μετά, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας πήρε τον “λόγο” και μίλησε στους παρευρισκόμενους, ενώ λίγη ώρα αργότερα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του χωριού και κατάθεση στεφάνων από φορείς του τόπου και κάποιους από τους διοργανωτές. Ξεχωριστή “νότα” της εν λόγω στιγμής, ήταν η συμμετοχή της Φιλαρμονικής της Ακράτας με την απόδοση όμορφων μελωδιών. Τέλος, η εκδήλωση της δεύτερης ημέρας έκλεισε με την παρέλαση της Φιλαρμονικής και τμήματα μαθηματικών κοινοτήτων, παρέλαση από μέλη του Ιστορικού Συλλόγου Αναβίωσης του ‘21, καθώς και… γυναίκες οι οποίες φορούσαν παραδοσιακές στολές της εποχής. Το πανηγυρικό της ημέρας κατέληξε με το καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της “Αναγέννησις”: Οι αξιόλογοι ηθοποιοί ερμήνευσαν υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Χρήστου Ασημακοπούλου, το έργο “Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης – Καστράκι Αγριδίου” ενώ τα κείμενα του θεατρικού, υπέγραψε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου. Στο διήμερο των εκδηλώσεων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Αιγιάλειας, μεταξύ των οποίων οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Φίλης και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Φωτό: Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστέρας “Η Νώνακρις”


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr