background img
banner
banner

Στηρίζει το αίτημα της Π.Ε.Σ. για απόσυρση του πλεονάσματος σταφίδας

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να στηρίξει το αίτημα της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών για απόσυρση του πλεονάσματος της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που προέκυψε από τα μέτρα του κορωνοϊού, αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος την Πέμπτη 24/6. Μάλιστα, εξέδωσε και ψήφισμα το οποίο θα προωθηθεί αναλόγως και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προχθεσινή δέσμευση του υπουργείου ότι θα «κινήσει – επιτέλους – τα νήματα» ώστε να στηριχθεί το προϊόν.

Ουσιαστικά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να δοθεί η πολυπόθητη λύση, κάτι που προωθείται μεθοδευμένα εδώ και τρεις μήνες από την Π.Ε.Σ. χωρίς όμως ως τώρα ανταπόκριση, με τις «φωνές» εμπόρων να παίζουν τον ρόλο τους, απ’ όπου κι αν διαχέονται…

Στη χθεσινή συζήτηση, που τέθηκε προ ημερησίας από τη μείζονα αντιπολίτευση, έλαβαν μέρος τόσο ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, όσο και ο διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, κρούοντας για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το «τσουνάμι» που έρχεται και είναι έτοιμο να παρασύρει οικονομία και κοινωνία της περιοχής.

Δείχνει τον τρόπο…

Όπως μετέφερε στο protionline.gr ο κ. Σωτηρόπουλος, ΄΄η χθεσινή απόφαση δείχνει τον τρόπο που πρέπει να υιοθετηθεί ώστε να προληφθεί το μείζον σταφιδικό πρόβλημα. Ως τώρα έχουμε δύο προτάσεις. Μία γενική και αόριστη υιοθετηθείσα προσφάτως από τους ιδιώτες εξαγωγείς να βοηθηθεί ο παραγωγός και την δική μας πρόταση, της Π.Ε.Σ., να αποσυρθούν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις θέλουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τη νέα σοδειά. Η Ένωση κάνει τα πάντα για να ενεργοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και όλους τους φορείς για την καταστροφή που έρχεται γιατί δεν πρέπει να περάσει η άποψη μικρών εμπόρων που συντεχνιακά θέλουν να μην λάβει καμία πρόνοια η πολιτεία εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα εις βάρος των παραγωγών και του προϊόντος. Διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν πολύ οι τιμές του παραγωγού. Ως παραγωγός και ως πρόεδρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης στον τομέα της σταφίδας δεν θα αφήσω αυτό να συμβεί΄΄.

Και συνέχισε ο κ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Η Περιφέρεια, πολύ εύστοχα στις 26 Απριλίου είχε αναδείξει έγκαιρα το πρόβλημα με επιστολή της στο υπουργείο. Ενημέρωνε για τη μειωμένη ζήτηση και τη συσσώρευση μεγάλου πλεονάσματος που παραμένει αδιάθετο. Τόνιζε πως αναμένουμε μία καλή παραγωγή που θα προστεθεί στα αδιάθετα εμπορεύματα και θα αποβεί η καλλιέργεια ασύμφορη. Σήμερα (χθες) έγινε εκ νέου συζήτηση και ελήφθη απόφαση να στηριχθεί με συγκεκριμένο τρόπο η σταφίδα με την απόσυρση των πλεονασμάτων και με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί η στήριξη του πράσινου τρύγου για τον παραγωγό, δίνοντας έτσι μία δικλίδα ασφαλείας΄΄.

Η Περιφέρεια δήλωσε αρωγός

Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι εγκαίρως η Περιφέρεια, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, από τον προηγούμενο Μάρτιο ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εστάλη και σχετική επιστολή), προειδοποιώντας για το πρόβλημα που θα προκύψει από τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος στην αγορά, τη συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων που παραμένουν αδιάθετα, προστεθέντων των ποσοτήτων της παραγωγής του τρέχοντος έτους.

«Ζητήσαμε τη στήριξη του προϊόντος και του σταφιδοπαραγωγού με τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται, τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας και στο μέλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάθε άλλα παρά ουδέτερος παρατηρητής είναι».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η επικοινωνία με το Υπουργείο ήταν διαρκής και συνέβαλε ώστε το Υπουργείο, που αναγνωρίζει ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα κι έχει εκφράσει την πρόθεση να στηρίξει τους παραγωγούς, να εντάξει την αναμπέλωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, κάτι για το οποίο απομένει μόνο η τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στοιχεία για την παραγωγή σταφίδας στην περιοχή

Ο Περιφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Κορινθιακής Σταφίδας στην Περιφέρειά μας ανέρχονται σε 45.000 στρέμματα με παραγωγή 13.000 τόνους στην Π.Ε. Αχαΐας και 28.000 στρέμματα με παραγωγή 8.000 τόνους στην Π.Ε. Ηλείας.

«Η στήριξη των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερη πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως άλλωστε αποδείξαμε και στο ζήτημα της ελιάς. Οι υπηρεσίες μας είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν παρέχοντας στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και εφόσον προκύπτει, να τεκμηριωθεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια της πανδημίας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», αποσαφήνισε ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενημέρωσε το σώμα για τη διερευνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Το ψήφισμα

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε είναι το ακόλουθο: «Ως Περιφερειακό συμβούλιο ζητούμε την στήριξη του προϊόντος και των σταφιδοπαραγωγών καθώς και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να μην καταρρεύσει σε δύο μήνες από σήμερα η τιμή της σταφίδας με κίνδυνο να καταστεί παντελώς ασύμφορη και μη αποδοτική η καλλιέργεια της και οι αγρότες μας να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και έτσι να αφανιστεί ένα δυναμικό αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας. Πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν τα μέτρα της απόσυρσης των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας για απόσταξη κρίσης, και ο πράσινος τρύγος, ώστε μέσω αυτών να στηριχθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεταιριστικές ενώσεις και ιδιώτες αλλά και γενικότερα το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας κατά συνέπεια και οι παραγωγοί και το προϊόν».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr