background img
banner
banner

Τέλος και φέτος η αυθαίρετη κατάληψη χώρων αιγιαλού και παραλίας

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

«Φρένο» στην αυθαίρετη κατάληψη χώρων αιγιαλού και παραλίας επιχειρεί να βάλει και φέτος ο δήμος Αιγιαλείας, αφήνοντας ελεύθερες τις ακτές για τους λουόμενους και υπενθυμίζοντας πως κάτοικοι περιοχών και επισκέπτες δεν έχουν δικαίωμα να αφήνουν σε μόνιμη φάση, βάσεις ομπρελών και ξαπλώστρες στις παραλίες.

Κατά τη θερινή περίοδο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παρατηρούνται συχνά φαινόμενα αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού και παραλίας από πολίτες (μόνιμη ανάπτυξη ομπρελών, καθισμάτων και λοιπού εξοπλισμού από ιδιώτες, παραθεριστές σε σταθερές βάσεις, τοποθέτηση σκαφών πάνω στην ακτή), με αποτέλεσμα αρκετές φορές την αδυναμία από τους λοιπούς επισκέπτες ή κατοίκους να βρουν “ελεύθερο χώρο” στην παραλία, προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας, με έγγραφο που απέστειλε προς τις Δημοτικές Ενότητες και κοινοποιούμενο στις συναρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία), παρακαλεί τους πολίτες που έχουν προχωρήσει στις πιο πάνω περιγραφόμενες ενέργειες να απομακρύνουν άμεσα τον εξοπλισμό που έχουν τοποθετήσει σε μόνιμη βάση επί των ακτών (ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ.).

Σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Αιγιαλείας θα προχωρήσει στην απομάκρυνση του εξοπλισμού αυτού και στην περαιτέρω διάλυσή του, χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση, ώστε στις παραλίες του δήμου να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους χρήστες.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4607/2019 (Α΄ 65), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 13 του ν. 2971/2001 (Α΄ 285), “Απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, είναι κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους”.

Και φέτος η περσινή επιχείρηση «σκούπα»

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr η αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Γιδά, επισήμανε πως ΄΄είναι σύνηθες φαινόμενο να αφήνεται εξοπλισμός με μόνιμες βάσεις σε παραλίες του δήμου μας, γεγονός που απαγορεύεται αφού πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού, αφαιρώντας το δικαίωμα από τους υπολοίπους να κάνουν χρήση της παραλίας. Πέρυσι, ενώ είχαν υπάρξει οι απαιτούμενες συστάσεις από τον δήμο, οι ιδιοκτήτες σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμμορφώθηκαν και αποσύρουν τον εξοπλισμό από τις παραλίες. Έτσι, ο δήμος προχώρησε σε επιχείρηση μαζέματος και καταστροφής των ειδών αυτών΄΄. ΄΄Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και φέτος στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση΄΄, πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα σε επίπεδο Αιγιάλειας παρατηρείται περισσότερο στην Ανατολική Αιγιάλεια, εκεί όπου έχουν γίνει συστάσεις και από την αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου, ενώ συχνά παρατηρείται και στην ακτή Σελιανιτίκων -Λόγγου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr