background img
banner
banner

Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τις μάσκες, τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Με το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής να βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση  τόσο για το  πότε επιτέλους θα πετάξουμε τις μάσκες και πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας,  έχει ανοίξει πια για τα καλά.

Πελώνη: Στην Επιτροπή το τέλος στις μάσκες: Έρχονται ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, ακόμα και εντός της εβδομάδας φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της η υποχρεωτική χρήση μάσκας τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από λίγο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χαρακτηριστικά:

«Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό. Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή των ειδικών».

Κανονικά, θα κάνει τις ανακοινώσεις για τα μέτρα του κορωνοϊού ο Νίκος Χαρδαλιάς αυτήν την Πέμπτη, με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη 23  Ιουνίου και μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας βρίσκεται και η χρήση μάσκας

Χρήση μάσκας – Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι

Χρονικά η τοποθέτηση του μέτρου τοποθετείται μέσα στον Ιούλιο με την 1η Ιουλίου πάντως να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και βρίσκεται στο τραπέζι. Δυο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και αφορούν

1. αν το τέλος της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες ή

2. μόνο τους εμβολιασμένους στο πλαίσιο των εμβολιασμών που έχουν ανακοινωθεί ανεξάρτητα από το αν είναι διπλά εμβολιασμένοι ή εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση.

Που θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Παράλληλα αυτό που μένει να διευκρινιστεί επίσης είναι αν το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους θα αφορά εκείνους που έχουν μεγάλο συνωστισμό δηλαδή σε γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Τι ισχύει σήμερα

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.

Μάσκες: Διαφωνούν οι ειδικοί για το αν πρέπει να τις βγάλουμε στους εξωτερικούς χώρους

Από το πρωί έχει ξεκινήσει μια κουβέντα σχετικά με το αν και πότε πρέπει να πετάξουμε τις μάσκες. Οι ειδικοί από ότι φαίνεται και από τις δηλώσεις τους διαφωνούν ως προς την ημερομηνία  και αν πρέπει να τις αφήσουμε οριστικά πίσω μας.

Συγκεκριμένα

Βατόπουλος: Τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αλλά, όπως είπε, συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορωνοιό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Λινού: Να μη βγάλουμε τις μάσκες

Την ίδια ώρα η Αθηνά Λινού μιλώντας στον ANT1 εξέφρασε διαφορετική άποψη σχετικά με τη χρήση της μάσκας από τον Βατόπουλο.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις και επιπλέον ότι μπορεί εγώ να είμαι εμβολιασμένη, αλλά μπορώ να μεταδώσω τον ιό. Στο Ισραήλ είχαν επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να φορέσουν ξανά τις μάσκες. Τα παιδιά τους, όπως και τα δικά μας παιδιά, είναι ανεμβολίαστα».

Παγώνη: Οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις μάσκες ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις συνωστισμού

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες κατά τις διακοπές, τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια των νησιών.

Σημείωσε δε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Έρχονται τα πρώτα προνόμια

Από 1η Ιουλίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ξεκινούν στη χώρα μας οι πρώτες διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και κατέχουν το… «Πράσινο Διαβατήριο». Την ίδια μέρα καταργείται η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Σχετικά με τη χρήση μάσκας δεν είναι ξεκάθαρο αν το τέλος της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες ή μόνο τους εμβολιασμένους.

Επίσης, για τους εμβολιασμένους εξετάζεται να επιτρέπεται η είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων ( μουσικές εκδηλώσεις , γήπεδα, θέατρα, εκθέσεις κλπ).

Τι ανοίγει 1η Ιουλίου

Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κλειστοί κινηματογράφοι (12μηνης λειτουργίας), παρουσία θεατών στο 50% της δυναμικότητάς τους. Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self-test, υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το εισιτήριο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Πότε μπαίνει τέλος σε απαγόρευση κυκλοφορίας

Την 1η Ιουλίου, οπότε και αναμένονται οι πρώτες μαζικές αφίξεις τουριστών στη χώρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος επανέλαβε ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Πατάει γκάζι το πρόγραμμα «Ελευθερία»

Όπως είναι λογικό, το αν θα πετάξουμε τελικά τις μάσκες ή όχι είναι κυρίως συνάρτηση της πορείας των εμβολιασμών στη χώρα μας που θα καθορίσουν και αν έχει επιτευχθεί το πολυπόθητο ποσοστό ανοσίας.

Η Ελλάδα πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την συμπλήρωση ποσοστού 50% σε ότι αφορά τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση από την έναρξη του προγράμματος Ελευθερία (47,8%).

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr