background img
banner
banner

Τι έχουμε να δείξουμε ως πόλη;

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Ένιωσα άβολα φίλοι μου, όταν πριν λίγες ημέρες φιλοξένησα για λίγες ώρες στο Αίγιο μια οικογένεια Ελληνοαμερικανών που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα. Διαπίστωσα με θλίψη ότι, πέραν από τις προσωπικές μου αναφορές και γνώσεις για το Αίγιο, δεν είχα ούτε τα μέσα ούτε τους χώρους για να προβάλω και να διαφημίσω την πόλη μου. Και δε συζητώ μόνο για Μουσεία, επισκέψιμα αξιοθέατα και μνημεία της περιοχής. Έμεινα έκπληκτος όταν κατάλαβα ότι δεν είχα στα χέρια μου ούτε έναν μικρό τουριστικό οδηγό (σε ελληνικά και αγγλικά), ώστε να δείξω ποιοι είμαστε και ποια είναι η ιστορία μας. Ούτε ένα απλό, σύγχρονο, ενημερωμένο και καλαίσθητο τουριστικό φυλλάδιο!

Πώς να παρουσιάσεις την πόλη σου λοιπόν στους επισκέπτες του Αιγίου, όταν μάλιστα εκείνοι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου; Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο άνδρας και Πρύτανης στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα η σύζυγός του. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το φυσικό τοπίο, για τις παλιές σταφιδαποθήκες και την ιστορία τους, για την παραλιακή ζώνη, για τον υδροβιότοπο. Εκεί κάπου η συζήτηση περιορίστηκε και τελείωσε. Υπάρχουν χώροι για να κατευθύνεις τους επισκέπτες και να προβάλεις την ιστορία και τον πολιτισμό; Η απάντηση είναι εύκολη για όλους: οι σταφιδαποθήκες παραμένουν ερείπια, μουσείο για τη σταφίδα δεν υπάρχει, η συνέλευση της Βοστίτσας δεν παρουσιάζεται κάπου, ο υδροβιότοπος της Αλυκής είναι σχεδόν ξεχασμένος, τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Τσίλερ δεν αναδεικνύονται, η Χαρτοποιία διαλυμένη, κανένας χώρος προβολής βίντεο ή ντοκιμαντέρ για την Αιγιάλεια, η Παναγία Τρυπητή ακόμα κλειστή…

Απέμειναν μόνο το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο και μια μικρή αίθουσα στο Αρχαιολογικό. Φτάνουν άραγε αυτά για να προβάλουμε όσα αξίζει η Αιγιάλεια; Από ποιο χώρο μπορείς να αγοράσεις τοπικά προϊόντα για να τα προσφέρεις ως δώρο στους επισκέπτες; Μιλάω για σταφίδα, κρασί, ροδοζάχαρη και ό τι άλλο.

Οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον δεν αρκούν από μόνα τους για να υποστηρίξουν τον τουρισμό στον τόπο μας. Την ώρα που το Αίγιο αναλώνεται στη διχόνοια, τη στασιμότητα και την απραξία, άλλες πόλεις κάνουν βήματα στο μέλλον, διεκδικούν και κερδίζουν το τουριστικό τους μερίδιο. Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν αλλά μοιάζουμε να μην τις βλέπουμε.

Ή μήπως δεν τις θέλουμε; Οι καλεσμένοι μου έφυγαν χαρούμενοι και ευχαριστημένοι μετά από τρεις ώρες παραμονής στο Αίγιο. Είχαν φάει ποιοτικά και είχαν περάσει όμορφα σε ένα από τα ωραία παραλιακά μαγαζιά. Κάτι ήταν κι αυτό. Μπορεί να μην τους ξεναγήσαμε αλλά τουλάχιστον δεν τους δυσαρεστήσαμε…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr