background img
banner
banner

Έτοιμος να… ανεβάσει ταχύτητες για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ O ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΤΡΙΑΝΤΕΙΟ – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο προϋπολογισμός του δήμου, η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Λαύρας, ο καταυλισμός Τριάντειο, η παραμονή του ΑΕΙ στην πόλη, η αξιοποίηση της Χαρτοποιίας, το αποχετευτικό, είναι τα κυρίως θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δηλώνοντας ανοιχτός σε συνεργασίες, αρκεί να μην περιέχουν εκβιασμούς και πιέσεις, ο δήμαρχος ανέλυσε τους στόχους του μετά το «ρολάρισμα» που φέρνει η ύπαρξη προϋπολογισμού, με φανερή τη διάθεση να… ανεβάσει ταχύτητες προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

΄΄Όπως όλοι ξέρετε, μετά από συνεχόμενες “ταλαιπωρίες” κυρίως των πολιτών αλλά και της Δημοτικής Αρχής, ψηφίστηκε τελικά η πρόταση του προϋπολογισμού μας, ως η ιδανική λύση, όπως αυτή είχε εισαχθεί στις αρχές του έτους. Εκ των πραγμάτων, υπήρξε μία καθυστέρηση, η οποία ήταν υπεύθυνη για την τακτοποίηση των υποθέσεων του δήμου, αλλά και την υποβολή των προτάσεων. Πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε αυτόν τον χρόνο που χάθηκε και θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε την οικονομική ζημία που υπάρχει στο ταμείο του δήμου, έστω και αν η λύση δόθηκε την… τελευταία στιγμή΄΄, ανέφερε, προσθέτοντας: ΄΄Νιώθω ικανοποιημένος που έστω και… “δια πυρός και σιδήρου”, έχουμε επιτέλους έναν προϋπολογισμό ο οποίος κινείται στα θεσμικά πλαίσια και εντός των νόμιμων πλαισίων. Να κάνω βεβαίως την διευκρίνηση, ότι μερικές φορές επικρατεί η εντύπωση – κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν σχετικές γνώσεις – οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, ακόμα και αν είναι εκτός νόμου, μπορεί να καλύψει την εκτός νομιμότητας διαδικασία ή το όποιο αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι πολιτικές επιλογές πρέπει να γίνονται πάντα εντός των πλαισίων του νόμου. Κανένας δεν έχει την δυνατότητα να στηρίξει πολιτικές επιλογές που έχουν ελλειπτικά στοιχεία του νόμιμου πλαισίου. Τέλος καλό, όλα καλά για το θέμα του προϋπολογισμού. Είναι διατεθειμένος σε όποιον έχει γνήσια διάθεση να καθίσουμε μαζί στο «τραπέζι» χωρίς προαπαιτούμενα να συζητήσουμε και είμαι βέβαιος πως αν αυτό συμβεί θα καταλήξουμε σε μία αποτελεσματική διαχείριση. Υπό μία βασική προϋπόθεση βέβαια. Ότι στην πρόθεση δεν ενέχεται πίεση, εκβιασμός και κυρίως προσυνεννόηση προκειμένου να πιεστεί η δημοτική αρχή για να κάνει πράγματα που δεν είναι νόμιμα ή να ακυρώσει νόμιμες πράξεις΄΄.

«Δεν φέρω ευθύνη για την καθυστέρηση, κάποιοι αντιλήφθηκαν το λάθος τους»

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την έγκριση προϋπολογισμού για τον δήμο, ανέφερε: ΄΄Προσπαθώ να αναζητήσω ευθύνες, όμως όσο κι αν έχω εναγωνίως προσπαθήσει δεν βρήκα ούτε ίχνος ευθύνης, διότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις μου. Δεν μπορείς να ζητάς από τον δήμαρχο το αδύνατον, δηλαδή να ψηφίσουν οι άλλοι αυτό που ο ίδιος προτείνει. Θα ήταν και αντιδημοκρατικό. Επομένως, καμία ευθύνη σε μένα δεν βλέπω και νομίζω ότι έγινε αντιληπτό από αυτούς που συνειδητοποίησαν το λάθος τους ότι έπρεπε να λειτουργήσουν στην αρχή του χρόνου έτσι όπως λειτούργησαν σήμερα΄΄.

Διερευνώνται οι απώλειες από τη μη ύπαρξη προϋπολογισμού

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των επιπτώσεων, την οποία έχει προαναγγείλει, σημείωσε: ΄΄Βεβαίως και θα γίνει διότι δεν είναι δικαίωμά μου να μην γίνει. Πολλές φορές οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το δημόσιο συμφέρον θεωρούν ότι επιτρέπεται να υπάρχει μία χαλαρότητα. Δεν είναι έτσι όμως. Έχουμε ορκιστεί να τηρούμε τη νομιμότητα αλλά να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου. Όποιος θεσμικός εκφραστής δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα διαπράττει μεγίστη παράβαση καθήκοντος και ιδιαίτερα όταν αυτή μεταφέρεται και σε οικονομικό αποτέλεσμα είτε που συγκεκριμενοποιείται με μία θετική πράξη είτε διά παραλείψεως τελούμενων. Πιθανότητα ο δήμος Αιγιαλείας να έχει χάσει έργα από τη μη ύπαρξη προϋπολογισμού, αυτό διερευνάται, πρέπει να αποτυπωθεί και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να καταλογιστούν. Διότι έχουμε μπερδέψει το πολιτικό με την ανευθυνότητα. Η πολιτική σημαίνει υποχρέωση να ψηφίζεις υπεύθυνα΄΄.

Η δημοτική αρχή κέρδισε την προσφυγή για το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας

Στα επιμέρους θέματα που αναφέρθηκε ο δήμαρχος, περιλαμβανόταν και το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγ. Λαύρας, κάνοντας γνωστό πως ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχισή του, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή κέρδισε την προσφυγή απέναντι στην ένσταση που είχαν καταθέσει παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, ΄΄πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την αιγιώτικη κοινωνία και σύμβολο της πόλης. Η υλοποίηση του έργου παρουσίασε καθυστερήσεις για δύο λόγους: 1. Ο ανάδοχος του έργου ζητούσε πιστώσεις ανάλογα με τη φάση εργασιών, κάτι που δεν μπορούσαμε να του εξασφαλίσουμε χωρίς την εφαρμογή προϋπολογισμού. Πλέον ευελπιστούμε πως θα καλύψουμε το κενό, στο βαθμό του εφικτού. 2. Η αντιπολίτευση, ως γνωστόν, προσέφυγε κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί αναγκαίων τροποποιήσεων που εγκρίναμε για λόγους ασφαλείας και για απρόβλεπτα τεχνικά θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Η ένστασή τους έγινε δεκτή, εμείς προσφύγαμε στο ανώτερο θεσμικό όργανο και πληροφορούμαι πως κερδίσαμε την προσφυγή, οπότε πλέον δεν υπάρχει αυτό το εμπόδιο΄΄.

Άκαμπτη η στάση της δημοτικής αρχής για το Τριάντειο

Τις προθέσεις του για τον καταυλισμό του Τριαντείου κατέστησε σαφείς για άλλη μία φορά ο δήμαρχος, σκοπεύοντας να παραδώσει τον χώρο στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής: ΄΄Ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί, με ένα άλλο σημείο αναφοράς, αυτό της θέσης “Τριάντειο”. Όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη “πληγή” είναι γεωγραφικά και κοινωνικά, η ύπαρξή του. Πολλές Δημοτικές Αρχές είχαν διατυπώσει την επιθυμία κατά το παρελθόν, ο χώρος αυτός να “καθαριστεί” και να γίνει ένα σημείο αναφοράς έπειτα από αυτό. Αυτό δε, προέβλεπε ότι οι άνθρωποι που υπάρχουν στα περίπου 45 κοντέινερ δεν θα είναι πλέον μέσα (έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί ήδη αφού από το 1995 έχουν εγκατασταθεί εκεί ως προσωρινός καταυλισμός). Εμείς, σε υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων τέως Δημοτικών Αρχών προχωρήσαμε στην απόφαση να γίνει μεταφορά και να καθαριστεί ο χώρος. Η προσφυγή των κατοίκων δεν μας άφησε να συμβεί αυτό και επιπλέον, δημοτική σύμβουλος και αρχηγός παράταξης της αντιπολίτευσης, κατάθεσε εναντίον των κινήσεων του δήμου, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να περιμένουμε την δικαστική απόφαση και η όλη διαδικασία να αργεί χαρακτηριστικά. Η στάση μας για το θέμα, θα μείνει άκαμπτη: Θέλουμε ο χώρος να καθαριστεί και να δοθεί στην τοπική κοινωνία όπως πρέπει. Κατανοούμε τις… δέκα περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και οι άλλοι… πενήντα που εκμεταλλεύονται αυτό και δημιουργούν θέματα στην τοπική κοινωνία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση. Έχουμε υπόψη μας για το πού θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί, ο δήμος θα βρει τρόπο να τους εξασφαλίσει έστω και για ένα χρονικό διάστημα, στέγη. Όμως δεν είναι οι μόνοι κάτοικοι, οι κάτοικοι του Τριάντειου που έχουν το πρόβλημα της στέγασης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ακόμα που χρειάζονται στέγη, όλα πρέπει να τα βλέπουμε με ισονομία΄΄.

Νομικές κινήσεις ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του δήμου από τη μη ανάπτυξη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου!

΄΄Είναι ξεκάθαρο πως όλη η πόλη συμφωνεί πως θέλουμε να παραμείνει η σχολή Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώην ΤΕΙ Πατρών, μετέπειτα Δυτικής Ελλάδας και σημερινό Πανεπιστήμιο Πατρών, μαζί με τον τέως Δήμο Αιγίου και νυν Δήμο Αιγιαλείας, είχαν προχωρήσει σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχρεώσεις για τη λειτουργία του παραρτήματος στο Αίγιο. Από τον Δήμο υλοποιήθηκαν στο έπακρον και με το παραπάνω οι υποχρεώσεις αλλά από την πλευρά της πολιτείας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου ελάχιστες ικανοποιήθηκαν. Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να κάνω όποιες νομικές κινήσεις χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που έχει υποστεί ο δήμος. Και τι εννοώ με αυτό: Ο δήμος χρησιμοποιεί κτίρια που δεν είναι δικά του, πληρώνοντας ενοίκιο, αιμορραγεί και τα πληρώνουν στο τέλος οι… πολίτες. Τα κτίρια αυτά, θα μπορούσαν απλά να στεγάζουν τις υπηρεσίες του δήμου και να αποφεύγουμε την περίπτωση να πληρώνουμε ενοίκια “από εδώ και από εκεί”. Υπό αυτή την έννοια, διαχρονικά, έχουμε υποστεί ζημιές.

Υποχρεούμαι πλέον, να προσπαθήσω και να κάνω οποιεσδήποτε ενέργειες ώστε, να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά, αφού ο δήμος δικαιούται αυτά τα χρήματα από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν εκτελέσει τις υποχρεώσεις τους. Όταν αλλάζει μια διοίκηση, σε επίπεδο προσωπικού και θεσμικής έκφρασης, είναι υποχρεωτικό να αλλάζουν και οι όροι των αρχικών συμβάσεων. Η κάθε χρηστή διοίκηση και η απόλυτη δημοκρατία, προϋποθέτει την αρχή της συνέχειας της διοίκησης αυτής και των νομικών προσώπων. Έπρεπε και η Πολιτεία – Πανεπιστήμιο από την μία πλευρά, αλλά και ο δήμος από την άλλη, να τηρήσουν τις συμφωνίες ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των προσώπων. Υπό αυτή την βάση, νομίζω ότι είναι σαφής η προσωπική μου θέση και σε επέκταση και του δήμου, ότι πρέπει να υπάρξει η αποκατάσταση από τη διαχρονική ζημιά που έχουμε υποστεί΄΄.

Έγινε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης για την επανάχρηση της Χαρτοποιίας

Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε γνωστή και την υπογραφή της ανάθεσης της εκπόνησης μελέτης για την επανάχρηση της Χαρτοποιίας, επισημαίνοντας: ΄΄Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή, αναφορικά με την αξιοποίηση των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Ευελπιστούμε πως οι μελέτες θα είναι έτοιμες μέχρι τέλος του έτους, ώστε από τον επόμενο χρόνο να «τρέξουμε» τις διαδικασίες δημοπράτησης΄΄. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κτίρια εκτός Πανεπιστημίου, προκειμένου, σύμφωνα με τη σχετική προμελέτη να στεγαστούν εκεί κοινωνικές υπηρεσίες, ο δήμος κι άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα.

Για καθαριότητα, αποχέτευση αλλά και μεταφορά απορριμμάτων…

Ο δήμαρχος μίλησε και για άλλα θέματα που αφορούν υποδομές για τη βελτίωση της καθημερινότητας, λέγοντας: ΄΄Δύο κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή είναι στο «τραπέζι» της καθημερινότητάς μας και δεν τα ξεχνάμε. Διακαής πόθος μας είναι να εξακολουθήσουμε να διατηρούμε την Αιγάλεια καθαρή και γι’ αυτό κάνουμε πάρα πολύ μεγάλο αγώνα ούτως ώστε να έχουμε προγραμματισμένη τη διασφάλιση χώρου υποδοχής των απορριμμάτων του δήμου μας παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι κανείς να παίρνει τα σκουπίδια άλλης περιοχής΄΄.

΄΄Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη, σε σχέση με τις δικαστικές επιπλοκές που έχουμε μεταξύ εργολάβων για την αποχέτευση, έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας και υποδομών και ανάπτυξης, διότι η καθαριότητα του περιβάλλοντος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη δρομολόγηση του έργου που ίσως το σημαντικότερο για την περιοχή μας΄΄, τόνισε, ενώ μίλησε και για τη μεταφορά των απορριμμάτων, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Τέλος, επειδή μου αρέσουν οι διαφανείς διαδικασίες και οι δημοπρατήσεις για την ανάθεση των έργων, περιμένουμε και την έγκριση από το Ελεγκτική Συνέδριο του διαγωνισμού και της υπογραφής της σύμβασης για την προέγκριση για τη μεταφορά των απορριμμάτων για να μην πηγαίνουμε συνεχώς σε αναθέσεις, πράγμα που δεν είναι της επιλογής της δημοτικής αρχής κι εμένα προσωπικά΄΄.

Απαραίτητος ο προϋπολογισμός για να προχωρήσει η ανάπλαση της Μητροπόλεως

Ο δήμαρχος ρωτήθηκε ακόμη και για το έργο της ανάπλασης στο υπόλοιπο τμήμα της οδού Μητροπόλεως, για να απαντήσει τα εξής: ΄΄Αύριο το μεσημέρι έχουμε Οικονομική Επιτροπή. Ήταν απαραίτητο να έχουμε προϋπολογισμό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Με τη μη ύπαρξη του προϋπολογισμού χάσαμε πολύτιμο χρόνο πιθανόν και χρήμα. Αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα προχωρήσουμε. Σε όλα τα δημόσια έργα υπάρχουν οι εκπτώσεις. Η τετράμηνη καθυστέρηση του προϋπολογισμού πιθανόν να επηρεάζει τη δυνατότητα της απορρόφησης από τον δήμο, του ποσού της έκπτωσης. Η ταχύτητα διεκπεραίωσης των διαγωνισμών και η γρήγορη υπογραφή σύμβασης ενός έργου κατά κανόνα συνοδεύεται με την απορρόφηση και έκπτωση΄΄.

«Θα συμμαχήσω και με τον διάβολο για τα συμφέροντα της περιοχής»

Τέλος, στο ερώτημα για το εάν επίκειται επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στο Αίγιο, για τη χρηματοδότηση έργων, με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γούτου, ο δήμαρχος διατήρησε τις επιφυλάξεις του, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Ο υπουργός δεν με έχει ενημερώσει, σέβομαι τις επιλογές του κ. Γούτου όμως δεν συμφωνώ με αυτές. Ότι δηλαδή η αντιπολίτευση εκφράζει τον δήμο. Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδεί, αν η εξαγγελία έγινε σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργού. Μπορεί πολλές φορές μία ιδιωτική συζήτηση να μεταφέρεται και να υπάρχει ψευδής εντύπωση ότι είναι θέση δημοσίου χαρακτήρα. Λυπάμαι αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Υπάρχει μία καπηλεία μιας προσωπικής συνάντησης, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου, ούτε το «ακουμπάω». Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί η πίστωση με οποιοδήποτε τρόπο. Κάποιος έλεγε κάποτε, «θα συμμαχήσω και με τον διάβολο για τα συμφέροντα της περιοχής». Το ίδιο λέω κι εγώ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν το καπηλευτεί είτε ο κ. Γούτος είτε κάποιος άλλος. Μακάρι να φέρνουν πιστώσεις στον δήμο. Τους ευχαριστώ πολύ, εφόσον βέβαια κάνουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις πιστώσεις και δεν πηγαίνουν στον… τρύγο΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr