background img
banner
banner

Ψηφίστηκε η πρόταση προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής!

ΛΕΥΚΟ ΨΗΦΙΣΑΝ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓ. ΚΟΥΡΗ – ΜΕ 13 ΨΗΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ 3 ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΠΡΟΣΤΑ»

«Λευκός καπνός» βγήκε από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας την Πέμπτη 17/6 για την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου, έτους 2021. Ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και καθυστέρηση έξι μηνών, ψηφίστηκε η πρόταση που αποτελεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, φέρει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου και εκτός απροόπτου, δεν θα συναντήσει εμπόδια ως προς την υλοποίησή της.

Άλλωστε, ο βασικός λόγος που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριπτε τις προηγούμενες εναλλακτικές που ψήφιζε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι γιατί χαρακτηρίζονταν μη σύννομες ελλείψει της θετικής εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας, γεγονός που πλέον γεννά προσδοκίες ότι με τη χθεσινή απόφαση, αίρεται το αδιέξοδο που λίγο έλλειψε να «στοιχίσει» στον δήμο την εύρυθμη λειτουργία του.

Αυτό δεν θα συνέβαινε βεβαίως εάν η μείζονα αντιπολίτευση με… βαριά την καρδιά, δεδομένου ότι ξεκαθαρίστηκε από τον επικεφαλής της ότι δεν συμφωνεί με καμία πρόταση, δεν… έκανε πίσω στην ουσία, επικαλούμενη το καλό του δήμου και των δημοτών, κρίνοντας πως με τη δέσμευση των κωδικών από τη δημοτική αρχή, δεν ήταν εφικτό να υπάρξει ρεαλιστική πρόταση.
Από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση απουσίαζε η παράταξη της κ. Ψυχράμη που λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει αναβολή προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα της ανάθεσης μεταφοράς των απορριμμάτων με έκπτωση 1%, που επιβαρύνει το προϋπολογισμό του δήμου «δεσμεύοντας» άλλες δραστηριότητες.

Τι έδειξε η ψηφοφορία

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας των 28 παρόντων συμβούλων, που κλήθηκαν να ψηφίσουν ή την πρόταση της δημοτικής αρχής, ή την πρόταση της παράταξης του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, ή «λευκό». Η πρόταση της δημοτικής αρχής ψηφίστηκε από τα μέλη της καθώς και από τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Στράτο Βαρδάκη και Γιώργο Γκίκα, λαμβάνοντας δηλαδή 13 ψήφους. Η εναλλακτική πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, η οποία από το προηγούμενο Σάββατο που τροποποιήθηκε φέρει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, έλαβε 3 ψήφους από τα μέλη της παράταξης. Η παράταξη του Χρήστου Γούτου, δηλαδή 12 σύμβουλοι ψήφισαν «λευκό», όπως άλλωστε προϊδέασε το Σώμα ο επικεφαλής κατά την αρχική τοποθέτησή του που ήταν ενδεικτική των προθέσεών του. Τέλος, η κ. Κουρή επίσης ψήφισε λευκό, απορρίπτοντας και τις δύο προτάσεις.

Σύγχυση επικράτησε όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, με τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο να αναφέρει πως ο νόμος λέει ότι δεν αρκεί η πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία και πως πρέπει να μπει σε δεύτερη ψηφοφορία ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία. Τελικώς, ο νόμος ερμηνεύτηκε σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου και προχώρησε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης, που διήρκεσε χθες λίγο περισσότερο από μία ώρα, ο κ. Ντίνος ανέφερε πως ο κόσμος δεν αντέχει περισσότερες αψιμαχίες, τονίζοντας: ΄΄Ας αφήσουμε πίσω αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ΄΄΄, καλώντας τον κ. Γούτο να αποσύρει την πρότασή του που δεν είναι εγκεκριμένη από την Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να υπάρξει προϋπολογισμός.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας ανέφερε πως το Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων έτσι ώστε να επανέλθει ο δήμος στην κανονικότητα και στη θέση που του αξίζει.

΄΄Δεν θα επιτρέψω να «βουλιάξει» ο δήμος΄΄, είπε ο Χ. Γούτος, αποσύροντας την πρότασή του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Γούτου. Αρχικά ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος να ανακαλέσει τα όσα δήλωσε στην τελευταία ματαιωθείσα συνεδρίαση αλλά και στα μέσα ενημέρωσης για τις άλλες παρατάξεις, ζητώντας και από τον δήμαρχο να τα «πάρει πίσω». ΄΄Το θέμα «προϋπολογισμός» μας κούρασε όλους. Φτάνουμε τέλη Ιουνίου να συζητάμε θέμα προϋπολογισμού λόγω της επιμονής της δημοτικής αρχής με τις ενστάσεις στα τέλη. Διότι δεν μπόρεσε να δεχθεί ότι ψηφίστηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης. Λες και δεν είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι, λες και δεν είμαστε ευνομούμενη Δημοκρατία. Ποια είναι τότε η συναίνεση; Έφτασα να λέω στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, «κάνε εσύ εναλλακτική με τους κωδικούς που έχετε δεσμεύσει, αν μπορείς να το καταφέρεις». Έχετε δεσμεύσει 1.590.000 ευρώ για μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη και είναι ακόμη δεσμευμένα. Είμαι σήμερα εδώ αν και δεν έπρεπε. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχετε αποδεσμεύσει κάποιους κωδικούς πράγμα που δεν κάνατε. Αποσύρω την πρότασή μου γιατί βλέπω ότι με την τακτική αυτή που ακολουθήσατε, ο δήμος πάει για κλείσιμο. Εμμένω και σας εκλιπαρώ όμως να μην ξανακάνετε στο μέλλον τα ίδια λάθη στους επόμενους προϋπολογισμούς που καλούμαστε να καταρτίσουμε. Μην μπαίνει στη λογική σας «δεσμεύω τους κωδικούς για να μην μπορεί η αντιπολίτευση να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις». Εφαρμόστε επιτέλους την απλή αναλογική. Παρακαλώ τον δήμαρχο να μην αγνοεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως με το θέμα της πεζοδρόμησης της Μητροπόλεως που δεν ζήτησε την άποψη των δημοτικών συμβούλων΄΄. ΄΄Δεν θα επιτρέψω να «βουλιάξει» ο δήμος Αιγιαλείας΄΄, πρόσθεσε με νόημα ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο».

Αιχμές για την ψηφοφορία από τον Τ. Παπακωνσταντινόπουλο

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε πως με την αλλαγή κάποιων κωδικών δε σημαίνει ότι η παράταξή του συμφωνεί με τον προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. ΄΄Δεν θα σταματήσουμε θα διερευνήσουμε το εάν νομίμως απορρίφθηκε ως μη σύννομη η πρότασή μας. Η μη ύπαρξη προϋπολογισμού βαρύνει τη δημοτική αρχή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που παρερμηνεύει τους νόμους. Ασκεί πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν μπορεί να μας αναγκάσει να πνίξουμε τη διαφωνία μας και να ψηφίσουμε ό,τι… Έχουμε μία αντιδημοκρατική εκτροπή…΄΄, είπε μεταξύ άλλων.

Αργότερα με ανακοίνωσή της η Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας(Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) ‘‘συγχαίρει την δημοτική αρχή που η αδιαλλαξία της επί μήνες έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όμως και στην “εύκολη”αυτή ψηφοφορία δεν τήρησε το νόμο 4555/2018 άρθρο 77 που λέει:

“Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου,τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων”.
Οι ψηφίσαντες την πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν 13 και οι παρόντες 28 .
Η απόφαση αυτή κατά συνέπεια δεν σημαίνει ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού δεν έγινε επαναληπτική ψηφοφορία..’’’

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος στην τοποθέτησή του, σημείωσε: ΄΄Βλέπω ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα να βγούμε από το αδιέξοδο. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε ευθύνη προς την κοινωνία κι αυτοί πρέπει να την αναλάβουμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών που μας ψήφισαν΄΄.

΄΄Οι θέσεις μας για την ουσία του προϋπολογισμού δεν αλλάζουν. Είναι αντιλαϊκός και επιβαρύνει τους δημότες με την ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Δεν μπορεί ο λαός να σηκώνει το βάρος του κόστους μεταφοράς΄΄, είπε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή.

Στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική παρέμβασή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, που βρισκόταν εκτός Αιγίου, είπε: ΄΄Οφείλουμε να κινηθούμε στην προσπάθεια να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τα θέματα. Άξονας της σκέψης μου είναι να υπάρχει συζήτηση υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα πάμε όλοι ότι κανένας μεταξύ μας δεν θα είναι προσυνεννοημένος ο ένας με τον άλλο΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr