background img
banner
banner

Δημιουργία κοινού μετώπου με μεθοδευμένη έντονη δράση

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ «ΖΩΝΤΑΝΟ» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΗ

Την έναρξη μιας συντονισμένης αντίδρασης ώστε να αρθεί η απόφαση μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας (με έδρα το Αίγιο), της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Πάτρα, σηματοδότησε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας. Στο κάλεσμα του κ. Καλογερόπουλου δεν ανταποκρίθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις που από συμμετέχοντες ωστόσο μεταφράστηκαν σε έλλειψης διάθεσης συζήτησης μιας ειλημμένης απόφασης…

Άμεσες κινήσεις με πρώτη τη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων

Εκφράστηκαν και καταγράφηκαν σημαντικές απόψεις και προτάσεις, με προσανατολισμό το πώς θα αντιδράσει ο δήμος στην εκφρασμένη βούληση κατάργησης του Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να καταστήσει σαφή την απαίτηση της πόλης για διατήρηση του Τμήματος. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύνταξη και αποστολή κοινού διαβήματος υπογεγραμμένου από δήμο και βουλευτές με αποδέκτες την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο. Το διάβημα θα συνταχθεί κατόπιν σύγκλησης των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, κάτι που ο δήμαρχος προσδιόρισε χρονικά μέχρι μεθαύριο Σάββατο και το περιεχόμενό του θα εξεταστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν χρειαστεί. Οι βουλευτές του νομού, και κυρίως οι κυβερνητικοί, λόγω προσβασιμότητας στην κυβέρνηση, θα αναλάβουν να κλείσουν ραντεβού ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό το συντομότερο, προκειμένου να της τεθεί το αίτημα αλλά και το τι έχει προσφέρει το Αίγιο για τη δημιουργία και λειτουργία του Παραρτήματος. Επίσης, με μπροστάρη τον δήμο Αιγιαλείας θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις που θα έχουν τη μορφή συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ανάρτησης πανό στο Παράρτημα και τις εισόδους της πόλης, κλείσιμο του δημαρχείου κ.ο.κ. Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση για συνάντηση με τον πρύτανη, παρά την άκαμπτη θέση που ως τώρα έχει παρουσιάσει.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του δημάρχου και του αντιδημάρχου Παιδείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος εκπροσωπώντας και τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων κ. Γούτος, Ψυχράμη, Παπακωνσταντινόπουλος και Κουρή, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Κώστας Φουσέκης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και οι πρόεδροι Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας και Γιώργος Μπέσκος αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος, ως συντονιστής της συζήτησης, ενημέρωσε ότι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποιήθηκε πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα παρίσταντο ο υφυπουργός και ο πρύτανης. Επίσης, Οι Β. Ψυχράμη, Ι. Φωτήλας, Σία Αναγνωστοπούλου και Χρήστος Γούτος επισήμαναν ότι κακώς δεν εκλήθη ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας, λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους και πως οι έμποροι εκπροσωπούνται στη σύσκεψη από το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Δραστικές κινήσεις πρότειναν δήμαρχος και αντιδήμαρχος

΄΄Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε με στόχο να διατηρηθεί το τμήμα. Αυτή η πρωτοβουλία για μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο αφορά μόνο τη Δυτική Ελλάδα. Αν ήταν πανελλαδικό να το καταλάβουμε. Είμαστε σε δυσχερή θέση ως Δυτική Ελλάδα αλλά και ως Αίγιο έστω κι αν υπάρχει μία ανασταλτικότητα για τη μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα. Αν και έχει πάρει μία μικρή αναβολή η εκτέλεση θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να μην επαναλάβουμε τα επιχειρήματα που έχουμε τα ξέρουμε για να πείσουμε τους αποφασίζοντες. Φαίνεται ότι το υπουργείο αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη του τα επιχειρήματά μας. Θα πρότεινα να μην επαναλάβουμε τα ίδια αλλά να κινηθούμε πιο δραστικά΄΄ είπε εισαγωγικά ο δήμαρχος.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έκανε αναφορά στο ιστορικό, τονίζοντας πως ο δήμος μερίμνησε ώστε να προσφέρει ό,τι μπορεί για τη στήριξη του Παραρτήματος. Ανέφερε πως το θέμα της μεταφοράς ξεκίνησε όταν ανέλαβε ο κ. Μπούρας την πρυτανεία προωθώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας πως πριν ξεκινήσει υπήρχε στόχευση για το Αίγιο ώστε να μεταφερθεί η Φυσικοθεραπεία στην Πάτρα. Σημείωσε ακόμη πως δεν υπήρξε μελέτη αλλά μία προειλημμένη απόφαση για μεταφορά μίας σχολής υψηλού επιπέδου στην Πάτρα. Αναφέρθηκε στις κινήσεις της Περιφέρειας, των βουλευτών και του δήμου ώστε στις 22 Μαρτίου να συνεδριάσει η Σύγκλητος κι εκεί δόθηκε η εντύπωση ότι έμπαινε σε αναστολή η οποιαδήποτε σκέψη για τη μεταφορά όχι μόνο για τα επιχειρήματα που ετέθησαν, αλλά και λόγω της αδυναμίας ετοιμότητας μεταφοράς από πλευράς Πανεπιστημίου.

Στις επενδύσεις για το Τμήμα του Αιγίου αναφέρθηκε ο Χαρ. Μπονάνος

Ο κ. Μπονάνος τόνισε: ΄΄Μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, συμπαρατασσόμεθα και είμαστε κοντά σας για ένα αίτημα που έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Η πρόταση του Πανεπιστημίου αν μεταφραστεί σε πολιτική απόφαση δεν έχει λογική και δεν είναι αιτιολογημένη. Δημιουργεί αίσθημα ανισότητας και αδικία με ιδιαίτερη εφαρμογή στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση. Η απόφαση δεν πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν έχουν καθοριστεί. Πρόκειται για υδροκεφαλισμό του κέντρου; Πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Δεν θα μας δεσμεύσει ένας νόμος. Εδώ έχουν γίνει επενδύσεις, οι οδικοί άξονες έγιναν και για επιστημονικούς λόγους. Για τη διαμόρφωση της πρώην Χαρτοποιίας επενδύθηκαν κρατικοί πόροι. Θα είμαστε δίπλα σας σε όποια μορφή δράσης αποφασίσετε΄΄.

Το υπουργείο δεν ακούει πάντα τη Σύγκλητο, σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος

Τον προβληματισμό του για την εξέλιξη εξέφρασε ο κ. Φουσέκης τονίζοντας πως η απόφαση είναι πολιτική όπως και τότε που αποφάσισε να δημιουργήσει το Τμήμα. ΄΄Τα Πανεπιστήμια κάνουν προσπάθειες τεχνοκρατικές να συρρικνώσουν έξοδα και υπηρεσίες και να βελτιώσουν τις συνθήκες. Να μην το παραβλέψουμε όμως πως η ουσία του θέματος είναι ότι το Πανεπιστήμιό μας έχει κάνει πολλές προτάσεις στο υπουργείο που δεν εισακούστηκαν. Π.χ. είχε πει όχι στην απορρόφηση του ΤΕΙ, έχει ζητήσει χρηματοδοτήσεις και δεν το άκουσε το υπουργείο. Γιατί να κάνει αποδεκτή την απόφαση αυτή; Το Πανεπιστήμιο και η Σύγκλητος και ο Πρύτανης δεν έχουν πρόβλημα ούτε με το Αίγιο, ούτε με την Αμαλιάδα, ούτε με το Μεσολόγγι. Κάνουν μία προσπάθεια να εξομαλύνουν την κατάσταση. Όμως το Αίγιο είναι πολύ κοντά στην Πάτρα. Σαν Τμήμα έχουμε τονίσει ότι υπάρχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και είμαστε ικανοποιημένοι 100% από τους χώρους μας. Μας στηρίζει ο δήμος και η τοπική κοινωνία΄΄.

Οι προτάσεις των βουλευτών

Ο κ. Τσιγκρής εκτίμησε πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να γίνει αμπελουργική και οινολογική σχολή που συνάδει με τον χαρακτήρα της Αιγιάλειας. Δήλωσε σταθερά προσηλωμένος στο να μείνει το τμήμα στο Αίγιο και απόλυτα απαισιόδοξος ότι οι μάχες που δίδονται με πράξεις έχουν αποτέλεσμα.

Η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε: ΄΄Ξέρετε τις θέσεις μας, οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι ένα διάβημα με τους βουλευτές του νομού, αφού συμφωνούμε και με τα επιχειρήματα που υπάρχουν, προς την υπουργό. Με κατατεθειμένη πια την άποψη και της περιφέρειας και του δήμου και των βουλευτών ότι το Τμήμα πρέπει να παραμείνει στο Αίγιο. Και να συγκεντρωθούν και υπογραφές μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, του Ε.Κ.Α. από φορείς της κοινωνίας που να δείχνουν τη βούλησή τους για να μην φύγει το Τμήμα. Να κάνουμε και μία συζήτηση με το Πανεπιστήμιο για μία εξακτίνωση του Πανεπιστημίου χωρίς να έχουμε αντιπαράθεση με αυτό΄΄.

Ο κ. Φωτήλας είπε πως αν θα μπορούσε να γίνει μία μελέτη κόστους οφέλους, θα βλέπαμε πως όποιο κι αν είναι το όφελος για το Πανεπιστήμιο από τη μεταφορά, είναι δυσανάλογο με το κόστος που θα έχει η κοινωνία του Αιγίου αλλά και το πολιτικό κόστος της όποιας παράταξης αποφασίσει να κάνει πράξη αυτή την απόφαση. ΄΄Οι βουλευτές να επιμείνουμε μέχρι τέλους να πείσουμε την υπουργό ότι είναι μία λανθασμένη απόφαση ως προς το κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό σκέλος΄΄, τόνισε.

Η κ. Αλεξοπούλου σημείωσε: ΄΄Έχουμε το δεδομένο ότι δεν θα φύγει το Τμήμα αφού θα έρθουν οι 170 νέοι φοιτητές. Εμείς επιλέγουμε αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να καταλογίσουμε κάτι στην υπουργό, η Σύγκλητος αποφασίζει και αν δεν κοιτάμε στον στόχο μας δεν θα επιτύχουμε το ζητούμενο που καθολικά θέλουμε΄΄. Επίσης, διαφοροποίησε τη θέση της ως προς την πρόταση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Μάρκου είπε: ΄΄Ας δούμε τι θα γίνει με 25.000 φοιτητές λιγότερους και μετά να χαρακτηρίζουμε πρώην υπουργούς. Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι εάν είχε χώρους δεν θα είχε μεταφερθεί το Τμήμα. Ο μοναδικός λόγος είναι γιατί δεν έχει χώρους. Το υπουργείο κρύβεται πίσω από τον πρύτανη είναι δημιουργείται ένα γαϊτανάκι. Αν δεν υπάρξει αντίδραση έντονη το Τμήμα θα φύγει΄΄.

Οικονομική προσέγγιση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου

Ο κ. Μαρλαφέκας προσέγγισε το θέμα από την οικονομική του διάσταση. ΄΄Πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να μείνει ή να δούμε τι άλλο θα μπορούσε να ανοίξει στο Αίγιο όπως η Σχολή Οίνου και Αμπέλου που είναι μία πολύ στοχευμένη πρόταση για την κοινωνία της Αιγιάλειας, ώστε να ωριμάζει κι αυτή΄΄. ΄΄Προτείνω να σταματήσει η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ένα τραγικό του προηγούμενου νόμου και του προηγούμενου υπουργού, μαζί πρέπει να τα διεκδικήσουμε αυτά΄΄, σημείωσε ακόμη, προξενώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυναμική αντίδραση πρότειναν οι εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων

Ο κ. Κοίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: ΄΄Θεωρούμε ότι είναι διαχρονική η ευθύνη των κυβερνήσεων για τη διαχείριση των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες΄΄. Έκανε αναφορά στο επίπεδο του Τμήματος που αποτελεί κύτταρο ζυμώσεων επιστημονικών γνώσεων και ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας και πρότεινε να ζητηθεί επαναφορά του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.

Ο κ. Μπέσκος είπε πως την απάντηση τη δίνει το γεγονός ότι αυτοί που θα έπρεπε να είναι στη συζήτηση απουσίαζαν, σημειώνοντας: ΄΄Οι απουσίες υφυπουργού και πρύτανη είναι προσχηματικές. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι υπάρχει συμπαιγνία εις βάρος του Αιγίου και του Τμήματος. Οι βουλευτές του νομού πρέπει να βγάλουν επίσημη ανακοίνωση για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στην οποία να κατακεραυνώνουν την απόφαση του Πρύτανη και να ζητούν από την υπουργό να μην την υιοθετήσει ασκώντας πολιτική πίεση. Επίσης, να φροντίσουν να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό. Αφού θέλουν να μείνει το Τμήμα να το δείξουν εμπράκτως. Να μην καθυστερούμε γιατί είναι προφανές ότι η απόφαση μεθοδεύεται΄΄. Πρότεινε ακόμη να υπάρξει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για την παραμονή και τόνισε πως πρέπει να σταματήσει το μπαλάκι ευθυνών και η κοροϊδία για την πόλη…

Ευθύνες στις κυβερνήσεις αλλά και τη δημοτική αρχή επέρριψαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ευθύνες στις κυβερνήσεις αλλά στη δημοτική αρχή επέρριψε ο κ. Γούτος, λέγοντας: ΄΄Το Πανεπιστήμιο ζήτησε από την κυβέρνηση κατάργηση των Τμημάτων εκτός Πατρών και το πέτυχε. Δεν μπορούν να αναφέρουν ότι η ίδρυση των δύο Τμημάτων έγινε για ρουσφετολογικούς λόγους διότι το Αίγιο έδωσε το «φιλέτο» της πόλης το παρέδωσε τότε στο ΤΕΙ για να γίνουν τέσσερα τα δύο Τμήματα. Αυτό δεν έγινε και τώρα φεύγει και το ένα. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν αναπτύχθηκε. Σαν δήμος δεν κινηθήκαμε εγκαίρως δεν πήγαμε στην υπουργό. Ήταν ξεκάθαροι και ο υφυπουργός και ο πρύτανης κι εμείς βγάζαμε ανακοινώσεις μόλις είδαμε ότι μπαίνουν 170 φοιτητές. Ήταν δεδομένο ότι φεύγει τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση για μεταφορά. Χρειάζεται κινητοποίηση τώρα. Δήμαρχε ανάλαβε μπροστάρης κι εμείς μαζί και όχι μόνο να φτάσουμε στην υπουργό αλλά και στον πρωθυπουργό για να αντιληφθούν τι έχουμε κάνει εμείς για το Πανεπιστήμιο΄΄.

Η κ. Ψυχράμη ανέφερε: ΄΄Είχαμε πει σαν παράταξη ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει αυτά που προτάθηκαν. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι και ο κ. Τσιγκρής και ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρθηκαν στην πρότασή μας για τη δημιουργία σχολής Αμπέλου και Οίνου και ακόμη λέμε ότι πρέπει να το δούμε παράλληλα. Πρέπει να πάμε στην υπουργό. Είπαμε τότε να μην σταματήσουμε τον αγώνα και να κινηθούμε μεθοδικά και συντονισμένα. Δεν έγινε. Να γίνει έστω και τώρα. Ο κ. Μπούρας έχει πει ότι οι εγκαταστάσεις θέλουν φτιάξιμο και χρήματα δεν υπάρχουν. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως θέλει ένα τεχνικό δελτίο ώστε να προκηρύξει έργο. Άρα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον πρύτανη για να προχωρήσει. Το άλλο θέμα του πρύτανη ήταν το προσωπικό άρα πρέπει να πιέσουμε το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. Αν συναντήσουμε κλειστές πόρτες τότε να πάμε σε κινητοποιήσεις. Είμαστε δίπλα σου δήμαρχε έχουμε κάνει μία επιτροπή, να ενεργοποιηθεί΄΄.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος σημείωσε: ΄΄Προβλέπω ότι το Τμήμα θα μείνει για ένα χρόνο για να φύγει μετά. Οι αιτίες δεν είναι τυχαίες, το επιτάσσουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις των δανειστών που θέλουν συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Δεν ενδιαφέρει η δημόσια εκπαίδευση όπως δεν ενδιαφέρει η δημόσια υγεία΄΄. Πρότεινε δε να κλείσει το Δημαρχείο, να αναρτηθούν πανό στις εισόδους, στο τμήμα και να γίνει παράσταση στην Περιφέρεια.

Τέλος, η κ. Κουρή επισήμανε: ΄΄Κουβεντιάζουμε πώς θα προλάβουμε τις δυσμενείς εξελίξεις. Οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν ήξεραν ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα οδηγούσε σε κλείσιμο; Κάνουν προσπάθεια να αθωώσουν όλους αυτούς που δεν έχουν πάρει καμία απόφαση για στήριξη του Πανεπιστημίου. Να μας απασχολεί η αναβάθμιση των σχολών και του Αιγίου και αυτών που φοιτούν τα παιδιά του Αιγίου. Να διεκδικήσουμε γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr