background img
banner
banner

Θυρανοίξια με κατάνυξη και επισημότητα

ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ – ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΒΥΘΟ

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, πολλών εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου, τελέστηκαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Λουκά – Ιατρού Επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας – και Αγίου Φανουρίου στην κοινότητα της Ροδοδάφνης, το βράδυ της Πέμπτης 10/6. Ο γραφικός και όμορφος ναός που σήμερα έχει την ονομαστική του εορτή, ήδη ¨άναψε¨ τα φώτα του και έχει  ¨ανοίξει¨ την μεγάλη του… αγκάλη ώστε να υποδεχθεί και σήμερα Παρασκευή, το πλήθος του κόσμου που ¨έδειξε¨ ήδη την πρόθεσή του από την χθεσινή ημέρα, τιμώντας το με πανηγυρικό τρόπο και ευλάβεια.

Σε λαϊκό προσκύνημα τα λείψανα του Αγ. Λουκά

Ο Μεγάλος Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός ξεκίνησε στις 7:30 μ.μ. περίπου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου προσδίδοντας αμέσως το ¨ειδικό βάρος¨ των ημερών λόγω covid-19 και το εξαιρετικό της ημέρας, ενώ ήταν απίστευτα μεγάλη η προσέλευση. Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά που εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα, προσέλκυσαν όχι μόνο το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον των πιστών αλλά και το ανθρώπινο ύφος τους, σε κάθε περίπτωση. Οι πιστοί με υπομονή και επιμονή – αφού μιλάμε για έναν αριθμό κόσμου που ούτε οι ίδιοι οι εκκλησιαστικοί διοργανωτές δεν… περίμεναν – τίμησαν το μικρό εκκλησάκι και τα λείψανα του Ιατρού – Αγίου Λουκά που εκτέθηκαν σε κοινό ασπασμό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι Αιγιαλείς έχουν βαθιά την αίσθηση του εκκλησιασμού και της Ορθοδοξίας, μέσα τους. Παρέστη ο δήμαρχος της Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, αρκετοί αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και συλλόγων και οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξόπουλου.

Η περιφορά της εικόνας στον προαύλιο χώρο έγινε με εντελώς… συμβολικό χαρακτήρα

Η λειτουργία που “συνεπήρε” τους παρευρισκόμενους είχε έναν ιδιαίτερο παλμό, συγκινησιακού χαρακτήρα, ενώ η ανάγκη του κόσμου να ασπαστεί την εικόνα και τα λείψανα, ήταν έκδηλη. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, σε έναν πολύ σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε επιγραμματικά στο θεάρεστο έργο του εορτάζοντος Αγίου και ευχήθηκε σε πιστούς και πολιτική – δημοτική ηγεσία, υγεία και κάθε δύναμη, μακριά πλέον από την πανδημία του ιού και τις δυσχέρειες που αυτός έφερε. Η μικρή περιφορά της εικόνας έγινε με… έναν εντελώς συμβολικό χαρακτήρα, επί της μικρής επιφάνειας του εξωτερικού χώρου του ναού και όχι γύρω από αυτόν, για λόγους υγειονομικής ασφαλείας. Σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 έγινε η Ιερή Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα γίνει η “παράκληση” και προσευχή υπέρ της ψυχής του οσίου και των ψυχών. Να σημειωθεί ότι τα λείψανα του Οσίου Λουκά παρέμειναν και για σήμερα στον μικρό ιερό ναό, ενώ και η εικόνα θα παραμείνει για όλη την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να την ασπασθούν πιστοί που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην τελετή.

«Η σημερινή ημέρα να γίνει ο “δρόμος” του καθένα από εμάς»

Ερωτώμενος από το protionline.gr ο υπεύθυνος του ναού π. Λουκάς Τσούλης και για το ποια είναι η ενδότερη σημασία της εορτής του ναού, επισημαίνει: «Αυτό που συνέβη φέτος είναι ένα… θαύμα του Αγίου. Το παρεκκλήσιο δημιουργήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και με τόση αγάπη και απλότητα από τους ανθρώπους και είχε και θα έχει “αποδέκτη” τον ίδιο τον άγιο και την ιεροσύνη. Η χάρη του Αγίου Λουκά μας βοήθησε να… αγκαλιάσει όλος ο κόσμος με συγκινητικό ενδιαφέρον το μικρό γραφικό εκκλησάκι. Η σημερινή ροή των πιστών ήταν ένα πολύ θετικό μήνυμα. Θέλω να επισημάνω ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, μας έκανε μεγάλη τιμή όχι μόνο με την παρουσία του και το γεγονός ότι χοροστάτησε, αλλά που μας έφερε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου. Αυτό και μόνο είναι τόσο ιδιαίτερο που δίνει σε όλους βαθύτατη συγκίνηση και μεγάλη χαρά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος, δήλωσε στo protionline.gr «Είμαστε χαρούμενοι που ο κόσμος ανταποκρίθηκε με τόσο μεγάλη αγάπη και έκανε αυτή την ημέρα πραγματικά ξεχωριστή με την αθρόα προσέλευσή του. Πρόκειται για ένα γραφικό και ξεχωριστό εκκλησάκι που δημιουργήθηκε με την αμέριστη βοήθεια των κληρικών και της εταιρείας ΑΚΤΟΡ. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και εύχομαι η σημερινή ημέρα να γίνει ο “δρόμος” του καθένα από εμάς, προς την ολοκλήρωση και την ιεροσύνη της ψυχής του».

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, θα παραμένουν (εκτός απροόπτου) και θα ανήκουν μόνιμα στην κοινοτική και εκκλησιαστική ενορία της Αβύθου, καθώς με ενέργειες του ίδιου του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου και της Ιεράς Μητρόπολης, αυτό προαποφασίστηκε. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν το μεγάλο… “όνειρο” του π. Δημητρίου, του πρώην κληρικού του ιερού ναού, ο οποίος προσπάθησε πολύ ως το τέλος της ζωής του να υλοποιηθεί και να τελειοποιηθεί το κτίριο, να πάρει ¨σάρκα και οστά¨ η προσπάθεια αυτή. Πέρσι τέτοια εποχή περίπου ο ιερέας… εκοιμήθη, δίδοντας έτσι την “σκυτάλη” στον τωρινό ιερέα του ναού και αφήνοντας του την ¨επιθυμία¨ και την “εντολή”, του να ολοκληρωθεί το έργο με τον πιο όμορφο και πανηγυρικό τρόπο, κάτι το οποίο και έχει πια επιτευχτεί. Η μοναδικότητα του ναού είναι δε, ότι σε ολόκληρη την Αχαΐα έχει αποκλειστικότητα σε αυτή την συγκεκριμένη ονομασία, (αφιερωμένη στον Ρώσο γιατρό που αγίασε). Ο ναός πρόκειται να παραμείνει ανοικτός και επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr