background img
banner
banner

Έλεγχοι και παράβαση για το οικόπεδο πρώην Ορφανίδη

ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ: ‘‘ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΑΔΟΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ’’

Από την… λεπτή κρησάρα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πέρασε ξανά το οικόπεδο του δήμου Αιγιαλείας (πρώην ιδιοκτησίας Ορφανίδη) στην Τέμενη Αιγίου, εκεί όπου γίνεται εναπόθεση κλαδοδεμάτων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν επιστολών του προέδρου Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης Ευστάθιου Κολλιόπουλου και διαπιστώθηκαν αποθέσεις που, σύμφωνα με την υπηρεσία, αποτελούν παράβαση του άρθρου 14 του Ν.4042/2012, με τον δήμο Αιγιαλείας ωστόσο να αναμένει από μέρα σε μέρα την αδειοδότηση του «πράσινου σημείου» ώστε να αποφύγει το στενό «πρέσινγκ» και να προχωρήσει στην προγραμματισμένη διαχείριση.

Τα αποτελέσματα των αυτοψιών

Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης διενεργήθηκαν στις 23 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου και όπως τονίζεται, στην πρώτη αυτοψία «διαπιστώθηκαν νέες αποθέσεις πράσινων απόβλητων (κλαδοδέματα και χόρτα) χύδην και εντός πλαστικών περιεκτών, ενώ δεν βρέθηκαν εναποθετημένα άλλου είδους απόβλητα».

Στη δεύτερη, διαπιστώθηκαν «εκ νέου αποθέσεις πράσινων απόβλητων (κλαδοδέματα και χόρτα) χύδην και εντός πλαστικών περιεκτών, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν επιπρόσθετα και λίγα ογκώδη αστικά απόβλητα».

Επίσης, «στην εν λόγω απόθεση έχει λάβει χώρα και μερική καύση των πράσινων απόβλητων η οποία και δεν διαφαίνεται, μακροσκοπικά, να έχει επεκταθεί σε όλο τον όγκο τους».
Σημειώνεται ακόμη πως οι αποθέσεις αυτές, έρχονται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του εγγράφου της Διεύθυνσης προς τον δήμο της 14ης Μαΐου και «αποτελούν παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 4042/2012 καθότι η διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον». Μάλιστα, η Διεύθυνση καλεί τον δήμο να καταθέσει τις απόψεις του για τη διαπιστωμένη παράβαση, οι οποίες, όπως αναφέρει, θα ληφθούν υπόψη στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Επίσης, ο δήμος, εντός πενθήμερου καλείται να ενημερώσει την υπηρεσία για τον προγραμματισμό του ως προς τη διαχείριση των πράσινων αποβλήτων και ως προς την επικείμενη χρήση του οικοπέδου.

Εναπόθεση με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων

Όπως είναι γνωστό, στις προθέσεις του δήμου είναι η δημιουργία του πράσινου σημείου που ήδη έχει δρομολογήσει, αναμένοντας άμεσα τη σχετική αδειοδότηση, όπως επισήμανε στο protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος, επί του θέματος, ανέφερε: ΄΄Πράγματι, στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται εναπόθεση κλαδοδεμάτων. Ο δήμος και η Υπηρεσία Καθαριότητας, είχαμε δύο επιλογές. Ή να αφήσουμε τα κλαδοδέματα που κάποιοι βγάζουν στους δρόμους, μη συμμορφούμενοι με τον Κανονισμό Καθαριότητας, οπότε θα παρατηρούσαμε το φαινόμενο συγκέντρωσης κλαδοδεμάτων αφημένων δίπλα στους κάδους, άρα εστίες μόλυνσης και κίνδυνο στις γειτονιές, ή να τα συγκεντρώνουμε στον ελεγχόμενο χώρο του οικοπέδου πρώην Ορφανίδη και να γίνει διαχείριση με ελεγχόμενη καύση μόλις οι συνθήκες και οι κανονισμοί το επιτρέψουν με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Προτιμήσαμε τη δεύτερη λύση ώστε να μην τα αφήνουμε στον δρόμο. Βεβαίως, ταυτόχρονα φροντίζουμε σε καθημερινή βάση να παραμένουν με ασφάλεια στο εν λόγω οικόπεδο. Γι’ αυτό έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε πλέον ο χώρος να φυλάσσεται άρα να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος να συμβεί κάτι απρόοπτο. Επιπλέον, τα κλαδοδέματα είναι σε χώρο που κάτω έχει τσιμέντο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ακόμη, στον χώρο υπάρχει μόνιμα η υδροφόρα του δήμου και χωματουργικό μηχάνημα ώστε να παρέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί΄΄.

Δρομολόγηση μόνιμων λύσεων

΄΄Δυστυχώς, ως τώρα δεν υπήρξε πρόβλεψη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για τα κλαδοδέματα. Εμείς, δεν μένουμε στη λύση της συγκέντρωσής τους στο σημείο αυτό. Επιδιώκουμε μία μόνιμη λύση, που θα κληροδοτήσουμε στον δήμο και στους επόμενους διαχειριστές του.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών είναι και το Πράσινο Σημείο που θα δημιουργήσουμε για το οποίο βγαίνει η άδεια οσονούπω. Επίσης, από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων, τα κλαδοδέματα θα εμπλουτίζουν το κομπόστ που θα παράγεται και θα εντάσσονται στη διαδικασία της λιπασματοποιήσης΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Καραΐσκος, προσθέτοντας: ΄΄Σε όλους τους δήμους πραγματοποιούνται ανάλογοι έλεγχοι, πλην όμως σε εμάς γίνονται κατ’ επανάληψη. Ίσως είμαστε ο μόνος δήμος που ελέγχεται τόσο συχνά, με μικρή μερίδα ανθρώπων να στέλνουν συνεχώς επιστολές. Είναι άγνωστο βέβαια το πού εναποθέτουν οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί τα δικά τους κλαδοδέματα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr